Maia Sandu a semnat decretul de numire a lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar (DOC)

Maia Sandu a semnat decretul de numire a lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar (DOC)

Șefa statului Maia Sandu a semnat decretul de numire a lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar, la câteva ore după ce candidatul a fost desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP)

Decretul intră în vigoare din 6 octombrie.

...

Publicitate

Dumitru Robu a fost desemnat procuror interimat, peste o zi de la reținerea lui Alexandr Stoianoglo. Menționăm că la fotoliul de procuror interimar a aspirat și Victoria Furtună, însă candidatura acesteia nu a fost susținută de CSP. 

„Nu pot fi indiferent de oamenii care activează în Procuratură și vor să-și fac onest munca. Angajații trebuie să depună efort pentru a schimba imaginea instituției. Consider că în perioada nominalizată urmează a fi continuată investigarea tuturor cazurilor de rezonanță”, a spus Dumitru Robu în fața membrilor CSP. 

Întrebat de un membru CSP ce cauze a anchetat în perioada în care a mai deținut interimarul, Dumitru Robu a spus că „au fost demarate mai multe dosare penale de rezonanță. Cu regret, o parte dintre acestea așa și au rămas la faza de urmărire penală”.

Dumitru Robu a menționat că în cei 16 ani care activează în organe nu a comunicat cu politicul și mereu s-a condus de legea cu privire la Procuratură. De asemenea, acesta a catalogat drept bârfe unele informații care s-au vehiculat, precum că a pus presiune asupra unor membri CSP. 

Vedeți aici ce se cunoaște despre Dumitru Robu. 

Amintim că fostul edil al Capitalei Dorin Chirtoacă a venit pe neașteptate la ședința CSP, la care se analiza candidatura lui Dumitru Robu și cea a Victoriei Furtună la funcția de procuror interimar, manifestându-și indignarea față de cei doi. 

Decizia CSP, prin care procurorul Victor Furtună a fost detașat pentru verificarea sesizarea deputatului Lilian Carp și în urma căreia a fost reținut Alexandr Stoianoglo, a fost atacată la Curtea de Apel Chișinău. 

Menționăm că ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție cu privire la reținerea și suspendarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Acesta susține că fosta conducere a Procuraturii Generale era ineficientă.

De cealaltă parte, Partidul Socialiștilor a anunțat că, începând cu ziua de duminică, va organiza proteste, cu scopul de a „apăra statul de drept și democrația”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal