
Trotinete electrice avem, dar reguli de circulație pentru ele nu! Cum (nu) este reglementat transportul alternativ
Anul trecut, la Chișinău, a fost lansat primul serviciu de închiriat trotinete electrice, iar odată cu aceasta, a crescut și popularitatea acestui mijloc de deplasare. Totuși, prezența pe străzile din oraș a mijloacelor alternative de deplasare noi – trotinete, segway sau biciclete electrice au trezit mai multe nemulțumiri, atât în rândul celor care le utilizează, cât și a celorlalți pietoni. Primii se plâng de lipsa infrastructurii potrivite, iar ultimii de utilizarea și conducerea haotică a acestora și astfel punerea în pericol a pietonilor. În Regulamentul circulației rutiere al Republicii Moldova încă nu este introdusă noțiunea de „trotinetă electrică”. Astfel că, în prezent, nu există norme care să reglementeze utilizarea lor. Mai mult, nu există date statistici în privința accidentelor în care a fost implicat acest tip de transport alternativ.
・
Chiar dacă autoritățile nu au date statistice despre numărul incidentelor cu implicarea trotinetelor electrice, pe străzile din capitală au avut loc câteva accidente despre care s-a scris și pe rețelele de socializare.
Pe 15 iunie a anului 2020, un bărbat în vârstă de 71 de ani care circula cu o trotinetă electrică a fost lovit de o mașină. Acesta a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital în stare gravă. Imaginile au fost postate de către un martor ocular pe Facebook, iar ulterior accidentul a fost confirmat de ofițera de presă Natalia Stati.
Pe 28 iulie a anului curent, un martor ocular a postat pe rețelele de socializare imagini video cum un troleibuz a lovit o adolescentă care a traversat trecerea de pietoni pe o trotinetă electrice. Fata a căzut din lovitură, dar apoi s-a ridicat și și-a continuat drumul. Serviciul de presă al departamentului de poliție Chișinău a declarat că nimeni nu a depus plângere.
În data de 14 septembrie, un copil în vârstă de nouă ani afost lovit de un tânăr care se deplasa pe o trotinetă electrică. În urma loviturii, copilul s-a ales cu o claviculă fracturată. Incidentul a avut loc la Valea Morilor, pe aleea destinată pietonilor, iar ulterior a fost reflectat pe rețelele sociale de către mama acestuia.

În data de 7 octombrie, un bărbat s-a plâns pe rețelele de socializare pe cei care folosesc transportul alternativ și că nu există reguli care ar reglementa aceste trotinete electrice.

„O zgârietură, dar umflătura a dispărut și doare când pășesc”, a scris bărbatul pe rețelele de socializare.
Acestea sunt doar câteva dintre incidentele înregistrate și discutate pe internet. Problema acestui mijloc de transport au trezit mai multe nemulțumiri, atât în rândul celor care le utilizează, cât și a celorlalți pietoni, iar autoritățile încă nu au reușit să le reglementeze.
Regulamentul Circulației Rutiere - incomplet
Regulamentul Circulației Rutiere reglementează în prezent câteva aspecte ce țin de circulația doar a unor mijloace de transport alternativ. Este vorba de bicicletă, tricicletă și ciclomotor. Totuși, în Regulamentul circulaţiei rutiere nu este inclusă noțiunea de trotinetă electrică, iar pentru acestea încă nu există niciun fel de reguli de circulație.

Astfel, pe străzile din Chișinău pot fi văzute persoane care se deplasează cu trotinete electrice atât pe banda dreaptă a carosabilului, printre mașini sau pe trotuar.
Persoanele care circulă pe trotinetă nu pot fi sancționate pentru simplul motiv că circulă prin oraș sau că încalcă vreo prevedere a Regulamentului Circulației Rutiere (RCR). Sunt amendate doar persoanele care se fac vinovate de vreun accident rutier cu implicarea trotinetei electrice. În cazul în care accidentul rutier este produs de un minor, atunci amenda este achitată de părinții acestuia.
Ce spune poliția
Autoritățile nu dețin date statistice despre accidentele provocate de trotinetele electrice, întrucât acestea nu sunt reglementate. Astfel, acest tip de accidente sunt incluse la categoria accidente rutiere produse cu implicarea altor tipuri de autovehicule.
La etapa actuală, Inspectoratul Național de Securitate Publică al Inspectoratului de Poliție a elaborat un proiect de modificare și completare a Regulamentului circulației rutiere, în care vor fi reglementate cerințele privind circulația trotinetelor electrice.
„Până va fi modificat noul regulament de circulație rutieră, venim cu recomandări generale pentru utilizatorii trotinetelor rutiere rugându-i să nu circule pe a doua sau pe a treia bandă, să nu se deplaseze printre autovehicule, să nu meargă cu viteză mare, să fie echipați cu o cască și cu o vestă fluorescentă”, ne-a mai comunicat ofițera de presă a Inspectoratului Național de Securitate Publică, Natalia Golovco.

Bicicletele și trotinetele electrice ar trebui să fie dotate cu far de iluminare și semnal sonor. Dimensiunile de gabarit ale trotinetei nu trebuie să depășească în lungime - doi metri, în lățime - 0,7 metri, înălțime - 1,4 metri, iar masa proprie - 55kg.
Astfel, responsabilii de la INSP propun reglementarea vitezei maxime de deplasare a bicicletelor și trotinetelor electrice cu puterea motorului de până la 500 W de 25km/h, iar a celor cu puterea de până la 4 kW să fie de 40 km/h cu deținerea permisului de conducere cu categoria AM.
Mai mult, INSP propune ca cei care utilizează trotinetele electrice să se conducă de regulile pentru bicicliști:
- Să circule pe drumul public numai într-un singur rând, menținând în timpul deplasării, în raport cu marginea din dreapta a carosabilului, un interval nu mai mare de 1 m, fiind îmbrăcați în vestă de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizantă;
- Să traverseze intersecțiile pe trecerea de pietoni coborând de pe vehicul și transportându-l de ghidon;
- Să nu vireze la stânga pe drumurile cu mai mult de o bandă pe sens;
- Să nu circule pe drumurile publice cu sens unic contra sensului de circulație a autovehiculelor;
Totodată, inspectorii de patrulare propun interzicerea circulației acestui tip de transport alternativ pe partea carosabilă sau pe pista pentru bicicliști atunci când este acoperită cu zăpadă, gheață sau polei.
Propuneri rămase doar pe foaie
În luna august a anului 2020, deputatul socialist Nichita Țurcan a creat un grup de lucru din care făceau parte reprezentanți ai MAI, Poliției, Federației de Ciclism și un grup de automobiliști și a propus câteva metode care ar fi permis soluționarea problemei privind circulația trotinetelor electrice în trafic.
Astfel, printre sugestiile acestora se regăsea și obligația de a deține un permis de conducere de categoria A pentru conducătorii trotinetelor care circulă cu viteza de 50 km pe oră. Totodată, participanții acestui grup au propus să fie interzisă circulația cu trotinetele electrice în trafic a minorilor cu vârsta de până la 14 ani. O altă propunere a fost cea de a obliga persoanele care circulă cu astfel de trotinete să poarte cască și echipament reflectorizant.
Propunerile însă au rămas doar pe foaie, fără a se avansa pe procesul de aprobare a noilor reguli.
Experiența altor state
În România, de curând s-au votat noi prevederi la acest capitol, ele fiind deja și publicate în Monitorul Oficial. Potrivit hotărârii adoptate, principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar.
De asemenea, este menționată interdicția conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.
O modificare importantă ţine de schimbarea direcţiei de mers pe trotinete. Dacă un biciclist vrea să vireze stânga, de exemplu, el va indica în continuare manevra cu efectuarea semnului corespunzător al braţului. La trotinetă, însă, conducătorul trebuie să coboare de pe ea şi să execute manevra pe jos, mergând lângă trotinetă, iar după ce virează, urcă din nou pe ea.
În ceea ce privește condițiile tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace și să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.
De asemenea, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.
În Regatul Unit, circulația trotinetelor este permisă doar în anumite zone. La nivel de stat, circulația acestora pe trotuare și drumuri publice este interzisă.

Germania a autorizat circulația pe străzile sale a trotinetelor electrice încă din 2019, însă a interzis accesul acestor mijloace de transport pe trotuare, după o dezbatere publică deosebit de animată.
Astfel, a fost exclusă ideea de a primi pe trotuarele germane trotinetele ce ating viteze de 12 kilometri pe oră, în timp ce trotinetele cu viteze maximale de 20 de kilometri pe oră ar fi urmat să circule pe străzi. Autorizate începând cu vârsta de 14 ani, toate trotinetele electrice trebuie să circule doar pe pistele de biciclete și pe străzi.