Victor Furtună contestă decizia de plasare în arest la domiciliu a lui Stoianoglo. Procurorul explică necesitatea arestului preventiv

Victor Furtună contestă decizia de plasare în arest la domiciliu a lui Stoianoglo. Procurorul explică necesitatea arestului preventiv

Procurorul anticorupție Victor Furtună, desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor de a efectua urmărirea penală în privința lui Alexandr Stoianoglo, a contestat încheierea judecătorului de instrucție care l-a plasat pe învinuit în arest la domiciliu. Furtună vine cu explicații despre necesitatea anterioară de aplicare a măsurii arest preventiv.

Potrivit PA, în cazul în care recursul lui Furtună va fi admis, Alexandr Stoianoglo ar putea fi din nou plasat în arest preventiv.

Cu puțin timp mai devreme, Victor Furtună a adus un șir de explicații despre necesitatea aplicării arestului preventiv în cazul procurorului general suspendat. Procurorul invocă următoarele circumstanțe:

Publicitate

„- funcția exercitată de subiect și ierarhia funcțională a acestuia dau posibilitatea de a face ca participanții pe dosar, printre care sunt procurori, alte persoane de demnitate publică sau funcționari publici, să fie reticenți în declarații, în special pentru a evita constrângeri sau persecuții, dar, implică și alte riscuri pentru buna desfășurare a urmăririi penale;

- pregătirea profesională a subiectului care, fiind procuror în exercițiul funcției, cunoaște toate subtilitățile tactice și de procedură, inclusiv acțiunile de urmărire penală care necesită a fi întreprinse pe astfel de cazuri, ca ex. - audieri ale martorilor, ridicări de obiecte, alte procedee probatorii, având posibilitatea de a influența participanții sau în alte modalități să pericliteze probele;

-utilizarea tacticilor specifice pentru categoriile de infracțiuni contra bunei desfășurări a activității în sfera publică unde sunt necesare acțiuni prompte pentru a reuși să fie ridicate obiectele și informațiile necesare și pentru a evita ascunderea sau distrugerea probelor de către subiecții investigați”, precizează Furtună.

Procurorul anticorupție mai menționează că în cadrul cercetării circumstanțelor în care ar fi fost comise faptele incriminate lui Alexandr Stoianoglo sunt investigate inclusiv și acțiunile altor persoane. În acest sens, este necesar de a determina rolul fiecărui participant și acțiunea în care a fost implicat, împrejurări care vor fi stabilite pe parcursul anchetei.

„Lipsa unor rețineri și arestări a altor figuranți pe caz nu exclude că aceste acțiuni vor fi realizate, în caz de necesitate, în viitor”, susține Furtună.

AGORA aprecizează că la 5 octombrie, în cadrul ședinței CSP a fost admisă sesizarea depusă de deputatul PAS Lilian Carp. În urma acestei decizii, a fost desemnat procurorul Victor Furtună, care a dispus, la scurt timp, arestarea și suspendarea din funcție a lui Stoianoglo.

A doua zi, la orele dimineții, Consiliul Superior al Procurorilor anunța că a identificat doi candidați la funcția de procuror general interimar. Era vorba de Dumitru Robu, din cadrul Procuraturii Chișinău, care a mai deținut această funcție în 2019 și, a doua candidatură - cea a Victoriei Furtună, procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție. Procedura de selecție a fost stabilită pentru aceeași zi, ora 15:30.

La ora 17:00 se anunță că Dumitru Robu a fost desemnat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în funcția de procuror general interimar, iar o oră mai târziu președinta țării Maia Sandu semnează decretul de numire în funcție.

La 8 octombrie Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a decis în urma solicitărilor procurorilor că Alexandru Stoianoglo va sta în arest la domiciliu pentru 30 de zile. La ieșire, Stoianoglo a spus, în apărarea sa, că „merge procesul de acapărare a instituțiilor de stat”.

Ulterior avocații procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo au depus o plângere repetată la Procuratura Anticorupție. Apărătorii cer încetarea urmării penale în privința șefului suspendat al PG. Vezi aici argumentele.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal