Parlamentul l-a desemnat pe Vitalie Lemne în calitate de vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

Parlamentul l-a desemnat pe Vitalie Lemne în calitate de vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

Parlamentul l-a desemnat pe Vitalie Lemne în calitate de vicepreședinte ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). Hotărârea a fost adoptată cu votul a 57 de deputați.

În cadrul ședinței plenare, Vitalie Lemne a declarat că în activitatea sa din cadrul CNPF se va axa pe direcțiile de supraveghere și dezvoltare a sectorului financiar nebancar. Acesta susține că va iniția proceduri de verificare a pieței de asigurări și va solicita un audit extern asupra companiilor din domeniu. O altă prioritate în acest domeniu va fi și digitalizarea. Atenție sporită va fi acordată și asigurării bunurilor imobile, în special dezastrelor naturale dar și asigurării agricultorilor.

În ceea ce ține de piața organizațiilor de creditare nebancare, Lemne a precizat că va pune accentul supravegherea acesteia, care a apreciat că este una „deja bine dezvoltată”. 

Publicitate

„Urmează să fie pus accentul pe protejarea consumatorilor finali, fiindcă inclusiv în experiența mea am văzut cazuri strigătoare la cer, mă refer la modul de acordare a acestor credite, a condițiilor care se impun debitorilor, care suportă niște creșteri exorbitante a sumei pe care trebuie să o întoarcă. Vom lucra în direcția unui control mai riguros, pentru a nu permite lezarea drepturilor consumatorilor”, a precizat candidatul.

Candidatura lui Vitalie Lemne a fost prezentată publicului de către președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, deputatul PAS Dumitru Alaiba, miercuri, 6 octombrie.

Acesta și-a construit cariera în domeniul financiar-bancar, iar în ultimii 12 ani, a avut poziții manageriale. Lemne vine din sectorul privat și nu a lucrat nicio zi la stat. 

„Intenționez să fac parte din bordul CNPF. Urmează să resetăm modelul de lucru al instituției. Vom acționa pe toate segmentele, inclusiv pe piața asigurărilor, unde vedem o inacțiune destul de gravă a CNPF. Pe piața micro finanțării vom face regulă, inclusiv cu dobânzile exagerate, cu supra creditarea persoanelor fizice și de la zero va fi dezvoltată piața de capital”, a precizat Vitalie Lemne.

În data de 9 septembrie, Parlamentul a votat demisia in corpore a conducerii CNPF. Este vorba de președintele CNPF, Valeriu Chițan, vicepreședinții Nina Dosca și Iurie Filip, precum și membrii comisiei, Victor Captari și Viorel Miron. Aceștia au fost acuzați, inclusiv, de faptul că au admis îndatorarea populației la organizațiile de creditare nebancară. Pentru demisia CNPF au votat 54 de deputați PAS. Opoziția nu au susținut proiectul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal