
Cum se explică aprecierea leului moldovenesc din ultima perioadă
În ultimele trei luni este atestată o apreciere a cursului leului moldovenesc față de principalele valute - dolarul american și moneda europeană unică. Pe lângă evoluțiile de pe plan global, explicația aprecierii cursului monedei naționale are la bază și o serie de factori interni, scrie mold-street.com.
・
Cel mai mult, cursul leului moldovenesc a crescut în raport cu euro. Doar de la începutul lunii septembrie și până astăzi, leul s-a apreciat cu aproape 4% față de moneda europeană, iar pe 7 octombrie, cursul oficial a coborât sub nivelul de 20,19 lei.
Este cel mai mic curs din ultimele 10 luni. Nu întâmplător, ieri, la casele de schimb valutar euro putea fi cumpărat și cu 20,25 lei, în timp ce, o lună în urmă, cursul era de 20,9 - 21,0 lei, iar acum trei luni, de 21,45-21,50 lei. Se atestă astfel o apreciere a leului cu circa 6% în trei luni.
În schimb, cursul dolarului nu a înregistrat fluctuații semnificative. De exemplu, în ultima lună cursul de schimb oficial a oscilat de la un nivel de 17,70 lei pe 23 septembrie, la 17,50 lei pe 7 octombrie. Totuși, și față de dolarul american leul moldovenesc s-a apreciat cu circa 3,2% în ultimele trei luni. Unul dintre factorii principali ce influențează cursul de schimb sunt evoluțiile de la bursele internaționale. În ultima lună a fost înregistrată o depreciere cu circa 2,45% a cursului monedei europene față de dolarul american.
În condițiile în care zona euro este principalul partener economic al Republicii Moldova, ne-am fi putut aștepta și la o depreciere a leului moldovenesc, lucru care însă nu a avut loc.
Specialiștii explică aprecierea leului prin oferta mare de dolari din partea exportatorilor. În special, este vorba de exportatorii de cereale, livrările externe crescând datorită recoltei bogate din acest an, dar și cererii de pe piețele externe. Presiune asupra cursului pun și transferurile de bani de la moldovenii ce muncesc peste hotare. Remitențele se mențin la niveluri înalte.
Un alt factor invocat de experți este lipsa intervențiilor Băncii Naționale, care în ultima perioadă a cumpărat puțină valută de pe piață. De altfel, rezervele valutare au crescut semnificativ, ajungând aproape de nivelul de circa patru miliarde de dolari.
Creșterea rezervelor însă a fost determinată de intrarea, la finele lunii august, în conturile BNM a circa 235 milioane de dolari, mijloace în formă de drepturi speciale de tragere (DST) alocate Republicii Moldova de Fondul Monetar Internațional. Menționăm că și anul trecut de la începutul lunii aprilie și până la mijlocul lunii septembrie, am asistat la o apreciere a monedei naționale.
Specialiștii susțin că, în condițiile în care gazul s-a scumpit semnificativ, la fel și alte resurse energetice, presiunea asupra cursului va crește, pentru că și cererea de dolari va crește. Or, prețul resurselor energetice este stabilit în dolari. Totodată, în aceste condiții, un leu puternic în raport cu moneda americană este și un factor care ar putea ține în frâu prețurile.
„Obiectivul fundamental al Băncii Naționale este stabilitatea prețurilor. Într-un regim de țintire a inflației, băncile centrale utilizează rata dobânzii în calitate de instrument principal pentru a aduce inflația în țintă care indirect are impact și asupra cursului de schimb. Totodată, BNM monitorizează permanent evoluția pieței valutare interne și intervine pentru a preveni fluctuațiile excesive ale cursului de schimb”, susținea anterior autoritatea bancară.