„La 4 martie guvernarea minoritară a creat două comisii cu privire la proiectele de lege privind municipiile Bălți și Chișinău. Vedem acum că termenul a fost prelungit până pe 31 iunie, adică exact după turul II al alegerilor locale. De aici rezultă că guvernarea așteaptă rezultatele alegerilor, și vrea să denatureze voturile alegătorilor prin impunerea unui cadru juridic care ar limita atribuțiile primarilor”, a declarat candidatul PPEM la primăria capitalei, Oazu Nantoi.
La rândul său, colegul său din grupul de inițiativă, Oazu Nantoi a declarat că grupul celor doi deputați (Iurie Leancă și Eugen Carpov) vor înregistra un proiect de lege cu privire la statutul municipiului Chișinău, înainte ca cei din grupul de lucru să propună. Potrivit acestora, prevederile vor intra în vigoare abia din 2019, ca să nu fie o reacție la rezultatele alegerilor.
„Vedem că astăzi guvernarea încearcă să facă jocuri politice inclusiv în raport cu viitoarea conducere a capitalei. Nu acceptăm situația când lucrurile vor fi decise după rezultatele scrutinului. Este evident interesul celor de la guvernare să adopte un proiect de lege conform rezultatelor alegerilor, întrucât le vor pierde”, a declarat Eugen Carpov.
Statutul municipiilor
Legislativul a constituit două grupuri de lucru care urmează să elaboreze proiectele de legi cu privire la statul municipiului Chișinău și Bălți. Proiectul a fost înaintat de liderul liberal-democraților, Vlad Filat, după ce anterior acesta a propus amânarea implementării legii cu privire la instituirea primăriilor de sector și consiliilor de sector în Chișinău. Proiectele urmează să stabilească mai multe principii de funcționare a organelor de conducere a instituțiilor municipale.
Comisiile aveau un termen termen de 60 de zile să elaboreze și să înregistreze în Parlament proiectul de lege.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.