Când a început și ce poveste fascinantă spune Castel Mimi?
„Suntem deschiși ca, Castel Mimi din 2016 dar istoria locației începe mult mai devreme. În 1893 Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei a construit această locație. Învățând în Montpellier în Franța ca vinificator a venit cu un proiect pentru o vinărie destul de modernă pe timpurile alea”
Cu excepția primului și celui de-al doilea război mondial, vinăria a funcționat fără întrerupere până în prezent.
„Vinăria aceasta aparține familiei noastre din 1998, părinții au procurat-o și puțin câte puțin am început să investim. Eu sunt a cincea generație care muncește la vinărie. Părinții, bunicii, străbunicii au depus un efort aici și plus, noi suntem din satul acesta, aici suntem născuți, eu mi-am făcut primii pași în satul dat și într-un fel e un loc de suflet pentru familia noastră”

Pilonul pe care se ține și se dezvoltă Castel Mimi este Familia
„Noi am lucrat foarte, foarte mult, toți împreună asupra acestui proiect, în primul rând părinții desigur. Noi suntem doi frați, eu și sora. Am făcut un vin care ne reprezintă pe noi doi, numit Frați. Ea ales vinul care cel mai mult ia plăcut ei și eu care mi-a plăcut mie, împărțit în jumătate cantitativ, am făcut un blend între merlot și malbec. Am dorit să creăm un loc care să nu mai aibă nevoie de reconstrucție încă următorii 50 de ani. E timpul când o să ne întoarcem investiția înapoi, cum au zis părinții, strănepoții, nepoții mei și ai surorii vor avea plăcerea din profituri”.
Când spunem Castel Mimi nu ne referim doar la o construcție impunătoare, vorbim despre podgorii, grădini și tradiție. Ce emoții transmit acestea?
„Podgoriile noastre sunt în apropierea vinăriei, în satul Bulboaca și în satul Speia. Punem mai mult accent pe Speia fiind un loc istoric de vinuri de calitate. Chiar acolo unde sunt viile, se spune „Piramida albă”. În apropiere și chiar sub via noastră este o carieră de pietriș, nisip și piatră de calcar”

În beciurile Castel Mimi găsim cea mai veche sticlă de vin din Republica Moldova. Ce comori mai ascund?
„Avem cea mai veche sticlă din Moldova, din 1727 procurată la o licitație în Germania de tatăl meu și adusă la vinărie cu grijă. Sunt doar 100 de sticle de tipul dat și ultima sticlă a fost deschisă în 1989. Cei care au degustat-o au fost și o descriere, spunând că e foarte bun vinul. În beciuri mai găsim în jur de 900 de baricuri, avem cel mai mare parc de baricuri din Republica Moldova. Avem în planuri să avem 3000 mii. Beciurile ne permit să deținem atâtea. Dacă ne permit beciurile înseamnă că noi trebuie să facem asta”.
Ce inovații în materie de vinuri aduce Castel Mimi consumatorilor?
„Avem ultimele generații de tehnologie pentru vinificație, chiar vă dau un exemplu. O presă are capacitatea de a înlocui aerul din interior cu un gaz inert, dând posibilitatea în timpul presării mustului să nu intre în interacțiune cu oxigenul. Asta ne oferă calitate mai ales la vinurile albe. Cei care vin la noi au posibilitatea de a bea un pahar de vin de calitate premium, de a avea o cină romantică la restaurantul nostru „Bufnița Albă”, de a dormi la noi pentru că avem în incinta vinăriei un hotel și de a face o petrecere de neuitat cu sute de oameni”.
Care este concluzia celor 5 ani de activitate?
„Ne mândrim cu vinurile noastre, ne mândrim cu restaurantul nostru, cu bucătăria pe care o facem. În primul rând cu echipa ne mândrim. Dacă nu greșesc, echipa noastră e sub 40 de ani toți, adică sunt foarte tineri, tot managmentul e tânăr, vioi și doritor de lucru. Ne mândrim de evenimentele pe care le facem, ne mândrim de tot ce ne reprezintă”.
”Nu avem regrete, pentru că tot ce facem acum, facem pentru generațiile următoare”
Adrian Trofim, Manager General Castel Mimi & Wine Resort
Autor:
Incluși în top 15 cele mai frumoase vinării din lume, valoarea istorică și arhitectura modernă este apreciată de cei peste 30 000 de vizitatori care ajung la singurul castel din țara noastră.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.