Ministrul Justiției, despre reținerea și suspendarea lui Stoianoglo: „Am avut o procuratură generală ineficientă”

Ministrul Justiției, despre reținerea și suspendarea lui Stoianoglo: „Am avut o procuratură generală ineficientă”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție cu privire la reținerea și suspendarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Acesta susține că fosta conducere a Procuraturii Generale era ineficientă.

„Foarte pe scurt, despre ceea ce se întâmplă în aceste zile. Cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc o justiție independentă, care să fie garantul supremației legii. Atât în campania electorală pentru prezidenţiale şi parlamentare, tema nedreptăţii şi hoţiei a fost dominantă, iar oamenii au votat pentru schimbare, acordând, indirect, un vot de blam activităţii Procuraturii şi Procurorului General.

Procuratura nu trebuie să asculte politicul. Dar nici să fie avocatul clanurilor oligarhice. Procurorii sunt acuzatorii oficiali ai statului şi menirea lor este să prindă şi să bage la puşcărie hoţii. Ei nu trebuie să facă politică, din contra, trebuie să fie deasupra politicului și a oricăror interese private. Activitatea Procuraturii trebuie să țină exclusiv de litera legii și să slujească intereselor țării și cetățeanului, iar procedurile trebuie să urmeze cu strictețe rigorile legale”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Ministrul susține că fosta conducere a Procuraturii Generale era una ineficientă, care a permis continuarea activităților ilegale de către grupările criminale.

„Am avut o Procuratură Generală ineficientă, de care se foloseau clanurile oligarhice pentru subminarea securității țării și jefuirea resurselor, aceste lucruri fiind inadmisibile. Societatea așteaptă o procuratură curajoasă și corectă, iar cel mai important, reiterez, independentă. Noi nu avem nevoie de procurori ascultători de politic, noi avem nevoie de procurori care să asculte de lege, să se ţină de litera şi spiritul legii, procurori cu caracter, care să facă oamenilor dreptate”, a adăugat acesta.

Și președinta Maia Sandu a comentat reținerea lui Stoianoglo, menționând că „oamenii cer dreptate” și că decizia de a-l reține și suspenda din funcție pe procurorul general aparține procurorului desemnat de CSP. Critici în adresa activității sistemului judecătoresc a adus și președintele Parlamentului, Igor Grosu care a declarat că are mari rezerve față de eficiența CSM și CSP. În același timp, speakerul a declarat acest caz ar trebui să aibă o finalitate în care să fie respectate „toate procedurile legale și drepturile celor vizați.”

Amintim că, ieri, 5 septembrie, în cadrul ședinței CSP a fost admisă sesizarea depusă de deputatul PAS Lilian Carp. În urma acestei decizii, a fost desemnat procurorul Victor Furtună, care a dispus, la scurt timp, arestarea și suspendarea din funcție a lui Stoianoglo.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal