Chișinăul, prin ochii locuitorilor de diferite vârste. Încotro se îndreaptă și ce perspective de dezvoltare oferă capitala (OPINII)

Chișinăul, prin ochii locuitorilor de diferite vârste. Încotro se îndreaptă și ce perspective de dezvoltare oferă capitala (OPINII)

Îl iubesc, îl apreciază, dar îl vor mai curat și mai prosper. Pe lângă urările de bine și mesajele de felicitare, adresate orașului în care trăiesc, unii locuitorii cred că orașul este pe drumul cel bun spre a deveni o veritabilă capitală europeană, iar alții sunt de părere că dezvoltarea Chișinăului s-a oprit în loc, fără obiective de lungă durată. De ziua orașului Chișinău, AGORA a provocat oamenii să ne spună în ce direcție se îndreaptă capitala și ce perspective de dezvoltare oferă pentru cei care atunci când spun „acasă” se gândesc la el - la orașul lor. La Chișinău.

Chișinăul, pe calea dezvoltării urbane inovatoare sau în stagnare?

Atunci când vorbim despre viziunea chișinăuienilor în ceea ce privește dezvoltarea orașului în care locuiesc, părerile acestora sunt împărțite.

Sportivul și liceanul Mihai Chihaia consideră că orașul, deși este în curs de dezvoltare, nu este totalmente perfect, întrucât, încă mai persistă rămășițele din URSS.

Vlada Ciobanu de la Primăria Mea crede că orașul merge în direcția corectă, pentru că tot mai mulți oameni își revendică drepturile.

„Zece ani în urmă, era o mână de activiști care, timid, revendica spațiile publice sau lupta pentru patrimoniu. Astăzi, sunt tot mai mulți cetățeni care se implică, protestează dacă este nevoie, cer transparență, locuri publice, spații verzi, cultură, sport și altele”, ne-a afirmat ea.

De aceeași părere este și pensionara Maria Bodeanu, care vede în capitală un oraș în plină dezvoltare.

„Am mulți ani de când trăiesc în Chișinău. Eu consider că orașul se dezvoltă, și, dacă îl mai compar cu alte orașe pe care le-am vizitat pe parcursul vieții, mie tot îmi place orașul. Eu cred că este în dezvoltare în special în ultimii ani, de când se schimbă aspectul. Aceasta este viziunea unui simplu locuitor”, ne-a mărturisit femeia.

Nu-i nimic nicăieri la superlativ, în toate orașele sunt părți frumoase și mai puțin frumoase, mai amenajate și mai puțin. Eu aici îmi duc viața și chiar dacă copii mei sunt plecați în orașe și țări mai frumoase, nu am de gând să părăsesc orașul niciodată. Aici vor rămâne oasele mele, unde sunt și ale strămoșilor mei.

Maria Bodeanu

Fostul vice-primar Victor Chironda vede în capitală cel mai mare pol de dezvoltare în Republica Moldova, însă pe plan internațional sau chiar regional spune că orașul rămâne mult nu doar în urma capitalelor vecine, dar și în urma centrelor regionale precum Cluj, Brașov, Iași, Lvov sau Odessa.

Și Ruslan Marian susține ferm că în prezent, nu există o viziune oficială de dezvoltare pentru următorii 10-20 de ani.

Vedem tentative de reparare a trotuarelor în centru, s-au curățat panourile publicitare și unele gherete haotice, dar în general nu sunt stabilite niște obiective clare și de lungă durată. Stabilirea lor ne-ar ajuta să creăm o înțelegere comună în societate în privința dezvoltării orașului.

Ruslan Marian

Potrivit lui, ar trebuie să fie expus în termeni clari și simpli pentru toți, cum am vrea să arate orașul în viitor.

„De exemplu, care este înălțimea maximă a clădirilor noi din centrul istoric? Cum va arăta lunca râului Bâc? Cum vor arăta intersecțiile și trecerile de pietoni? Ce spații și activități le oferim copiilor și tinerilor pentru dezvoltare? Atât sportive, cât și de cultură. Cum ajutăm grădinițele și școlile, astfel încât copiii noștri să se simtă bine acolo? Cum reparăm curțile din blocuri? Putem să oferim compensații asociațiilor de locatari pentru a-i ajuta să-și repare ascensoarele, fațadele caselor și alte lucrări necesare de mentenanță”, a punctat chișinăuianul.

Văd sau nu locuitorii Chișinăului perspective în capitală?

Canoistul Mihai Chihaia, campion mondial printre juniori, spune că orașul nu îi insuflă o perspectivă la fel de mare ca înainte. Totuși, se arată optimist și crede că orașul va înregistra mai multe schimbări pozitive, în special în domeniul sportului.

