Mass-media și asociațiile neguvernamentale cer anularea limitărilor privind accesul la informațiile de interes public

Mass-media și asociațiile neguvernamentale cer anularea limitărilor privind accesul la informațiile de interes public
Foto: www.libertatea.ro

Mai multe instituții media au semnat o declarație prin care este solicitată anularea limitărilor privind accesul la informațiile de interes public. Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal se opune ca informațiile cu privire la venituri, averi şi interese ale demnitarilor să devină publice. Astfel, pentru a le obține este necesară depunerea unei cereri și achitarea de taxe.

Dumitru Alaiba, Șeful Secretariatului Consiliului Economic al Prim-Ministrului afirmă că  nu există nici un impediment legal ca numele și prenumele fondatorilor companiilor din țară să fie publicate, însă Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal susține că această decizie este ilegală.

Astfel, pentru a susține această inițiativă mai multe instituții  mass-media și asociațiile neguvernamentale au semnat o declarație prin care solicită anularea limitărilor privind accesul la informațiile de interes public

„Constatăm cu îngrijorare că în ultimul timp mai multe instituţii publice limitează accesul cetăţenilor, inclusiv al mass-media, la informaţii, făcând referinţe excesive la protecţia datelor cu caracter personal. Aceste limitări, care vizează în mod special datele cu privire la afacerile, averile și interesele demnitarilor, afectează accesul mass-media la informaţiile de interes public şi, implicit, dreptul media la exprimare corectă şi liberă.

Informațiile cu privire la venituri, averi şi interese ale demnitarilor se găsesc în bazele de date ale Camerei Înregistrării de Stat, ÎS CRIS „Registru”, subordonată Ministerului Tehnologiei Informaţiei și Comunicațiilor. Deşi, în baza legii, informaţia cu privire la fondatorii firmelor este publică, organizaţiile de media au obţinut acces electronic la registrul firmelor abia acum câţiva ani, contra plată, în unele cazuri fiind vorba de plăţi excesive şi neargumentate. Cu câteva luni în urmă, Consiliul Economic al Prim-ministrului, prin intermediul serviciului de E-Guvernare, a făcut public registrul firmelor, oferind acces gratuit persoanelor care au nevoie de datele respective. Cu toate acestea, registrul nu conţine datele cu privire la fondatorii firmelor, acestea urmând să fie obţinute în continuare contra cost.

În ultimele săptămâni, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) al Republicii Moldova a intervenit cu diverse decizii privind limitarea accesului la datele cu privire la fondatorii firmelor, făcând referinţă la pretinse abuzuri ale datelor cu caracter personal. Astfel, la 27 mai 2015, CNPDCP a desfășurat un control inopinat la Camera Înregistrării de Stat, stabilind faptul ”dezvăluirii/comercializării datelor cu caracter personal” şi a emis Decizia privind încetarea imediată a operaţiunilor de prelucrare și diseminare a datelor cu caracter personal ce vizează asociații întreprinderilor.

Transparenţa fondatorilor firmelor este parte obligatorie a regulamentelor ce ţin de date deschise, acces la informaţie, libertate de exprimare în toate statele Uniunii Europene, ceea ce oferă tuturor cetăţenilor, inclusiv jurnaliştilor, libertatea de a se informa și de a  informa publicul corect şi argumentat despre implicarea oricăror entităţi economice în finanţarea domeniului politic, în spălări de bani, fraude etc. La 20 mai 2015, Parlamentul UE a adoptat o decizie care stabileşte că proprietarii de companii, inclusiv din zone off-shore, vor fi listaţi în registrul firmelor. Potrivit Parlamentului European, aceste noi prevederi sunt ”în beneficiul tuturor cetăţenilor, inclusiv al jurnaliştilor de investigaţie”, iar noile directive sunt îndreptate ”împotriva spălării de bani şi vin să faciliteze lupta cu crimele economice şi finanţarea ilicită a terorismului”. De asemenea, recent autorităţile UE au decis să asigure accesul la datele băncilor elveţiene, inclusiv la date privind numele, prenumele şi adresele deţinătorilor de conturi, în acelaşi scop, de a preveni spălarea de bani şi fraudele financiare. Astfel, la momentul actual, jurnaliştii din R. Moldova au acces la registrul datelor firmelor din toate ţările UE, dar nu şi din ţara noastră.

Într-un stat care deţine cote înalte ale corupţiei, cum este R. Moldova, accesul la datele cu privire la fondatorii firmelor este esenţial. Organizațiile semnatare califică drept abuzuri acțiunile de limitare a accesului la informaţiile privind fondatorii și acționarii firmelor, dar şi solicitarea plăților de la jurnaliştii care utilizează aceste date în interes public pentru realizarea investigațiilor jurnalistice. Cerem Guvernului şi instituţiilor abilitate să anuleze deciziile care limitează accesul la informațiile de interes public şi să elimine aceste impedimente care afectează libertatea presei.

Solicităm Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Reprezentantului OSCE pentru Libertatea Presei, Consiliului Europei să ia act de aceste limitări și să încurajeze autorităţile de la Chişinău să renunțe la abordările excesive în acest domeniu, deschizând datele de interes public.”

Redacția săptămânalului independent de investigații ”Ziarul de Gardă”
Asociația Presei Independente
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Electronice
Centrul „Acces-Info”
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti

Guvernul a transmis Ucrainei cel de-al doilea lot de ajutor umanitar

Guvernul a transmis Ucrainei cel de-al doilea lot de ajutor umanitar

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Interviu cu bărbatul care și-a pierdut familia într-un atac cu rachete în Odesa: Singurul meu sentiment este ura
 • 2
  Echipamentul militar sustras din dotarea Armatei Naționale valorează un milion de lei. Noi detalii de la PG
 • 3
  Maia Sandu despre nivelul înalt de inflație: Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine decât și-au făcut-o până acum
 • 4
  Zelenski susține că aproape toți oamenii blocați în subsolurile uzinei Azovstal au fost „evacuați”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.