Puf-puf inofensiv sau primul pas spre dependență? Adevărul despre picăturile nazale și efectul lor asupra sănătății

Puf-puf inofensiv sau primul pas spre dependență? Adevărul despre picăturile nazale și efectul lor asupra sănătății

Picăturile nazale sunt primul lucru la care ne gândim atunci când simțim că avem nasul înfundat. Totuși, unele voci spun că în urma utilizării îndelungate, aceste soluții creează dependență. Am discutat medicul ORL, Marina Trofimciuc care ne-a ajutat să înțelegem care este rolul picăturilor nazale și să punem punctele pe „i” în cazul miturilor despre dependența pe care o provoacă acestea.

„Picăturile care „desfundă" nasul se numesc decongestionante. Aceste medicamente trebuie folosite doar la strictă necesitate, cu o durată de 3-5 zile. În cazuri speciale, după un control amănunțit, medicul ORL poate prelungi perioada de administrare a picăturilor nazale”, explică doctorul.

Marina Trofimciuc îi îndeamnă pe pacienți să fie atenți atunci când merg la farmacie pentru a cumpăra aceste soluții:

Publicitate

„Deși denumirile comerciale diferă, substanța activă este aceeași. Nu e nevoie să cumpărăm câteva flacoane cu denumiri diferite, efectul va fi același. Un aspect foarte important este concentrația substanței active în soluție, mai ales când e vorba de copii. Fiți atenți ce administrați, ce doză și cât timp”.

Medicul confirmă că în unele cazuri picăturile nazale pot crea dependență.

„E o problemă foarte frecventă. Ameliorarea respirație nazale după decongestionante apare în scurt timp, având un efect impresionant, însă fericirea nu durează mult. Este tentant să mai faci „puf-puf" și să respiri fără probleme. Aceasta, de regulă, și se întâmplă și pacientul intră într-un cerc vicios. Timpul de acțiune a preparatului scade, nevoia de a repeta administrarea crește până când viața fără decongestionante devine inimaginabilă”, spune specialista. 

Medicul ORL-ist precizează că prima etapă a acestei dependențe se numește rinita medicamentoasă, cu timpul însă toate mecanismele compensatorii cedează, mucoasa nazală „moare" și pacientul se alege cu rinită atrofică. 

Pentru a fi cât mai aproape de pacienții săi și pentru a le putea fi utilă la orice oră, Marina Tromfimciuc și-a creat pe Instagram o pagină de lucru unde deschide ușile spre lumea medicinii pentru toți cei care doresc să cunoască mai multe detalii. 

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal