„Banii lui Dodon din Bahamas”: Rise Moldova câștigă la CtEDO procesul privind limitarea libertății de exprimare, după ce a scris despre schemele de finanțare a PSRM

„Banii lui Dodon din Bahamas”: Rise Moldova câștigă la CtEDO procesul privind limitarea libertății de exprimare, după ce a scris despre schemele de finanțare a PSRM

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, marți, în favoarea RISE Moldova și a directorului acestei instituții media, Iurie Sanduța, obligând Republica Moldova să plătească o compensație financiară de 3.800 de euro către jurnaliștii acestei instituții media. Curtea a decis în unanimitate că a existat o încălcare a libertății de exprimare în procesul intentat de socialiști și liderul acestora, Igor Dodon, în urma publicării investigației „Banii lui Dodon din Bahamas” .

Potrivit investigației, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) ar fi beneficiat de sponsorizări de zeci de milioane de lei moldonești printr-o schemă. Banii proveneau dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federația Rusă. Compania ar fi făcut un transfer de circa 1,5 milioane de euro cu câteva luni înainte de prezidențialele din 2016, prin intermediul Exclusiv Media, firmă deținută astăzi de deputatul Corneliu Furculiță.

RISE Moldova a scris că, în baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la mai multe persoane apropiate PSRM-ului, dar și la membri ai acestui partid. Ulterior, cei împrumutați au sponsorizat cu acești bani campania electorală prezidențială a lui Dodon din 2016.

Publicitate

După publicarea investigației, înaintea alegerilor din noiembrie 2016, PSRM și Exclusiv Media au acționat în judecată RISE Moldova. Aceștia au formulat acuzații de defăimare și au solicitat ca publicația să dezmintă informațiile din investigație.

Prima instanță a dat câștig de cauză Exclusiv Media și apoi PSRM-ului în decembrie 2017, dar jurnaliștii RISE Moldova au contestat decizia la Curtea de Apel. Ulterior însă, și Curtea de Apel, dar și Curtea Supremă de Justiție au respins apelurile lor. Astfel, pe 9 ianuarie 2019, directorul RISE Moldova Iurie Sanduța a depus plângere la CEDO.

„Decizia de astăzi este o încurajare puternică pentru jurnaliștii din Moldova și a reporterilor de investigație ca să-și facă munca onest și fără frică față de presiunile frecvente ale politicienilor corupți dar și intimidărilor venite de la afaceriști conectați la banii publici. Totodată, astăzi, CEDO ne-a atras atenția că libertatea de exprimare este mai presus de orice interese ascunse ale unor politicieni și că oamenii au dreptul la informație, au dreptul să afle schemele și dedesubturile unor afaceri murdare, dezvăluite de jurnaliști”, a subliniat Iurie Sanduța.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal