
INTERVIU | Și-a transformat pasiunea din copilărie în afacere: Antreprenoarea Corina Țăranu vorbește despre provocări și schimbările legislative necesare
Karina Textyle este o fabrică de textile din orașul Bălți, fondată de Corina Țăranu, care și-a transpus în realitate pasiunea din copilărie pentru păpuși și hainele deosebite. Inițial, afacerea a pornit cu producerea de uniforme și îmbrăcăminte specializată pentru clienți corporativi. În timp, însă, a ajuns să producă confecții vestimentare pentru copii. Despre toate ne povestește însăși antreprenoarea.
・
Cum a început afacerea?
Încă din copilărie eram pasionată de păpuși. Mereu căutam să le confecționez haine deosebite. Petreceam ore întregi confecționând diferite articole vestimentare. Nemijlocit în sfera industriei textile am început să lucrez în anii de studenție, ca simplu ambalator. Am acumulat cunoștințe. Aspectele economice le-am deprins în cadrul studiilor de Master în Administrarea Afacerilor Comerciale. În tot acest timp, am continuat să mă implic în detaliile design-ului vestimentar, deja la un nivel mai înalt decât o făceam în copilărie cu păpușile. Astfel, am ajuns să obțin contracte de prelucrare activă a producției textile, produse care ulterior erau exportate.

Ce produse anume oferiți?
Inițial produceam confecții pentru clienți corporativi, care includeau uniforme medicale, salopete, jachete. Apoi, comenzile au devenit tot mai complexe ca model și cerințe de calitate: precum pijamale din tricotaj pentru anumite mărci italiene. În prezent producem o gamă largă de confecții vestimentare pentru copii, începând de la nou-născuți și până la școlari. Vorbim aici de compleuri, seturi, pantaloni, malete, colanți, hanorace, pijamale, rochițe, bluze, etc.
Cu ce provocări se confruntă afacerea în prezent?
Riscurile și greutățile în sfera producției textile sunt considerate principala caracteristică a acestui domeniu. Ele pot fi legate de orice etapă a ciclului de producție. Începând cu negocierea contractelor, prețului, volumului de lucru, continuitatea comenzilor, aprovizionarea la timp cu țesătură și accesorii necesare și continuând cu greutăți interne precum disponibilitatea personalului calificat, greutăți ce țin de reglarea corectă a liniei tehnologice și a mașinilor de cusut, concurența și povara impozitelor.

Sunt anumite modificări legislative care v-ar ușura activitatea?
Odată cu digitalizarea sistemului fiscal, agenții economici sunt tot mai des vizați de controalele autorităților fiscale. Sfera producției textile depinde în mare parte de munca și resursa umană, ceea ce constituie și principalele cheltuieli ale întreprinderii. Chiar dacă, datorită exportului producției, eram scutiți de plata de TVA, totuși plățile către fondul social și asigurările medicale, precum și o listă întreagă de impozite suplimentare, constituie o provocare majoră pentru o întreprindere mică care este dependentă în mare parte doar de un client principal. De obicei, principalele venituri le acumulăm din transferuri externe. Dar, nu întotdeauna, clientul are posibilitatea să achite marfa imediat. De aceea, suferă și muncitorii, și plățile la impozite se fac cu întârziere. Practic toate veniturile sunt în primul rând direcționate către achitarea salariilor și plata impozitelor. Astfel, aș spune că sunt necesare schimbări în vederea simplificării și minimizării impozitelor pe salarii, precum și includerea posibilității de amânare a plății impozitelor în baza unei cereri pentru o perioada anumită, fără să fi penalizați financiar și fără să ni se blocheze conturile bancare. În special, simțim această necesitate atunci când furnizorul principal întârzie cu achitarea contractelor.

Cât de mult vă ajută Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii, din care faceți parte?
Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii mi-a fost de un mare ajutor în vederea consultărilor practice privind atragerea de noi resurse financiare. Am obținut granturi de finanțare și am reușit să-mi dezvolt întreprinderea pe o nouă nișă. Cu ajutorul AIM am revizuit modelul de afacere vechi, am stabilit noi obiective și rezultate rentabile. AIM e o sursă bună pentru noi tendințe în diferite sfere economice. Noi, cel puțin, am simțit în urma discuțiilor cum reușim să identificăm nu numai probleme ale sectorului real, dar și soluții posibil de implementat.
Această activitate este realizată cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova și a Proiectului „Optim - Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, realizat de Helvetas Swiss Intercooperation.