Portal de date deschise pentru a monitoriza bugetele autorităților publice locale

Portal de date deschise pentru a monitoriza bugetele autorităților publice locale
Foto: viitorul.md

Veniturile și cheltuielile bugetare ale autorităților publice locale din Republica Moldova urmează a fi monitorizate prin intermediul unui portal de date deschise. Acesta va fi creat de către Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO) în parteneriat cu IDIS „Viitorul” și urmează a fi lansat în toamna acestui an.

În cadrul seminarului ”Sănătatea financiară a localităților din Moldova prin prisma experienței slovace”, care a avut loc pe 28 mai a fost anunțată intenția de creare a unui portal de date deschise în toamna acestui an, pentru a monitoriza bugetele autorităților publice locale  precum și transparentizarea politicii financiare la nivel local, preluând experiența slovacă.

„Problemele finanțelor publice locale rămân în continuare pentru Republica Moldova Călcâiul lui Ahile. Chiar dacă s-au făcut anumite reforme și s-au înregistrate anumite rezultate, oricum ne confruntăm cu o mulțime de probleme la acest capitol. Una din cele mai mari probleme ține de transparență - încă nu există o cultură a transparenței procesului bugetar la nivel local, încă nu există o comunicare eficientă între factorii de decizie la nivel local și cetățeni, și între liderii locali și cei din centru. În acest context, am fi vrut să preluăm din experiența slovacă cele mai bune metodologii ca să implementăm și la noi în țară reformele necesare”, a declarat Liubomir Chiriac, directorul executiv IDIS „Viitorul”.

Prezent la seminar, Ambasadorul Republicii Slovace la Chișinău, Robert Kirnag a declarat că reponsabilizarea financiară și este unul din elementele de care au nevoie autoritățile publice de la noi din țară. „Suntem gata să vă oferim experiența noastră, dar metodologic ar fi corect să implementați acest proiect în felul vostru și să vă împărtășiți propriile istorii de succes. Eu sper că veți face propriile greșeli și să nu le repetați pe ale noastre. Democrația trebuie să înceapă de la nivelul local și nicidecum de la cel central și sper ca acest proiect să fie unul important în atingerea eforturilor voastre de a consolida autonomia autoritățile publice locale din Moldova”.

Reforma descentralizării fiscale a durat în Slovacia aproape patru ani, din 2003 până în 2007 și nu a fost o reformă ușoară, consideră Peter Golias, directorul INEKO: „Reforma fiscală s-a bazat pe două componente: transferul de competențe de la nivel central la nivel local și doi, transferul de bani”. Veniturile celor aproape 3 mii de municipalități din Slovacia reprezintă circa patru miliarde euro, majoritatea obținute din taxe (48%), în special imopozite pe persoanele fizice, granturi și transferuri (29%), arată datele INEKO. Acest lucru se datorează în mare parte transparenței gestionării finanțelor publice și a activității administrative caracteristică autorităților publice locale din această țară. Astfel, pentru a fi considerate valide, toate actele emise de autoritățile locale din Slovacia trebuie să fie publicate pe internet, nivelul de transparența al autorităților (accesul la informație, achiziții publice, conflicte de interese, autorizații emise) fiind permanent monitorizat prin intermediul portalului de date deschise.Comparativ, în Republica Moldova, ponderea veniturilor în bugetele locale este foarte mică, iar ponderea transferurilor către unele localități ajunge până la 95 - 99%. „Înainte de modificarea Legii cu privire la finanțele locale transferurile erau efectuate în funcție de apartenența politică a primarului sau al consiliului și cea mai mare problemă era faptul că transferurile se făceau prin intermediul nivelului raional, care nu utiliza nici o formulă pentru efectuarea acestor transferuri”, explică expertul financiarAngela Secrieru. Potrivit noii legi, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2015, veniturile proprii generate de autoritățile publice locale rămân la dispoziția acestor autorități, iar banii alocați din bugetul central sunt transferați direct primăriilor. Cele mai mari probleme legate de bugetele locale, în opinia Angelei Secrieru sunt: ne credibilitatea bugetelor locale datorată faptului că legislația fiscală se schimbă anual de câteva ori, capacitatea insuficientă a autorităților publice locale pentru a produce bugete credibile, accesul limitat al publicului la informațiile bugetare și participarea cetățenilor la procesul decizional.

În același timp, Veaceslav Ioniță, expert IDIS “Viitorul” este de părerea că legea actuală a finanțelor locale rezolvă o problemă, și anume depolitizarea investițiilor capitale și a relațiilor dintre raioane și primării, dar rămân încă o sumedenie care trebuie rezolvate. „Dacă nu gândim un sistem administrativ funcțional, noi riscăm să îngropăm sistemul finanțelor publice locale din simplul motiv că sistemul actual nu permite concentrarea de resurse. Dacă anul trecut, la nivel local au fost făcute investiții de 500 milioane lei, în acest an, modul cum sunt distribuiți banii nu permite autorităților locale să facă investiții și banii care au mers anul trecut la investiți, anul acesta vor fi mâncați”.

Această realitate este confirmată si de reprezentanții autorităților publice locale care susțin că împuternicirile lor rămân în continuare limitate și, chiar dacă noua lege a intrat în vigoare acum câteva luni, mecanismul acesteia nu este implementat. „În patru ani de zile am observat că nu este vorba despre bani, dar este vorba de oameni de calitate și despre faptul că primăria trebuie să se ocupe de interesul general al oamenilor. În acest sens, politica statului ar trebui schimbată, iar problema descentralizării reprezintă doar o jumătate de măsură care nu este dusă până la capăt”, consideră Pavel Codreanu, primarul comunei Ruseștii Noi din Ialoveni.

Un pas important pentru reformarea financiară a autorităților locale reprezintă monitorizarea procesului bugetar local, care urmează a fi evaluat prin intermediul portalului de date deschise. Portalul va prezenta nivelul de transparență al gestionării finanțelor publice în cel puțin 50 de autorități locale din țară. Printre indicatorii monitorizați se numără ponderea veniturilor și a cheltuielilor, datoriile înregistrate, împrumuturile luate de la stat și activele financiare. Ulterior, în baza analizei datelor recepționate de la autoritățile publice locale, va fi realizat un raport care va prezentat nivelul de sănătate al autorităților publice locale din Republica Moldova.

Vezi și aceste știri
Un deputat solicită Guvernului ca „Ziua ocrotirii copilului” să fie declarată zi liberă

Un deputat solicită Guvernului ca „Ziua ocrotirii copilului” să fie declarată zi liberă

Beniamin, copilul dispărut acum două zile, a fost găsit, însă fără suflare

Beniamin, copilul dispărut acum două zile, a fost găsit, însă fără suflare

Sîrbu sesizează Procuratura: Cere tragerea la răspundere a președintelui, premierului și a conducerii PDM

Sîrbu sesizează Procuratura: Cere tragerea la răspundere a președintelui, premierului și a conducerii PDM

Advertoriale
Suport în valoare de 3.600.000 MDL. Acțiunile Kaufland Moldova pe timp de pandemie (VIDEO)

Suport în valoare de 3.600.000 MDL. Acțiunile Kaufland Moldova pe timp de pandemie (VIDEO)

Banking de la Victoriabank pe timp de stare de urgență. Iată de ce servicii unice puteți beneficia

Banking de la Victoriabank pe timp de stare de urgență. Iată de ce servicii unice puteți beneficia

#StayHomeCup a decernat premiile câștigătorilor. Cine sunt campionii (FOTO)

#StayHomeCup a decernat premiile câștigătorilor. Cine sunt campionii (FOTO)

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Atât de blamați, anii 2000! Stilul de atunci revine în forță: 14 ținute „resuscitate”...
 • Anastasia Fotachi, despre regulile sale pentru fericire: „Nu este nimic mai dăunător decât...
Cele mai populare
 • 1
  Renato Usatîi promite o recompensă de 20.000 de euro pentru cel care îl va găsi pe copilul de la Hîncești, dispărut fără urmă
 • 2
  Băiețelul de la Hîncești nu a fost scos din țară. Poliția de Frontieră verifică toate mașinile care ajung la hotar
 • 3
  Un medic de la Spitalul „Sfânta Treime”, găsit fără suflare. Doctorul era după serviciul de noapte
 • 4
  Copilul de la Hîncești, dispărut ieri, este căutat, în continuare, de zeci de polițiști. Primarul promite recompensă pentru cei care vor oferi detalii (VIDEO)
Autentificare
Creează cont