Cer toalete decente în școli. Mai multe organizații au semnat o petiție și solicită autorităților instituirea unui Program Național de instalare a grupurilor sanitare

Cer toalete decente în școli. Mai multe organizații au semnat o petiție și solicită autorităților instituirea unui Program Național de instalare a grupurilor sanitare

Amnesty International Moldova, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului și cinci organizații neguvernamentale cer autorităților instituirea unui Program Național de instalare a grupurilor sanitare în interiorul școlilor, astfel încât conținutul acestuia să fie sincronizat cu standardele Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la accesul la apă și igienă în școli a tuturor copiilor, inclusiv a celor cu necesități speciale. Totodată, semnatarii petiției solicită Guvernului alocarea resurselor necesare pentru 2022.

Potrivit petiției, cel mai recent raport al Oficiului Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului cu privire la respectarea dreptului copilului la sănătate în școli, publicat în iunie 2021, arată că o treime din numărul instituțiilor de învățământ nu au acces la apă curentă.

Semnatarii menționează că elevii nu se simt în siguranță în toaletele școlare și preferă, atunci când este posibil, să evite utilizarea acestora.

Publicitate

„De cele mai multe ori aceste toalete, nu sunt dotate cu hârtie igienică și săpun, uscătoare sau alte lucruri necesare unui grup sanitar decent. Astfel de toalete sunt într-o stare proastă, fără cabine sau pereți de separare pentru a asigura intimitatea, fără iluminare sau încălzire în timpul iernii, fără lavoare, și sunt foarte rar curățate. În plus, acestea afectează mediul înconjurător, atunci când conținutul haznalelor se infiltrează în sol sau este deversat necontrolat în mediul înconjurător. Un aspect grav pentru siguranța elevilor este faptul că aceste toalete nu asigură intimitate și siguranța”, se spune în comunicatul emis de Amnesty International Moldova.

Conform datelor colectate de la organele locale în domeniul învățământului de către Amnesty International Moldova, la începutul anului 2021, în 217 școli din țară toaleta se afla în exteriorul școlii, de cele mai multe în curte. În anul 2021, mii de copii din Moldova, merg la toaletă afară, pe orice anotimp.

Totodată, copiii din 45 de școli nu au acces la apă potabilă.

Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, la capitolul educație prevede renovarea grupurilor sanitare în 50 de instituții de învățământ general, până în august 2022.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal