Expert economic: Un salariu mediu lunar ajunge pentru 381 de litri de benzină sau cu 25 de litri mai puțin decât anul trecut

Expert economic: Un salariu mediu lunar ajunge pentru 381 de litri de benzină sau cu 25 de litri mai puțin decât anul trecut

Zilnic, urmărim creșteri de preț la produsele petroliere. Totuși prețul nu este un indicator al situației reale de piață. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță, care propune să analizăm situația din perspectiva - „câți litri de benzină poate procura un moldovean cu un salariu mediu pe economie?”. Iată ce arată datele.

În primele nouă luni ale anului 2021, cetățenii R. Moldova cu un salariu net mediu lunar au putut procura 381 de litri de benzină. Aceasta reprezintă cu 25 de litri mai puțin decât anul trecut. Veaceslav Ioniță menționează că accesibilitatea benzinei este la maximul istoric din toți cei 30 de ani de independență a țării.

Potrivit expertului, în acest an, prețul mediu de comercializare la pompă a benzinei 95, în primele nouă luni ale anului a fost estimativ de 19,4 lei/litru sau cu 3,1 lei mai mult decât anul trecut, când prețul mediu de comercializare la pompă a fost de 16,3 lei/litru. De menționat că, în luna septembrie, prețul mediu de comercializare a depășit 20 lei/litru pentru benzina 95.

Publicitate

Însă, în același timp, și salariul mediu net pe economie a crescut de la 6.820 de lei lunar, anul trecut, la 7.400 lei lunar, în primele nouă luni ale anului. Această creștere de 780 de lei lunar a diminuat din impactul creșterii prețurilor la produsele petroliere.

Astfel, Ioniță afirmă că, deși asistăm la o creștere cu 19% a prețului mediu de comercializare a benzinei la pompă, totuși accesibilitatea benzinei a scăzut cu doar 6%, fiind amortizată de creșterea salariului mediu net cu peste 12%.

...

Expertul mai notează că, din perspectiva istorică, accesibilitatea benzinei în Moldova este la un nivel comparabil cu ultimii ani ai URSS. În URSS până în 1977 benzina (la o calitatea mai proastă ca 95) costa 10 kopeici/litru. Acest preț era unul subvenționat de către stat dar, odată că creșterea numărului de automobile, statul nu-și mai putea permite luxul de a subvenționa benzina și prețul a crescut brusc în două etape: până la 20 de kopeici/litru în 1978 și la 40 kopeici/litru în 1981.

...

Astfel, în ultimii 10 ani de existență a URSS, cetățenii moldoveni cu un salariu mediu din economie puteau procura circa 500 de litri benzină.

De altă parte, dacă ținem cont și de calitatea benzinei, atunci la 30 de ani de la independență, benzina, în sfârșit, a devenit mai accesibilă decât în perioada de până la independență.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal