Avocații lui Stoianoglo se adresează repetat cu plângeri la PA: „Hotărârea CSP a fost contestată la CA și urmărirea penală e pornită ilegal”

Avocații lui Stoianoglo se adresează repetat cu plângeri la PA: „Hotărârea CSP a fost contestată la CA și urmărirea penală e pornită ilegal”

Avocații procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo au depus o plângere repetată la Procuratura Anticorupție. Apărătorii cer încetarea urmării penale în privința șefului suspendat al PG. Iată argumentele.

Potrivit avocatului Vasile Gafton, în ziua când a fost emisă hotărârea CSP de a desemna pe Victor Furtuna drept procuror care va examina cauza, Alexandr Stoianoglo a contestat această hotărârea la Curtea de Apel Chișinău.

„Prin efectul legii, odată cu depunerea în judecată și solicitarea suspendării, acea hotărârea a CSP a fost suspendată și toate acțiunile procurorului de caz sunt ilegale - pornirea cauzelor penale, reținerea și alte acțiuni”, afirmă Gafton în cadrul unei conferințe de presă organizată de IPN.

Publicitate

Anterior, apărătorii lui Stoianoglo au depus o plângere la Procuratura Anticorupție. La 12 octombrie urma ca adresarea să fie repetată. Cu alte cuvinte, avocații cer anularea deciziilor lui Furtună și eliberarea clientului lor.

„Vom merge în mod repetat să depun o cerere așa cum clientul nostru e deținut ilegal în arest la domiciliu și ilegal a fost pornită urmărirea penală, iar el pus sub urmărire penală. Sper că procurorul general inteimar, actuala conducere a Procuraturii Generale și procurorul de caz vor citi atent plângerea noastă depusă repetat și vor înceta cauza penală care este ilegală”, a spus Gafton.

AGORA aprecizează că la 5 octombrie, în cadrul ședinței CSP a fost admisă sesizarea depusă de deputatul PAS Lilian Carp. În urma acestei decizii, a fost desemnat procurorul Victor Furtună, care a dispus, la scurt timp, arestarea și suspendarea din funcție a lui Stoianoglo.

A doua zi, la orele dimineții, Consiliul Superior al Procurorilor anunța că a identificat doi candidați la funcția de procuror general interimar. Era vorba de Dumitru Robu, din cadrul Procuraturii Chișinău, care a mai deținut această funcție în 2019 și, a doua candidatură - cea a Victoriei Furtună, procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție. Procedura de selecție a fost stabilită pentru aceeași zi, ora 15:30.

La ora 17:00 se anunță că Dumitru Robu a fost desemnat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în funcția de procuror general interimar, iar o oră mai târziu președinta țării Maia Sandu semnează decretul de numire în funcție.

La 8 octombrie Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a decis în urma solicitărilor procurorilor că Alexandru Stoianoglo va sta în arest la domiciliu pentru 30 de zile. La ieșire, Stoianoglo a spus, în apărarea sa, că „merge procesul de acapărare a instituțiilor de stat”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal