Piața gazelor din Moldova: Cine sunt principalii furnizori și distribuitori, dar și concurenți ai MoldovaGaz

Piața gazelor din Moldova: Cine sunt principalii furnizori și distribuitori, dar și concurenți ai MoldovaGaz

Republica Moldova a făcut paşi importanţi în direcţia liberalizării pieţei gazelor naturale. Cu toate acestea, în continuare importăm 100% de gaze de la Gazprom. Iar distribuţia şi furnizarea lor este efectuată în proporţie de 95% de MoldovaGaz şi firmele afiliate, informează mold-street.com

În prezent, pe piața gazelor naturale a Republicii Moldova sunt înregistrate 25 de întreprinderi, care dețin licența pentru furnizarea gazelor naturale, dintre care nouă dețin și licența pentru distribuția gazelor naturale.

 95% din piaţă revin companiei MoldovaGaz şi companiilor afiliate 

Publicitate

„Piața gazelor naturale din Republica Moldova este liberalizată și numărul furnizorilor licențiați a crescut în ultimii doi ani”, a declarat Ilie Tutunaru, membru al Consiliului de Administrație al SA MoldovaGaz în cadrul evenimentului „Abordare regională: Chișinău 2021”, organizat de Energynomics.

Deși numărul furnizorilor a crescut cu șase anul trecut, și cu cinci în acest an, până la 25 de companii titulare de licențe, nu toți furnizorii sunt activi, a explicat el. „Însă posibilitatea de a intra pe piața din Republica Moldova există”, a comentat Tutunaru. Astfel doar 12 titulari de licență pentru furnizarea gazelor naturale  au fost activi în anul 2021.

Potrivit datelor prezentate de Tutunaru în prima jumătate a acestui an, MoldovaGaz a asigurat 91,9% din toate gazele furnizate consumatorilor, în timp ce anul trecut a avut o cotă de 92,6%.

Pe locul doi cu o cotă de 3,4% se află Transautogaz SRL, companie la care unicul asociat este Moldovatransgaz SRL (operatorului sistemului de transport al gazelor), care este deţinută tot de MoldovaGaz. Transautogaz este operator al rețelei de stații de alimentare a automobilelor cu gaze comprimate și face parte din grupul întreprinderilor afiliate SA MoldovaGaz. Totodată compania se ocupă şi de furnizarea de gaze la unele întreprinderi mari. Altfel spus cota MoldovaGaz şi companiilor afiliate pe piaţa gazelor este mai mare de 95%.

Concurenții MoldovaGaz

Dintre furnizorii neafiliaţi se evidenţiază SD Energy Engineering Group SRL din Ialoveni, care în nici doi ani de activitate a reuşit să ajungă la o cotă de 1,8% din piaţă asigurând în prima jumătate a acestui an furnizarea a 13,3 milioane metri cubi de gaze.

Compania fondată la finele anului 2019 şi deţinută de Olesea Gorun (33,3%), Alexandru Chiriac (33,3%) şi Grigore Cramari (33,3%), deţine şi licenţă de furnizare de gaze naturale și energie electrică. Compania rapid a preluat furnizarea de gaze naturale la întreprinderi mari, inclusiv de stat, lăsând fără venituri importante firmele afiliate MoldovaGaz.

Acest lucru s-ar fi datorat şi unor afilieri politice. Potrivit unei note informative publicate de jurnal.md, compania ar fi controlată din umbră de Alexandru Dodon, fratele liderului socialist Igor Dodon.

Un alt furnizor important este Natural Gaz DC SRL, fondat la finele anului 2019 şi care a ajuns să deţină o cotă de 0,9% din furnizarea de gaze. Firma îi are ca asociaţi pe Arcadie Vicol (85%), Artur Pantaziev (10%) şi Alexandru Musteaţă (5%).

Numele lui Arcadie Vicol coincide cu cel al unui consilier al vice-preşedintelui MoldovaGaz din perioada 2015-2019 şi director adjunct la Chişinău-Gaz în anii 2015-2017. Arcadie Vicol a candidat în 2019 la postul de director general al Metalferos, unde a activat în anii 2005-2013, fiind adjunct al directorului comercial.

Printre distribuitorii de gaze neafiliaţi MoldovaGaz, cel mai important este Rotalin Gaz Trading SRL, cu o cotă de 1,6%, care activează pe piața gazelor din Moldova deja de un deceniu și ceva. Compania are ca unic asociat RTI Rotalin Gas Trading AG, din Vaduz, Liechtenstein, țară considerată un paradis fiscal.

Menționăm că liberalizarea pieței gazelor are loc cu întârzieri majore și este unul dintre angajamentele asumate de Republica Moldova pentru implementarea Pachetului Energetic III.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal