
Cele cinci capete de acuzare în dosarul Stoianoglo: Acțiunile de care este acuzat procurorul general suspendat
Procurorul general suspendat al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, este cercetat penal pentru cinci capete de acuzare. Este vorba de abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Cele cinci infracțiuni penale Stoianoglo le-ar fi comis în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).
・
Abuzul de serviciu
Potrivit ZdG, Alexandr Stoianoglo este învinuit că la 6 aprilie 2011, deținând funcția de deputat și președinte al Comisiei Securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, a semnat un raport la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.
Astfel, Stoianoglo este învinuit că prin acțiunea lui a permis persoanelor din grupul său de interes să deblocheze conturile și să scoată/să transfere banii deținuți spre destinațiile dorite, fără posibilitate legală de a fi verificată sursa acestor bani.
În context, autoritățile menționează că modificarea elaborată la respectiva lege a dus, în anii 2011 – 2014, la spălarea de bani a peste 18 miliarde de dolari, în principal din Federația Rusă, dar și alte state, fiind folosit sistemul bancar, judiciar, dar și alte instituții ale țării. Altfel spus, amendamentele la lege au facilitat „spălătoria rusească”, numit și „dosarul Laundromat”.
Corupere pasivă
Aici, activând în calitate de procuror general, Alexandr Stoianoglo este acuzat că a comis infracțiunea de corupere pasivă, acționând în interesul unui grup organizat condus de Veaceaslav Platon.
Mai exact, potrivit datelor obținute de ZdG, Stoianoglo este bănuit că la 5 ianuarie 2021, doi cetățeni ucraineni, administratori fictivi a două companii care au deținut anterior acțiuni la „Moldindconbank” – companiile Jet Business Limited (3,7596%) și Verlok Development INC (4,5165%) - urmând instrucțiunile date de controversatul om de afaceri Veceslav Platon, s-au prezentat la un notar din Ucraina, unde au semnat și depus documentele solicitate de cele două companii, trecând-o pe Țvetana Curdova, soția procurorului general, în calitate de beneficiar a celor două companii.
Astfel, Stoianoglo este învinuit că pentru cele două companii primite de la grupul condus de Platon, folosindu-se de funcția deținută, în perioada 5 ianuarie – 5 octombrie 2021, a oferit o favorizare prioritară proceselor și cauzelor penale și sesizărilor aflate pe rol la toate instanțele de judecată care îl vizat pe Platon.
Fals în declarații
Aici, Stoianoglo este acuzat că, acționând în interesele lui Veaceslav Platon, la 11 martie curent, atunci când a completat și depus la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) declarația de avere și interese personale pentru anul 2020 nu a declarat intenționat cele două companii înregistrate în Ucraina, ale căror beneficiar figurează soția sa, deși Legea privind declararea averii și intereselor personale prevede că în document trebuie să fie trecute toate bunurile deținute și de soția subiectului.
Astfel, Stoianoglo este acuzat de fals în declarații, infracțiune caracterizată prin neincluderea intenționată a datelor respective în declarația de avere și interese personale.
Abuz în serviciu
Și aici procurorul general suspendat este acuzat că a comis această infracțiune în interesele grupului organizat condus de Veaceslav Platon. Stoianoglo este acuzat că prin acțiunile sale și situația de serviciu a facilitat eliberarea lui Platon din detenție, a facilitat procesul de revizuire a cauzei și la ordinul său procurorul de caz a renunțat la învinuirile aduse lui Platon, acesta fiind eliberat din detenție, fapt care a prejudiciat statul în proporții deosebit de mari.
Depășirea atribuțiilor de serviciu
Pe acest capăt de acuzare, Stoianoglo este acuzat că la 23 ianuarie 2020, cunoscând că procurorul Nicolae Chitoroagă are statut de învinuit pe o cauză penală inițiată la 4 octombrie 2019, a emis ordinul prin care Chitoroagă a fost eliberat din funcția de procuror. Astfel, Stoianoglo este învinuit că, depășindu-și atribuțiile de serviciu, a dispus achitarea deplină a tuturor plăților pentru Chitoroagă odată cu concedierea acestuia, deși legea prevede că dacă la eliberarea din funcție a procurorului în privința acestuia există există o urmărire penală acuzatorului i se suspendă plata îndemnizațiilor până la soluționarea cauzei.
Mai multe detalii vezi pe zdg.md.