O altă părere subliniază că orașul trebuie să se dezvolte în funcție de necesitățile locuitorilor și locuitoarelor lui. Potrivit Vladei Ciobanu, oamenii știu cel mai bine de ce au nevoie ca viața lor să fie mai sigură, accesibilă, confortabilă, plină de frumusețe și mai sănătoasă. În așa mod ei vor putea vedea în Chișinău perspective.

„Această identificare a necesităților este un exercițiu îndelungat, solicitant, dar necesar. El nu se rezumă la un chestionar online și o discuție publică, ci trebuie să se întâmple în fiecare sector, bătând la ușile oamenilor, invitându-i la discuții publice în curtea blocului lor. Autoritățile trebuie să explice într-un limbaj simplu care este situația, punând la dispoziție toate datele necesare, trebuie să folosească o varietate de instrumente pentru a identifica necesitățile cetățenilor și trebuie să le analizeze și să le integreze în planurile lor”, a punctat Vlada.

Și Victor Chironda spune că orașul Chișinău a eșuat în a oferi perspective nu doar pentru locuitorii săi, ci și pentru vizitatori.

 „La moment, orașul Chișinău pierde în lupta pentru atragerea „creierilor”. Da, orașul atrage ca un magnet oamenii din sate, care caută o viață mai bună. Însă universitățile noastre au tot mai puțini studenți. Companiile locale se confruntă cu o criză de cadre de înaltă calificare. Business-ul mare nu vine să investească în Chișinău. Turiștii nu prea au ce vedea și ce face în oraș. Evenimentele noastre culturale și de divertisment sunt modeste și nu atrag vizitatori din afară. Iar aceștia sunt indicatori-cheie după care se măsoară atractivitatea și perspectivele ce le oferă un oraș”, afirmă acesta.

Dacă nu asigură oportunități, confort și siguranță, un oraș nu poate fi competitiv pe plan internațional și va continua să piardă oameni. Spre regret orașul Chișinău continuă să eșueze în asigurarea unui management modern și eficient în administrație.

Victor Chironda

Contrar celorlalți, Maria Bodeanu se simte împlinită și se bucură de posibilitățile pe care i le oferă Chișinăul.

„Am posibilități pentru plimbări. Fiind pensionară, îmi plac parcurile din Chișinău, îmi plac străzile din Chișinău. Și biblioteci sunt suficiente. Am posibilitatea să merg la concerte, la spectacole, ținând cont de restricțiile din ultima perioadă, dar am unde să-mi realizez doleanțele mele”, a enunțat pensionara.

Capitala, cu fața spre schimbări sau ce ar trebui de implementat în Chișinău

Oricât am fi de înțelegători sau obișnuiți cu Chișinăul, nu avem cum să nu-i arătăm cu degetul defectele. Dar, totodată, i-am îndemnat pe locuitori să ne puncteze ce ar trebuie de schimbat în capitală sau pe ce cale să o apuce.

Ruslan Marian este de părere că ar trebui să investim în troleibuze calitative, cu aer condiționat, să extindem rețeaua spre suburbii și să construim benzi dedicate. Totodată, să reparăm trotuarele și să construim o rețea de piste pentru biciclete și trotinete electrice.

„Astfel, să micșorăm numărul de călătorii făcute cu automobilul personal și să micșorăm aglomerarea de pe străzile orașului. Totodată, să construim intersecțiile și trecerile de pietoni la standardele europene, fără bariere și praguri (borduri) pentru a facilita deplasarea persoanelor în scaune cu rotile și a părinților cu cărucioare. Să securizăm trecerile de pietoni cu insule de refugiu. Scările care ies în afara clădirilor și ocupă spațiu din trotuare (mai ales în centru) să le mutăm de pe trotuare în interiorul clădirilor, după cum s-a făcut în multe orașe din Suedia”, spune bărbatul.

Mihai Chihaia recunoaște că sunt multe domenii în care Chișinăul ar trebui să se schimbe, însă este de părere că schimbarea ar trebui să înceapă de la noi.

Aș dori un oraș mai curat, să se implementeze un program de restaurare a arhitecturii vechi, care merită să o vadă și generațiile viitoare. Ar trebuie să se introducă tehnologii mai performante în medicină, tehnologii și în sportul profesionist, pentru ca sportivii să se recupereze fizic și psihic

Mihai Chihaia, sportiv

Când observă pe stradă monstruozitățile de blocuri din centrul istoric, sau complexele rezidențiale fără pic de verdeață, sau mașini parcate aiurea sau locurile de aruncat gunoiul fără posibilitatea de sortare, Vlada Ciobanu spune că vede corupție.

„Pentru mine Chișinăul trebuie să aibă mai puțină corupție (realist, nu? „mai puțină”, nu chiar „fără corupție”). Uneori e vorba și de neprofesionalism, dar corupția este cea care a făcut din Chișinău un oraș în care este dificil de locuit” a notat Vlada.

Vreau un oraș cu aer curat, cu străzi înverzite, un oraș accesibil, cu spații care încurajează interacțiunea și evenimentele culturale, cu străzi pietonale, cu oportunități pentru micul business și toate restul pe care le dorim zilnic când mergem măcar o dată prin oraș și ne gândim: „Ce bine ar fi dacă...

Vlada Ciobanu

Și Victor Chironda este de părere că orașul ar putea să înflorească și să devină mai bun, din toate aspectele.

„Pentru a recupera restanțele și a deveni un pol urban regional, orașul Chișinău are nevoie de o reformă administrativă și instituțională profundă, dar și de un suport administrativ și financiar mai mare din partea Guvernului și a partenerilor de dezvoltare. Doar așa poate fi generat impulsul necesar pentru ca orașul Chișinău să poată oferi oportunități, confort și siguranță și să poată crește calitativ și durabil”, a subliniat el.

Maria Bodeanu a comparat starea actuală a capitalei cu cea de pe vremea când era studentă. Pensionara susține că acum, orașul demonstrează grijă față de locuitorii săi și nu are nevoie de alte schimbări.

„Un timp îndelungat mă deranjau subteranele și mă deranjau stațiile de așteptare a transportului public, vedeam în asta o neglijență față de necesitățile orășenilor. Ca până la urma am văzut că s-au modernizat și stațiile și trecerile subterane. În ceea ce privește transportul public, eu îmi amintesc în ce condiții circulam în anii de studenție, cum erau ele, acum mă bucur că sunt moderne și o bună parte au aer condiționat”, a povestit Maria Bodeanu.

Despre Chișinău, în frânturi de gânduri

Chișinăul, prin ochii locuitorilor de diferite vârste. Încotro se îndreaptă și ce perspective de dezvoltare oferă capitala (OPINII)Chișinăul, prin ochii locuitorilor de diferite vârste. Încotro se îndreaptă și ce perspective de dezvoltare oferă capitala (OPINII)Chișinăul, prin ochii locuitorilor de diferite vârste. Încotro se îndreaptă și ce perspective de dezvoltare oferă capitala (OPINII)Chișinăul, prin ochii locuitorilor de diferite vârste. Încotro se îndreaptă și ce perspective de dezvoltare oferă capitala (OPINII)Chișinăul, prin ochii locuitorilor de diferite vârste. Încotro se îndreaptă și ce perspective de dezvoltare oferă capitala (OPINII)

Prima atestare documentară a Chișinăului datează din 1436. Pe atunci, era moșie boierească pe malurile râului Bâc. Acum 585 de ani, era o mică așezare, formată din gospodării țărănești. Importanța localității a crescut treptat, iar la începutul secolului al nouăsprezecelea a devenit centrul administrativ al guberniei Basarabia. Astăzi, capitala Republicii Moldova are peste 779 de mii de locuitori.

Astăzi, de ziua lui, îi spunem cu încredere și speranță: „La mulți ani, Chișinău!”.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Cu slujbe religioase și fără evenimente festive grandioase. Cum va fi marcat în acest an Hramul Chișinăului

Cu slujbe religioase și fără evenimente festive grandioase. Cum va fi marcat în acest an Hramul Chișinăului

Sărbătoarea Hramului orașului Chișinău ar putea fi anulată sau reorganizată

Sărbătoarea Hramului orașului Chișinău ar putea fi anulată sau reorganizată

Restricțiile, uitate în zi de sărbătoare? Cum s-au respectat sfaturile medicilor, în condiții de pandemie, de Hramul Capitalei (FOTO)

Restricțiile, uitate în zi de sărbătoare? Cum s-au respectat sfaturile medicilor, în condiții de pandemie, de Hramul Capitalei (FOTO)

Advertoriale
10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale

Maib lansează Ediția 2 „Schimbă viteza cu maib liber” cu dublu premii: opt iPhone 13 și două automobile KIA Rio X-Line

Maib lansează Ediția 2 „Schimbă viteza cu maib liber” cu dublu premii: opt iPhone 13 și două automobile KIA Rio X-Line

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Președintele rus, Vladimir Putin, ar fi fost operat de cancer
 • 2
  Sfârșitul politic al lui Putin: experții ucraineni, despre un eventual atac al Rusiei asupra Moldovei
 • 3
  Noi nemulțumiri legate de Eurovision. Directorul „Teleradio-Moldova”, indignat de faptul că juriul de la Chișinău nu a oferit niciun punct României
 • 4
  Președintele rus și-a găzduit aliații la Moscova. Doar Putin și Lukașenko s-au referit la Ucraina
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.