Poate reveni Stoianoglo în funcția de procuror general și cât durează interimatul lui Robu? Livinenco: Funcția trebuie să fie vacantă pentru inițierea concursului

Poate reveni Stoianoglo în funcția de procuror general și cât durează interimatul lui Robu? Livinenco: Funcția trebuie să fie vacantă pentru inițierea concursului

12 luni - atât poate asigura Dumitru Robu interimatul șefiei la Procuratura Generală (PG), după care ar urma să fie inițiat un concurs pentru un nou procuror general. Însă aceasta doar dacă funcția devine vacantă, precizează ministrul Justiției Sergiu Litvinenco la emisiunea „Secretele Puterii”, la Jurnal TV.  Iată în ce condiții ar putea fi ales un nou procuror general.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, se arată convins că Alexandru Stoianoglo nu va reveni în funcția de procuror general.

„Nu cred că Stoianoglo are planuri. Din câte știu are planuri politice, își face partid, devine lider. În ultima lună era mai mult politician decât procuror”, susține ministrul Justiției.

Publicitate

Întrebat cât va dura interimatul lui Robu, Litvinenco a dat de înțeles că procedura de numire a unui nou procuror general presupune timp și anumite condiții legale.

„În caz de suspendare din funcție, interimatul este asigurat pentru 12 luni, după care trebuie numit un procuror general. Există proceduri și la început funcția trebuie să fie vacantă și doar în această situație poate fi inițiat un concurs. Vacanța funcției poate fi prin mai multe situații, inclusiv demisia procurorului general, condamnarea sau eliberarea din cauza unei evaluări necorespunzătoare, aplicare unei sancțiuni disciplinare pentru abateri disciplinare foarte grave”, a enumerat Litvinenco.

De altă parte, șeful de la Justiție a ținut să dea asigurări că noul procuror interimar nu ar fi influențat politic.

„Pentru că au fost mai multe speculații la o așa numită politizare vreau să spun că eu pe domnul Robu nu-l cunosc decât din Parlamentul R. Moldova când el venea să ceară ridicarea imunității. După care, fiind președintele Comisiei Juridice, îl vedeam la ședințele comisiei argumentând ridicarea acelor imunități. Dosare care pe timpul lui Stoionoglo au fost puse la murat, închise”, a spus Litvinenco care a confirmat că a votat pentru candidatura lui Dumitru Robu.

AGORA amintește că la 5 octombrie, în cadrul ședinței CSP a fost admisă sesizarea depusă de deputatul PAS Lilian Carp. În urma acestei decizii, a fost desemnat procurorul Victor Furtună, care a dispus, la scurt timp, arestarea și suspendarea din funcție a lui Stoianoglo.

A doua zi, la orele dimineții, Consiliul Superior al Procurorilor anunța că a identificat doi candidați la funcția de procuror general interimar. Era vorba de Dumitru Robu, din cadrul Procuraturii Chișinău, care a mai deținut această funcție în 2019 și, a doua candidatură - cea a Victoriei Furtună, procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție. Procedura de selecție a fost stabilită pentru aceeași zi, ora 15:30.

La ora 17:00 se anunță că Dumitru Robu a fost desemnat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în funcția de procuror general interimar, iar o oră mai târziu președinta țării Maia Sandu semnează decretul de numire în funcție.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal