15 localități, sub lupa Promo-LEX. Asociația a lansat misiunea de observare a alegerilor din 21 noiembrie

15 localități, sub lupa Promo-LEX. Asociația a lansat misiunea de observare a alegerilor din 21 noiembrie

Asociația Promo-LEX a lansat la, 7 octombrie, misiunea de observare a alegerilor locale noi preconizate pentru 21 noiembrie 2021. Observarea procesului electoral va cuprinde perioada electorală, precum și ziua alegerilor, inclusiv turul doi de scrutin în localitățile în care va fi organizat, urmând a fi realizată de către echipa centrală, dar și de către șase observatori pe termen lung și 30 de observatori pe termen scurt, repartizați la nivel local.

Misiunea de Observare Promo-LEX va monitoriza campania electorală din perspectiva respectării principiilor proceselor electorale democratice și a cadrului legislativ. 

Observatorii vor monitoriza activitatea organelor electorale și a altor instituții relevante, prestația concurenților electorali și a partidelor politice, inclusiv finanțarea campaniei electorale. 

Publicitate

„În ziua alegerilor, vom urmări deschiderea și închiderea secțiilor de votare, procesul de vot, accesibilitatea sediilor, respectarea normelor epidemiologice, precum și numărarea buletinelor. Tradițional, MO Promo-LEX va efectua și numărarea în paralel a voturilor. În această perioadă, vom publica două comunicate de presă care vor însuma constatările observatorilor Promo-LEX privind desfășurarea scrutinului în ziua alegerilor (inclusiv turul doi de scrutin, dacă va fi cazul), iar rezultatele monitorizării și concluziile Misiunii de Observare vor fi expuse într-un raport”, se arată într-un comunicat al asociației. 

Totodată, pornind de la experiența monitorizării alegerilor locale noi din 2018 și a alegerilor locale generale din 2019, Promo-LEX reamintește despre unele aspecte problematice constatate anterior și care se pot repeta și în acest scrutin.

„Atragem atenția Legislativului, organelor electorale dar și altor actori relevanți despre necesitatea asigurării unor condiții echitabile la etapa de colectare a semnăturilor pentru funcția de primar în cazul candidaților independenți, dar și despre numărul exagerat de semnături necesar a fi colectate în liste de subscripție pentru înregistrare în calitate de concurent la alegerile primarului mun. Bălți. Totodată, reiterăm existența unei atitudini inechitabile față de candidatele independente femei la funcția de primar, comparativ cu candidatele independente femei la funcția de deputat. La fel, constatăm în continuare lipsa unor reglementări clare privind mecanismul de vot pentru cetățenii cu domiciliu și reședință valabile în ziua alegerilor locale, dar și referitoare la începutul campaniei electorale pentru turul doi de scrutin”, spun reprezentanții asociației. 

La alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021 sunt așteptați peste 130 de mii de alegători. Scrutinele vor fi organizate în 15 localități. 

Amintim că la 4 octombrie Comisia Electorală Centrală a stabilit plafonul mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral la alegerile locale noi pentru funcția de primar din data de 21 noiembrie 2021. 

De asemeena, a fost aprobat și cuantumul creditului fără dobândă acordat concurenților electorali.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal