
De la Carol Schmidt până la Dorin Chirtoacă: TOP cinci cei mai longevivi primari ai municipiului Chișinău (FOTO, VIDEO)
Chișinău a devenit capitală după 1812, atunci când în urma războiului ruso-turc, Basarabia a fost anexată Imperiului Rus. De atunci și până acum, orașul a avut 59 de primari. Printre aceștia se numără și cei mai longevivi edili. Mai exact este vorba de Carol Schmidt care s-a aflat la cârma orașului 26 de ani, Dimitrie Lovcinski, cel care a fost primar timp de 14 ani, Dimitrie Mincu – 13 ani, Serafim Urechean a fost edil 11 ani și respectiv Dorin Chirtoacă – 10 ani.
・
Carol Schimdt – „cel mai bun primar pe care l-a avut Chișinăul vreodată”
Carol Schmidt a fost primar al Chișinăului între anii 1877-1903, respectiv s-a aflat în funtea orașului timp de 26 de ani.
În anul 1877 Climentie Șumanschi, primarul de atunci al Chișinăului, a murit într-un incendiu, iar Consiliul Orășenesc a decis să-l aleagă primar pe Carol Schmidt, la doar 30 de ani. Schmidt a fost reales succesiv de mai multe ori, până în 1901, pentru ca doi ani mai târziu, în 1903, după pogromul împotriva evreilor, să-și dea demisia din funcția de edil.

Sursă foto: Wikipedia, Carol Schmidt
Activitatea de primar și-a început-o prin constituirea unei echipe, una dintre figurile-cheie ale căreia a fost arhitectul Chișinăului Alexandru Bernardazzi, rechemat de la Odesa la invitația insistentă a proaspătului primar. În acea perioadă a fost elaborat un plan urbanistic al orașului, începând cu amenajarea, apoi extinderea și construirea practic a tuturor edificiilor necesare pentru o adevărată capitală.
Carol Schmidt este considerat primul reformator al orașului Chișinău. La scurt timp după învestirea acestuia în funcție, străzile principale au fost pavate, a fost construit apeductul și canalizarea, a fost instalată electricitatea și liniile de telefon, a apărut tramvaiul.

Foto: Imaginea lui Carol Schmidt pe timbrul poștal
A fost inițiatorul construcției și deschiderii celor mai multe edificii-cheie pentru capitală. Printre acestea se numără: monumentul lui Alexandru Pușkin, Școala reală, Muzeul de Istorie a Ținutului (Muzeul Zemstvei), stația de alimentare cu apă, spitalul psihiatric (de la Costiujeni), spitalul de Boli Infecţioase (azi, spitalul „Toma Ciorbă"), școala orășenească de Arte Plastice (în prezent - Colegiul de arte plastice „Alexandru Plămădeală”), unul dintre primele cinematografe din oraș, sediul actual al Primăriei, noua clădire a băncii (Sala cu Orgă de astăzi) etc.

A rămas în istorie și prin faptul că orăşenii au cerut ca una dintre străzile centrale să-i poarte numele, pe când încă era în viață. Actuala stradă Mitropolit Varlaam, până în 1944 s-a numit Carol Schmidt și el a locuit pe această stradă până în 1928, atunci când a decedat.

Foto: Casa în care a locuit Carol Schmidt, adevărul.ro
Dimitrie Lovcinski - 14 ani la cârma orașului
Dimitrie Lovcinski a fost un om politic basarabean și cel de-al doilea primar din istoria Chișinăului. Acesta a fost în funcție în trei termene distincte: între 1825–1830, 1834-1836 și 1843-1845.
În timpul primului său mandat, Alexandr Pușkin a scris Gavriliada și a început opera Eugen Onegin în timp ce se afla în exil la Chișinău. În timpul celui de-al doilea mandat al lui Lovcinski ca primar, în oraș a fost deschisă Catedrala Nașterii Domnului.
Dimitrie Mincu - primar timp de 13 ani
Dimitrie Mincu a fost un om politic basarabean, care a îndeplinit funcția de primar al Chișinăului de trei ori. El a devenit primar în 1849 și s-a aflat în fruntea orașului până în 1854. A fost reales ulterior pentru perioadele 1858-1860 și 1861-1866.
Tatăl lui Dimitrie Mincu, Chiril, a fost un cunoscut negustor bulgar chișinăuean, venit în Basarabia din Kalofer. El a donat sume impunătoare de bani pentru construcția catedralei.
Serafim Urechean - 11 ani de șefie în Primărie
În 1994, printr-un decret al președintelui de atunci al Republicii Moldova Mircea Snegur, a fost numit în funcția de primar al municipiului Chișinău - Serafim Urechean. A fost reales succesiv ca primar general în cadrul alegerilor parțiale din 1999 și 2003. Cumulativ a deținut funcția de primar al Chișinăului între anii 1994-2005.

Sursă foto: breakingnews
Urchean, în calitate de primar a susținut și contribuit la organizarea mai multor forumuri și conferințe internaționale la Chișinău sub egida O.N.U., U.N.E.S.C.O., N.A.T.O., TACIS, etc.
A fost probabil singurul primar de Chișinău care a deținut și funcția de membru din oficiu în Guvern. Se întâmpla în perioada anilor 1999 - 2002, în urma unui Decret al președintelui Republicii Moldova, Petru Lucinschi. În 2002, odată cu modificarea și completarea Statutului municipiului Chișinău, edilul a fost suspendat din calitatea de membru al Guvernului Republicii Moldova.
În calitatea sa de edil, Serafim Urechean își făcuse o tradiție, ca de Ziua Orașului Chișinău să inaugureze ba o porțiune de stradă proaspăt reparată, ba o linie nouă de troleibuz. Practic, niciun hram al capitalei nu a trecut fără o tăiere de panglică.
Aproape de finalul „domniei” sale, Urechean a fost implicat într-un scandal de amploare, care a ținut mai bine de patru ani. Mai exact, este evorba de dosarul „Ambulanțelor”, în care acesta a fost vizat. Ex-primarul general al capitalei era învinuit de încălcări şi prejudicierea bugetului municipal la procurarea a 40 de ambulanţe Volkswagen de la firma „Rumeon”. Serafim Urechean a declarat atunci de mai multe ori că dosarul a fost intentat la comanda politică a preşedintelui Vladimir Voronin. La 26 mai 2008 (când deja nu mai era primar), Serafim Urechean a fost achitat de către Judecătoria sectorului Centru.
La alegerile parlamentare din 6 martie 2005 Blocul „Moldova Democrată” (BMD), condus de primarul general de Chișinău Serafim Urechean, a acumulat 28,53% din voturile participanților, obținând 34 de mandate de deputat. În urma scrutinului, Urechean a decis să renunțe la funcția de primar de Chișinău în favoarea celei de parlamentar.
Peste 10 ani, în cadrul alegerilor locale din Chișinău din 2015, a candidat din nou pentru funcția de primar, dar reușește să acumuleze doar 2,97% din voturi.
Deși în Chșinău nu există vreo stradă care i-ar purta numele, Urechean are o stradă cu numele său în localitatea sa de baștină - comuna Larga din Briceni.

Foto: Banerul pentru campania electorală, tribuna.md
Dorin Chirtoacă - cel mai tânăr primar al unei capitale europene
Dorin Chirtoacă a devenit primar general de Chișinău la 17 iunie 2007. Atunci, în urma alegerilor locale generale, el a obținut victoria cu 61,17% în fața candidatului comunist Veaceslav Iordan. Astfel, la ai săi 29 de ani, Dorin Chirtoacă devine cel mai tânăr primar al unei capitale europene.

Foto: Dorin Chirtoacă la învestirea în funcția de primar, 2011, chisinau.md
După victoria din 2007, Chirtoacă a mai fost reales în funcția de primar al capitalei de două ori. În 2011 a fost reales în funcția de primar, învingându-l în turul doi de scrutin pe socialistul Igor Dodon, iar la alegerile locale din vara lui 2015, Chirtoacă a învins-o pe socialista Zinaida Greceanîi, obținând 53,54% din voturi și câștigând cel de-al treilea mandat consecutiv de primar al municipiului Chișinău.

Sursă foto: AGORA
Arestul, conflictul cu Ceban și petrecerea din garaj
Cât a fost primar, Dorin Chirtoacă a apărut în epicentrul mai multor scandaluri. Un din primele momente care i-au marcat mandatul a fost dispariția bradului de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale, deoarece „nu corespundea cu sărbătorile oficiale ale Republicii Moldova”, care sărbătorea atunci Crăciunul doar pe 7 ianuarie. Epopeea bradului de Crăciun a continuat și în 2008. Pomul, înalt de 17 metri, a fost furat, după ce fusese arestat de poliție. Totuși, Dorin Chirtoacă a găsit bradul la o casă de copii, însă a renunțat să-l ia de acolo. În schimb, a împodobit trei brazi din Scuarul Teatrului de Operă și Balet.
Un alt moment scandalos s-a întâmplat în mai 2015, când liberalul a fost tras de urechi de actualul edil al capitalei, Ion Ceban, chiar în cadrul unei ședințe a Consiliului Municipal Chișinău. Cu altă ocazie, socialiștii i-au adus lui Chirtoacă o pereche de cizme din cauciuz pline cu noroi, menționând că acestea simbolizează situația din oraș.
În anul 2016, în spațiul public au apărut mai multe imagini video cu Dorin Chirtoacă la o petrecere în garajul Primăriei. Primarul de atunci apărea în imagini în timp ce consuma alcool și se distreaza pe ritmurile unei cunoscute trupe rusești. „Suntem oameni cu toții, ne permitem”, a comentat ulterior Chirtoacă.
La 26 mai 2017, Chirtoacă a fost arestat de colaboratori ai Centrului Național Anticorupție, împreună cu alți nouă angajați ai Primăriei, în legătură cu scandalul parcărilor cu plată, care a erupt la începutul anului, în care acesta este învinuit de trafic de influență și corupere pasivă.
Fostul edil, care pledează nevinovat, a reiterat că acest dosar în care este cercetat din 2017 ar fi o comandă politică.
La scurt timp, la 28 iulie 2017 a fost suspendat din funcția primarului mun. Chișinău conform deciziei judecătoriei sectorului Buiucani. Iar la 16 februarie 2018 și-a dat demisia din funcția primarului mun. Chișinău.
„Cu suflet pentru Chișinău”
Pe parcursul celor 10 ani de mandat, Dorin Chirtoacă spune că a realizat mai multe proiecte cu care se mândrește. Printre acestea fostul primar enumără reconstrucţia lacului „Valea Morilor”, reconstrucţia staţiei de epurare, procurarea şi asamblarea a 160 de troleibuze, construcţia străzii pietonale, iluminarea stradală a bulevardului Dacia spre Aeroport, inaugurarea Monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste, reconstrucția Scării Cascadelor, repararea mai multor străzi, amenajarea curților.
În 2017, primarul suspendat a publicat un video care, potrivit lui, arată cele mai mari realizări ale sale în funcția de edil, sau cum a fost denumit de însuși Chirtoacă „Cu suflet pentru Chișinău”.
Acutalul primar al municipiului Chișinău este Ion Ceban. Acesta a fost învestit în funcție la 11 noiembrie 2019.