
Un popas la Cotihana: Locuri unde salcia mângâie ape și lebedele se plimbă lângă rațe (GALERII FOTO)
A adunat bănuț cu bănuț, din căștigurile în străinătate, a apelat și la împrumuturi și a pus pe roate o afacere la Cotihana, în apropiere de Cahul. Afacerea lui Nicolae Căpraru se întinde pe un lac din localitate, printre salcii, rațe și lebede. A deschis porțile pentru vizitatori în pandemie și n-a dat greș. Oamenii vin continuu pentru odihnă în aer liber. Urmărim imaginile pitorești din localitae și află cum antreprenorul a aplicat o soluție de dezvoltare a afacerii sale, câștigând un proiect prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală.
・
Antreprenorul a preluat afacerea acum doi ani. Tânărul, alături de soție, a decis să investească tot ce avea în locul parcă rupt din tablouri. A curățat zona, lacul, a amenajat șapte foișoare și a deschis porțile vizitatorilor.


În prezent, grija pentru aspectul de poveste al zonei e asigurată de proprietar și alți doi angajați.
„Suntem foarte solicitați pentru că suntem unici în regiune. Săptămânal, în perioada caldă a anului suntem vizitați de circa 100 de persoane. De la ora 12:00 până la 22:00 seara oamenii pot veni, se pot odihni, pot găti propriul grătar și chiar au acces la pescuit. E interesant și pentru maturi, și pentru copii”, spune Nicolae Căpraru.
Recent, antreprenorul a obținut un grant din partea Grupului de Acțiune Locală „Cișmeaua Sudului”, bani din fondurile europene ale Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie.


Cu cei 4.500 de euro a decis să amenajeze o căsuță pe teritoriul zonei de agrement. Astfel, serviciile prestate se extind și în scurt timp oaspeții vor putea beneficia de servicii de cazare.
Pentru viitor, Nicolae Căpraru planifică să construiască trei astfel de căsuțe, dar și o bucătărie.
Cât despre cifrele afacerii, vă dezvăluim câteva aspecte: Un foișor ajunge să coste 450 de lei în cursul săptămânii și 500 de lei în weekend. Investițiile familiei în cei doi ani de afacere se estimează la 10-15 mii de dolari. Iar veniturile ajung uneori la 20 de mii de lei lunar. Dar acestea nu au fost venituri permanente:
„Noi încă n-am avut posibilitatea să lucrăm la capacitate maximă întreg anul. Au fost restricții și periodic ne-am închis, sau am limitat accesul, chiar dacă suntem în aer deschis”, spune antreprenorul.

Exemplul afacerii lui Nicolae Căpraru demonstrează cum ideile pot prinde contură, chiar dacă nu există suficienți bani. Soluția presupune accesarea finanțărilor pentru care GAL-urile lansează concurs de proiecte. Află aici ce înseamnă un GAL și cum poți să fii sprijinit de acesta:
Alături de exemplul de la Cotihana, AGORA prezintă și alte trei afaceri din sudul țării unde antreprenorii au câștigat proiecte din care și-au procurat utilaj pentru activitatea ce o desfășoară.
Poți să te inspiri din poveștile lor de succes aici: A schimbat antrenamentele din sala de sport pe atelierul de producere a mobilei: Antreprenorul Nicolae Dunas, despre provocările și rezultatele afacerii (VIDEO)

Află cum doi tineri au reușit să facă din oierit o afacere profitabilă: Soții Bratu produc kavârma și brânză după tradițiile părinților, cu bani europeni. Cum un GAL a devenit soluție pentru o afacere din Slobozia Mare (VIDEO)

Află cum tomatele și ardeii pot ajunge dulceață: Tanti Mașa și afacerea sa dulce: Flori de salcâm, roșii cherry și ardei amestecați în dulcețurile gândite de bucătăreasa cu 30 de ani de experiență (FOTO)

Menționăm că, proiectele la scară mică sunt cele care asigură dezvoltarea economică a regiunilor rurale din R. Moldova. Fie că se amenajează un teren de joacă, se construiește o rampă de acces într-o clădire publică sau un antreprenor este încurajat să-și dezvolte afacerea, localnicii au doar de câștigat, așa cum se creează premize de dezvoltarea a satului.
Deseori, micile proiecte sunt acoperite din bugetul primăriilor sau al antreprenorilor, pentru că nu corespund finanțărilor la scară mare.
Soluția a apărut însă în 2016, când în R. Moldova satele au început să-și unească forțele în Grupuri de Acțiune Locală (GAL). Acum, acestea acoperă 35% din teritoriul țării și continuă să se înmulțească. Află în link-urile propuse cum poate fi folosit instrumentul pentru dezvoltarea microregiunilor.




