Între studenție și pedagogie: Violeta Patraș asimilează cunoștințe și cultivă dragostea elevilor pentru limba română

Între studenție și pedagogie: Violeta Patraș asimilează cunoștințe și cultivă dragostea elevilor pentru limba română

Violeta Patraș este profesoară de limba și literatura română, la Liceul Internat cu Profil Sportiv din municipiul Chișinău. În același timp, este și studentă în ultimul an de licență la Universitatea de Stat din Tiraspol, facultatea de Filologie. Profesoara relatează că este nevoită să se consume total pentru a combina utilul cu plăcutul, însă o face cu dăruire și cu multă răbdare.

Dragostea și dorința de a le preda copiilor au ajutată și au motivat-o să meargă pe calea pedagogiei.

„Încă din liceu am avut o dorință puternică de a deveni profesor, universitate doar m-a ajutat să mă regăsesc și să tind spre mai mult”, spune Violeta.

Publicitate

Pentru a educa o personalitate este nevoie de multa îngăduință, talent și tact pedagogic.

Violeta Patraș, profesoară de limbă și literatură română

Autor:

Cel mai greu pentru profesoara de limbă și literatură română a fost perioada de adaptare. Nu știa cum va fi primită în colectiv și cum va fi acceptată de către copii, ținând cont că diferența de vârstă nu e atât de mare.

„Colectivul este unul prietenos, care m-a ajutat să mă adaptez într-o perioadă scurtă. Copii sunt diferiți, iar pentru a fi un bun profesor trebuie mai întâi de toate să fii un bun psiholog”, consideră Violeta.

Chiar dacă a ales să devină profesoară, este de părere că în Republica Moldova, educația este pe ultimul loc, atât în familiile unde copiii ar fi trebuit să învețe bunele maniere, cât și la nivel național, unde statul nu acordă nici susținere și nici prioritate sistemului educațional.

„Pe timp de pandemie situația din instituțiile de învățământ este mai gravă. Statul impunând cadrele didactice să se vaccineze sau să se testeze din banii proprii, va trebui să aducă o și mai puternică motivație pentru tinerii specialiști de a se angaja în domeniul educației”, spune profesoara.

Violeta este convinsă că dacă ar fi salarii pe măsura muncii depuse, atunci sălile universităților pedagogice nu vor mai duce lipsă de studenți.

Respectul societății față de un profesor nu mai este același, dar aici cred că problema vine din lipsa celor șapte ani de acasă.

Violeta Patraș, profesoară de limbă și literatură română

Autor:

Acest interviu face parte portretele de pedagog marca AGORA despre învățători și ce i-a determinat să urmeze această cale, realizate în contextul Zilei Internaționale a profesorilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal