
Pe două roți, în trafic! Ce reguli trebuie să respecte bicicliștii pentru a se deplasa în siguranță (INFOGRAFIC)
Bicicleta este un transport comod, ecologic, în vogă și este tot mai utilizat în ultima perioadă. Potrivit Codului rutier, bicicliștii au dreptul să intre și în traficul de pe străzi, lângă șoferii automobilelor. Însă, pentru deplasarea în siguranță, aceștia trebuie să respecte cu strictețe câteva reguli simple, dar prioritare.
・
Dacă persoana conduce o bicicletă, atunci aceasta este considerată automat conducător de vehicul, iar dacă o duce, atunci e pieton. Astfel, respectarea regulilor de circulație, în ambele cazuri este obligatorie.
Potrivit polițiștilor, strada trebuie traversată pe trecerile de pietoni, lângă bicicletă, după ce persoana s-a asigurat că nu există pericol pe trecerea de pietoni. Bicicliștii sunt obligați să circule într-un rând și la o distanță de nu mai mult de un metru de marginea dreaptă a carosabilului.
Înainte de a schimba direcția de mers, mai ales spre stânga sau la depășire, aceștia trebuie să se asigure temeinic din față și din spate, că nu se apropie niciun autovehicul.
La efectuarea manevrelor se folosesc următoarele semnale:
- Oprirea – brațul ridicat în sus (indiferent care);
- Viraj la dreapta – brațul drept rămâne pe ghidon, iar brațul stâng în sus, îndoit de la cot;
- Viraj la stânga – brațul stâng orizontal.

Printre cerințele obligatorii pentru dotarea unei biciclete sunt:
- Să aibă frâna în serviciu, ghidon, claxon și echipată cu toate dispozitivele corespunzătoare.
- Să fie utilată cu catadioptri (n.r. Sistem optic care răsfrânge razele luminoase în direcția lor de incidență) în față de culoare albă sau far (pentru traficul pe timp de noapte și în condiții de vizibilitate redusă). Pe partea din spate de culoare roșie, iar prin parți de culoare portocalie. Biciclistul trebuie să poarte echipament fluorescent - reflectorizant.
Conducătorii transportului ecologic trebuie să cunoască și ce este interzis:
- Să execute manevra de virare la stânga sau de întoarcere pe drumurile care au mai mult de o bandă pe sens;
- Să conducă bicicleta fiind în stare de ebrietate, sub influența drogurilor sau alte substanțe contraindicate, sub influența preparatelor medicamentoase care provoacă reducerea reacției;
- Să circule pe trotuare și pistele pentru pietoni;
- Să oprească în fața semaforului nu mai aproape de 1,5-2 metri de vehiculul care îl precede;
- Să poarte discuții la telefon cu excepția când telefonul este echipat cu dispozitivul „mâini libere”;
- Să circule pe contrasens în afara localităților, atât pe bicicletă, cât și ca pieton conducând bicicleta.
Totodată, este reglementată și circulația în intersecții:
- Autovehiculul ce urmează să vireze la dreapta este obligat să cedeze trecerea biciclistului ce se deplasează alături în direcția de mers;
- Pentru a vira la stânga, biciclistul poate traversa intersecția înainte, să se întoarcă și să vireze la dreapta sau să traverseze la trecerea pentru pietoni;
- Intersecțiile trebuie traversate repede, ținându-se cont de semnalele brațelor.
De la începutul anului 2021, în urma accidentelor cu implicarea bicicliștilor, șapte conducători ai transportului ecologic și-au pierdut viața, 38 au fost traumatizați grav, iar 89 au fost traumatizați ușor.

Doar doi din zece bicicliști implicați în accidente erau echipați corespunzător.
Cei mai mulți și-au pierdut viața în urma neaplicării elementelor reflectorizante pe timp de noapte și deplasării necorespunzătoare pe benzi.