Mitropolia Moldovei se declară împotriva ratificării de către Parlament a Convenției de la Istanbul

Mitropolia Moldovei se declară împotriva ratificării de către Parlament a Convenției de la Istanbul
foto: mitropolia.md

Mitropolia Moldovei se declară împotriva ratificării de către Parlamentul Republicii Moldova a Convenției de la Istanbul. Într-o declarație publică adresată conducerii țării, reprezentanții Mitropoliei susțin că acest act contravine Constituției și tratatelor internaționale la care țara noastră este parte.

„Biserica Ortodoxă din Moldova își exprimă, în mod repetat, îngrijorarea față de ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova, în primă lectură, a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (în continuare, Convenția de la Istanbul). Atragem atenția asupra denumirii acestui act juridic care, la o primă vedere, este aureolat de intenții bune. Or, este în afara oricărui dubiu că violența față de oricine este condamnabilă. Deseori, ca și în cazul textului Convenției de la Istanbul, în detalii se ascunde […] știm cine. O serie de formulări foarte plastice și nuanțe juridice camuflate în Convenția nominalizată au capacitatea de a deschide poarta unei avalanșe de consecințe grave pentru societatea noastră, nu tocmai perfectă, dar așa cum o cunoaștem”, se arată în declarația publică.

 Potrivit acesteia, unul dintre aspectele controversate ale Convenției de la Istanbul este definiția conceptului de „gen”, din care, în opinia clericilor, așa cum este redat în textul actului, ar urma să rezulte că „genul poate fi modificat de societate sau de persoană. Prin urmare, acest text neagă realitățile obiective de existență a bărbatului și a femeii”.

 O altă problemă constă în art. 12, alin. (1), în care se menționează că „Părţile vor lua măsurile necesare pentru a promova schimbările în modelele sociale şi culturale de comportament al femeilor şi bărbaţilor, în vederea eradicării prejudecăţilor, obiceiurilor, tradiţiilor şi a altor practici, care sunt bazate pe ideea inferiorităţii femeilor sau pe roluri stereotipe pentru femei şi bărbaţi”.

 „Prin Convenția de la Istanbul se dorește a ”eradica tradițiile”. Însăși ideea eradicării sau cultura anulării este una foarte periculoasă. Istoria nu poate fi aruncată la coșul de gunoi. Convenția ce se vrea a fi ratificată nu vine să explice care va fi forul decizional și grila de standarde care vor sta la baza eradicării (a se vedea și art. 27, privind raportarea). În același context, este improbabil ca noi, oamenii de astăzi, să facem descoperiri importante de morală, etică sau filosofie. Tindem să credem că societatea europeană este bazată pe înțelepciunea achizitivă, adică suntem beneficiarii unui tezaur spiritual creștin care s-a condensat timp de milenii și nu poate fi neglijat atât de nesăbuit, oricât de bune ar fi intențiile celor care doresc ratificarea Convenției”, se arată în adresarea Mitropoliei.

 Prevederile art. 42 al Convenției, ar reprezenta, în opinia clericilor, un atentat la libertatea religioasă, iar interpretarea extinsă a termenului de violență, care include și noțiunea de violență psihologică, la art. 33. În acest context, susțin reprezentanții bisericii, căsătoria dintre un bărbat și o femeie ar putea fi considerată o tradiție desuetă.

 O altă problemă semnalată de clerici se referă la art. 28 al documentului ratificat în prima lectură, care prevede că „regulile de confidențialitate impuse de legislația internă anumitor profesioniști nu constituie un obstacol, în condiții adecvate, în calea raportării lor către organizațiile sau autorități”, care ar pune sub semnul întrebării secretul profesional a mai multor categorii sociale, precum doctori, psihologi, preoți, avocați, mediatori etc.

 „Prevederile Convenției atentează în mod direct și la dreptul părinților de a-și educa copii. Reamintind controversa privind definiția ”genului”, art. 14 al Convenției vine să impună această teorie la ”toate nivelele de educație”. Se observă astfel că, deși în partea introductivă Convenția de la Istanbul face trimitere la acte juridice internaționale consacrate, (cum ar fi Declarația Universală a Drepturilor Omului), acte care consfințesc libertatea religioasă și dreptul părinților de ași instrui copii, pe parcursul textului Convenția de la Istanbul le ignoră cu desăvârșire.

În context, trebuie de amintit și de mecanismul de verificare (GREVIO), care în timp poate deveni o adevărată ”poliție a gândirii”. Totodată, se cunoaște că mai multe țări, parte a Consiliului Europei, și chiar a Uniunii Europene, nu au ratificat această Convenție (ex: Bulgaria, Marea Britanie etc.). Iar în unele țări s-a decis/sunt dezbateri privind denunțarea Convenției de la Istanbul (ex. Polonia, Ungaria, Turcia). În unele țări (ex. Slovacia) au existat dezbateri consistente conform cărora Convenția de la Istanbul este un ”Cal Troian” menit să introducă ”al treilea sex” și ”căsătoriile de același sex”. Curtea Constituțională a Bulgariei a declarat neconstituțională această Convenție la 27 iulie 2018”, se arată în adresarea Mitropoliei.

 Reprezentanții Bisericii consideră că ratificarea Convenției ar trebui să fie realizată în urma unui consens național foarte larg și cu dezbateri veritabile.

 „Biserica Ortodoxă din Moldova a fost întotdeauna pentru prevenirea și combaterea violenței, în familie și în general, inclusiv pentru prevenirea și combaterea efectelor nocive ale încurajării violenței promovate prin filme, literatură, teatru, jocuri video, internet, mass-media, cât și împotriva viciilor și adicțiilor care favorizează violența. Iubirea aproapelui, dragostea, pacea, discernământul, înțelegerea și răbdarea, concepte de esență umană și creștină, promovate în societatea noastră de Biserică, sunt în măsură (alături de măsurile întreprinse de autoritățile publice cu pârghiile legislative deja existente) să contribuie la prevenirea și combaterea violenței, dar nu propagarea ideologiei de gen. Suntem chemați fiecare în parte, cât și împreună, să stăruim pentru binele nostru spiritual și moral comun. Biserica Ortodoxă din Moldova se exprimă repetat împotriva ratificării Convenției de la Istanbul”, susțin clericii.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
De la „pericol de microcipare”, la „salutăm campania de vaccinare”. Mitropolia Moldovei, mai nou, încurajează imunizarea

De la „pericol de microcipare”, la „salutăm campania de vaccinare”. Mitropolia Moldovei, mai nou, încurajează imunizarea

Mitropolia Basarabiei îi cere premierului interimar să revizuiască hotărârea privind activitatea cultelor religioase

Mitropolia Basarabiei îi cere premierului interimar să revizuiască hotărârea privind activitatea cultelor religioase

Tradiția de a aduce focul Haric din Ierusalim continuă. Mitropolia Moldovei a anunțat ziua în care va ajunge la Chișinău

Tradiția de a aduce focul Haric din Ierusalim continuă. Mitropolia Moldovei a anunțat ziua în care va ajunge la Chișinău

Advertoriale
Sucursala maib „Miron Costin” și „Miron Costin Business Centru” s-au transformat conform identității de brand reînnoite

Sucursala maib „Miron Costin” și „Miron Costin Business Centru” s-au transformat conform identității de brand reînnoite

Cele mai fiabile automobile second-hand în 2022

Cele mai fiabile automobile second-hand în 2022

Cu poftă de... Acasă – o nouă superofertă la creditul imobiliar de la Victoriabank

Cu poftă de... Acasă – o nouă superofertă la creditul imobiliar de la Victoriabank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Organizatorii Eurovisionului sunt acuzați că au modificat votul României. Punctajul maxim pentru Moldova a fost atribuit Ucrainei
 • 2
  Scandal la Eurovision. Juriile naționale din șase țări au fost descalificate
 • 3
  EDITORIAL | N-a fost un accident. Un copil a murit pentru că foarte mulți adulți nu și-au făcut munca
 • 4
  Filmat în plin război, printre ruine. Câștigătoarea Eurovision Kalush Orchestra a lansat videoclipul piesei „Stefania” (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.