Portal de date deschise pentru a monitoriza bugetele autorităților publice locale

Portal de date deschise pentru a monitoriza bugetele autorităților publice locale
Foto: viitorul.md

Veniturile și cheltuielile bugetare ale autorităților publice locale din Republica Moldova urmează a fi monitorizate prin intermediul unui portal de date deschise. Acesta va fi creat de către Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO) în parteneriat cu IDIS „Viitorul” și urmează a fi lansat în toamna acestui an.

În cadrul seminarului ”Sănătatea financiară a localităților din Moldova prin prisma experienței slovace”, care a avut loc pe 28 mai a fost anunțată intenția de creare a unui portal de date deschise în toamna acestui an, pentru a monitoriza bugetele autorităților publice locale  precum și transparentizarea politicii financiare la nivel local, preluând experiența slovacă.

„Problemele finanțelor publice locale rămân în continuare pentru Republica Moldova Călcâiul lui Ahile. Chiar dacă s-au făcut anumite reforme și s-au înregistrate anumite rezultate, oricum ne confruntăm cu o mulțime de probleme la acest capitol. Una din cele mai mari probleme ține de transparență - încă nu există o cultură a transparenței procesului bugetar la nivel local, încă nu există o comunicare eficientă între factorii de decizie la nivel local și cetățeni, și între liderii locali și cei din centru. În acest context, am fi vrut să preluăm din experiența slovacă cele mai bune metodologii ca să implementăm și la noi în țară reformele necesare”, a declarat Liubomir Chiriac, directorul executiv IDIS „Viitorul”.

Prezent la seminar, Ambasadorul Republicii Slovace la Chișinău, Robert Kirnag a declarat că reponsabilizarea financiară și este unul din elementele de care au nevoie autoritățile publice de la noi din țară. „Suntem gata să vă oferim experiența noastră, dar metodologic ar fi corect să implementați acest proiect în felul vostru și să vă împărtășiți propriile istorii de succes. Eu sper că veți face propriile greșeli și să nu le repetați pe ale noastre. Democrația trebuie să înceapă de la nivelul local și nicidecum de la cel central și sper ca acest proiect să fie unul important în atingerea eforturilor voastre de a consolida autonomia autoritățile publice locale din Moldova”.

Reforma descentralizării fiscale a durat în Slovacia aproape patru ani, din 2003 până în 2007 și nu a fost o reformă ușoară, consideră Peter Golias, directorul INEKO: „Reforma fiscală s-a bazat pe două componente: transferul de competențe de la nivel central la nivel local și doi, transferul de bani”. Veniturile celor aproape 3 mii de municipalități din Slovacia reprezintă circa patru miliarde euro, majoritatea obținute din taxe (48%), în special imopozite pe persoanele fizice, granturi și transferuri (29%), arată datele INEKO. Acest lucru se datorează în mare parte transparenței gestionării finanțelor publice și a activității administrative caracteristică autorităților publice locale din această țară. Astfel, pentru a fi considerate valide, toate actele emise de autoritățile locale din Slovacia trebuie să fie publicate pe internet, nivelul de transparența al autorităților (accesul la informație, achiziții publice, conflicte de interese, autorizații emise) fiind permanent monitorizat prin intermediul portalului de date deschise.Comparativ, în Republica Moldova, ponderea veniturilor în bugetele locale este foarte mică, iar ponderea transferurilor către unele localități ajunge până la 95 - 99%. „Înainte de modificarea Legii cu privire la finanțele locale transferurile erau efectuate în funcție de apartenența politică a primarului sau al consiliului și cea mai mare problemă era faptul că transferurile se făceau prin intermediul nivelului raional, care nu utiliza nici o formulă pentru efectuarea acestor transferuri”, explică expertul financiarAngela Secrieru. Potrivit noii legi, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2015, veniturile proprii generate de autoritățile publice locale rămân la dispoziția acestor autorități, iar banii alocați din bugetul central sunt transferați direct primăriilor. Cele mai mari probleme legate de bugetele locale, în opinia Angelei Secrieru sunt: ne credibilitatea bugetelor locale datorată faptului că legislația fiscală se schimbă anual de câteva ori, capacitatea insuficientă a autorităților publice locale pentru a produce bugete credibile, accesul limitat al publicului la informațiile bugetare și participarea cetățenilor la procesul decizional.

În același timp, Veaceslav Ioniță, expert IDIS “Viitorul” este de părerea că legea actuală a finanțelor locale rezolvă o problemă, și anume depolitizarea investițiilor capitale și a relațiilor dintre raioane și primării, dar rămân încă o sumedenie care trebuie rezolvate. „Dacă nu gândim un sistem administrativ funcțional, noi riscăm să îngropăm sistemul finanțelor publice locale din simplul motiv că sistemul actual nu permite concentrarea de resurse. Dacă anul trecut, la nivel local au fost făcute investiții de 500 milioane lei, în acest an, modul cum sunt distribuiți banii nu permite autorităților locale să facă investiții și banii care au mers anul trecut la investiți, anul acesta vor fi mâncați”.

Această realitate este confirmată si de reprezentanții autorităților publice locale care susțin că împuternicirile lor rămân în continuare limitate și, chiar dacă noua lege a intrat în vigoare acum câteva luni, mecanismul acesteia nu este implementat. „În patru ani de zile am observat că nu este vorba despre bani, dar este vorba de oameni de calitate și despre faptul că primăria trebuie să se ocupe de interesul general al oamenilor. În acest sens, politica statului ar trebui schimbată, iar problema descentralizării reprezintă doar o jumătate de măsură care nu este dusă până la capăt”, consideră Pavel Codreanu, primarul comunei Ruseștii Noi din Ialoveni.

Un pas important pentru reformarea financiară a autorităților locale reprezintă monitorizarea procesului bugetar local, care urmează a fi evaluat prin intermediul portalului de date deschise. Portalul va prezenta nivelul de transparență al gestionării finanțelor publice în cel puțin 50 de autorități locale din țară. Printre indicatorii monitorizați se numără ponderea veniturilor și a cheltuielilor, datoriile înregistrate, împrumuturile luate de la stat și activele financiare. Ulterior, în baza analizei datelor recepționate de la autoritățile publice locale, va fi realizat un raport care va prezentat nivelul de sănătate al autorităților publice locale din Republica Moldova.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Belarusul a introdus pedeapsa cu moartea pentru tentativă de terorism

Belarusul a introdus pedeapsa cu moartea pentru tentativă de terorism

Turcia dă semnale contradictorii privind extinderea NATO

Turcia dă semnale contradictorii privind extinderea NATO

Fiecare al cincilea copil se naște în afara căsătoriei, în Republica Moldova

Fiecare al cincilea copil se naște în afara căsătoriei, în Republica Moldova

Advertoriale
Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Bine ați venit la Vinia Traian!

Bine ați venit la Vinia Traian!

Victoriabank este și în acest an partener al CCF Moldova în cadrul campaniei „Povești de acasă”

Victoriabank este și în acest an partener al CCF Moldova în cadrul campaniei „Povești de acasă”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Experții americani explică de ce Rusia a fost de acord să evacueze militarii ucraineni din Mariupol
 • 2
  Atenție: Vântul bate, copacii cad! Încă un arbore doborât în parcul Alunelul din capitală (FOTO)
 • 3
  Igor Dodon, amendat cu 9.000 de lei pentru că a purtat panglica „Sf. Gheorghe”. Reacția fostului președinte (DOC)
 • 4
  Ultima oră! CSE ia sub control prețul uleiului. Adaosul comercial și retrobonusul au fost limitate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.