Andrei Spînu despre livrările de gaz din Rusia: „Noi suntem pregătiți pentru toate scenariile”

Andrei Spînu despre livrările de gaz din Rusia: „Noi suntem pregătiți pentru toate scenariile”

„Indiferent de situație, noi avem deja un plan pentru orice eventualitate.” Asta precizează Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care a vorbit astăzi în fața presei despre rezultatele deplasării sale în Rusia. Oficialul a menționat că nu s-a întâlnit acolo, direct cu directorul „Gazprom”, Alexei Miller, din „motive obiective” și că nu are un răspuns concret în privința livrărilor de gaze de mai departe. Totuși, Spînu a ținut să sublinieze că Moldova nu va rămâne fără energie, pentru că autoritățile iau deja în calcul și rezerva de stat a țării pentru a încălzi la iarnă cetățenii. 

„E o criză dificil de gestionat. Din păcate, din motive obiective, nu am discutat cu domnul Miller. Sper să reușesc să am această discuție în perioada următoare. Am discutat despre livrările din luna octombrie, ca nimeni să nu aibă de suferit. Am vorbit și despre livrările de energie electrică. De altfel, pentru moment, nu există niciun temei de îngrijorare. Livrările de energie electrică sunt la nivel. Am convenit să inițiem discuțiile privind agenda comună. Chiar în această săptămâna vom începe discuțiile cu echipa de la Gazprom pentru a avea un plan de lucru. Suplimentar, menționez că prețul din luna octombrie nu e justificat și nerealist pentru Moldova și nu e în concordanță cu contractile semnate anterior. În acest context, am solicitat extinderea contractului în condițiile vechi. Indiferent de situație, noi avem deja un plan pentru orice eventualitate. Acest plan se bazează pe două chestii importante: ne dorim în continuarea semnarea unui contract, pe termen lung, cu cel mai bun preț pentru țară noastră. În acest sens, o echipa tehnică de la Minister va începe lucrul în această săptămâna. Vom solicită prelungirea contractului la condițiile vechi. Suntem implicați în discuții pentru a identifica soluții alternative de livrare a gazului. Pregătim procesul de folosire a combustibilului de rezervă. Acestea sunt măsuri de rezervă firești în condițiile actuale”, a declarat Andrei Spînu.

Acesta a dat de înțeles că dacă prețul la gaze va crește pentru consumatorii finali, atunci cei mai vulnerabili ar urma să fie ajutați de stat.

Publicitate

„Lucrăm la elaborarea pachetelor pentru iarnă pentru oameni, dar și industriile care vor avea de suferit cel mai mult. Noi nu susținem ca toată lumea să primească ajutor sau compensații egale. Cei mai vulnerabili au nevoie de un ajutor mai mare.”

Nu există o claritate în privința următoarelor livrări, dar Spînu spune că Moldova e gata să recurgă și la rezerva de stat. Pentru cât timp ne-ar putea ajunge această rezervă nu se știe, deoarece informația ar fi confidențială. Alte alternative de cumpărare a gazelor naturale ar fi România, Ucraina sau alte țări europene.

La început de octombrie, Spînu anunța că contractul de livrare a gazului către R. Moldova a fost prelungit cu o lună. Așadar, R. Moldova plătește Gazpromului, în luna octombrie, 790 USD pentru o mie de metri cubi de gaz natural. Deocamdată, acest lucru nu se reflectă și în facturile consumatorilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal