Președinta în exercițiu a OSCE: „Uniunea Europeană și Republica Moldova sunt parteneri”

Președinta în exercițiu a OSCE: „Uniunea Europeană și Republica Moldova sunt parteneri”

Ministra afacerilor externe a Suediei, care deține și funcția de președintă în exercițiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Ann Linde, a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu. Cei doi oficiali au discutat despre prioritățile de pe agenda bilaterală, despre modalitățile de intensificare a dialogului moldo-suedez și despre procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

„Am reiterat poziția RM că noi vedem reglementarea problemei transnistrene în baza integrității teritoriale a RM, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale drepturilor omului în regiunea transnistreană, cu retragerea trupelor străine aflate pe teritoriul RM și distrugerea munițiilor stocate în această regiune, care prezintă un risc major pentru populație. Am reiterat sprijinul nostru pentru întărirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului și credem că aceste măsuri trebuie să ducă la îmbunătățirea condițiilor de viață pentru cetățeni, inclusiv prin îmbunătățirea condițiilor de funcționare a școlilor cu predare în grafia latină”, a declarat ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu.

Oficialul a mulțumit ministrei Ann Linde pentru rolul activ al Suediei în combaterea pandemiei de COVID-19 pe plan internațional, inclusiv pentru suportul acordat prin intermediul platformei COVAX. Acesta a mai apreciat și contribuția Suediei la dezvoltarea economică pe plan local, menționând centrul Tekwill și proiectul Start-up City Cahul.

Publicitate

„Am fost impresionată de agenda de reforme democratice care mi-a fost prezentată și care urmează să fie implementată de guvernul actual. Am discutat modul în care Suedia și UE ar putea sprijini Guvernul RM în acțiunile propuse. Așteptăm cu interes summitul Parteneriatului Estic care urmează să aibă loc în decembrie. UE și RM sunt parteneri și, în cadrul summitului, trebuie să exprimăm angajamentul nostru comun de a promova RM pe calea integrării europene”, a menționat președinta în exercițiu a OSCE, ministra afacerilor externe a Suediei, Ann Linde.

Agenda vizitei oficialului suedez cuprinde întrevederi cu președinta, Maia Sandu, prim-ministra, Natalia Gavrilița și vicepremierul pentru reintegrare, Vladislav Kulminski.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal