Viorel Mardare ar fi împlinit 40 de ani. O bursă de merit va fi oferită lunar în memoria regizorului

Viorel Mardare ar fi împlinit 40 de ani. O bursă de merit va fi oferită lunar în memoria regizorului

Astăzi Viorel Mardare ar fi împlinit 40 de ani. În memoria cineastului moldovean, vinăria Purcari a lansat astăzi o ediție limitată de vin cu denumirea Viorel. Vinul nu va fi vândut, ci doar distribuit prietenilor și susținătorilor.

Pe eticheta sticlei de vin-omagiu Viorel, a fost plasată o imagine publicată anterior de regizor, ce a ajuns să fie cunoscută drept „inima lui Viorel”, alături de una dintre reflecțiile sale scrise după ampla campanie de caritate lansată pentru colectarea banilor necesari tratamentului anticancer: „Eu nu credeam că există atâta dragoste în jur”, precum și semnătura regretatului regizor, scrie Moldpres.

...

Publicitate

„Dragă Viorel,

Te-ai născut toamna, anotimpul împlinirii. În acest 7 octombrie ai fi plimbat adidașii tăi colorați prin frunzele ruginite de pe dealurile moldave, atât de dragi inimii tale... Atât de dragi inimilor noastre...

Ai fi oprit la vreo casă cu obloane sinilii, ai fi încurajat stăpânul să păstreze olanele făcute încă de nemți, ai fi lăudat tulburelul gospodarului și ai fi promis că vii la filmări când se așează drojdia. Uite că vinul s-a limpezit. Gustul lui ușor-amărui este atenuat de dragostea celor care te iubesc, Maestre!

Ne-ai însuflețit cu creații originale, izvorâte din adâncurile sufletului tău. Infiltrate adânc în sufletele noastre...

Campionii nu sunt uitați niciodată!

Primește, împreună cu prietenii tăi și ai noștri, omagiul și profunda recunoștință pentru modul sublim în care ai cinstit oamenii gliei, în care ai scos din adâncuri sarea acestui pământ.

Campionii își dăinuie veșnicia.”

Viorel Mardare este cunoscut pentru promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, mai ales pentru filmulețul „Go on. Fruits from Moldova”

Tot astăzi, Purcari a lansat și o bursă de merit în memoria regizorului Viorel Mardare, care astăzi ar fi împlinit vârsta de 40 de ani. Bursa va fi oferită lunar unui student talentat al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, care urmează să devină regizor.

Viorel Mardare s-a născut pe 7 octombrie 1981. Acesta și-a făcut studiile la Facultatea de Jurnalism și Știinte ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, absolvind în 2004, iar ulterior a urmat și cursurile universitare de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specializare Regie Film, absolvind în anul 2008.

Viorel Mardare a devenit cunoscut în Republica Moldova dar și în străinătate datorită numeroaselor filmulețe de promovare a Republicii Moldova, dar și pentru creația originală în arta filmului publicistic, fiind, de asemenea și autorul mai multor pamflete, editoriale și cronici de presă în care ridiculiza societatea moldovenească și valorile false promovate. Viorel Mardare s-a remarcat ca un tânăr cineast activând în echipele lui Igor Cobileanski și Sergiu Prodan.

Din 31 decembrie 2011 până în 2013, a prezentat emisiunea „Ministerul Adevărului” la Jurnal TV, în colaborare cu Nata Albot, Andrei Bolocan, Sîrghi Cobzaru și Oleg Brega.

Regizorul și cineastul moldovean a încetat din viață în 2019, fiind răpus de cancer. Boala lui Viorel Mardare a mobilizat sute de oameni din Moldova, dar și depeste hotarele ei și în timp record a fost adunată o sumă impunătoare de bani pentru primul curs de chimioterapie. A fost înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău la data de 11 martie 2019.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal