
Dosarul Laundromat: Un amendament din 2011 la Legea privind spălarea de bani ar fi facilitat infracțiunea pentru 22 miliarde de dolari. Cine e autorul (DOC)
Comisia parlamentară de anchetă „Laundromat” a identificat un aspect ce ține de modificări legislative ce ar fi fost întreprinse pentru operațiunile din 2011. Drept urmare a unui amendament cu „efect suspensiv” s-ar fi facilitat spălarea a peste 22 de miliarde de dolari prin R. Moldova. Informația însoțită de documente este publicată de fosta deputată a Platformei DA, Inga Grigoriu. În cele constatate figurează numele lui Viorel Chetraru și Alexandr Stoianoglo.
・
Potrivit ex-deputatei, la etapa anchetei, din arhiva Comisiei Parlamentare Securitate națională, Apărare și Ordine publică, au fost ridicate actele ce țin de modificarea Legii privind spălările de bani din anul 2011, în ambele lecturi. Drept urmare, membrii comisiei de anchetă au constatat că autorul amendamentului ce ar fi facilitat spălarea de bani ar fi CNA, pe atunci numit CCCEC. S-a întâmplat în condițiile în care instituția nu avea drept de inițiativă legislativă, conform Constituției.
Totodată, a fost solicitată și opinia Direcției generale juridice a Parlamentului. Iată răspunsul:


Totuși, căutările au dus către o scrisoare din 31 martie 2011, cu Nr. 13/1217, semnată de Viorel Chetraru, care înaintează președintelui Comisiei Parlamentare Securitate națională, Apărare și Ordine publică(CPSNAOP), care era pe atunci Alexandru Stoianoglo, un amendament la Legea cu privire la spălările de bani, în care solicită întroducerea sintagmei „având efect suspensiv” în lectura a doua, notează Grigoriu.

Prin urmare, astfel a fost identificat autorul amendamentului.


Iar la 1 aprilie 2011, prin semnătură, președintele CPSNAOP, pe atunci Alexandr Stoianoglo, solicită să fie anexată scrisoarea la dosar.

Fosta deputată care a condus comisia parlamentară de anchetă pe cazul Laundromatului precizează că nu există informații dacă președintele CPSNAOP a solicitat opinia Guvernului cu privire la modificăriile propuse.
Prin urmare, un aviz al Guvernului privind amendamentul „având efect suspensiv” nu este, iar CCCEC (CNA actual al cărui șef era Viorel Chetraru), conform Constituției, nu avea drept de inițiativă legislativă.
Grigoriu sugerează organelor de anchetă să elucideze de ce Guvernul nu a fost informat în 2011 despre modificaările operate la Legea cu privire la spălările de bani.