BCS înaintează moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Justiției. Bolea: „Au făcut tot posibilul să subjuge ideile justiției independente”

BCS înaintează moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Justiției. Bolea: „Au făcut tot posibilul să subjuge ideile justiției independente”

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor înaintează o moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Justiției în domeniul Justiției. Moțiunea e intitulată „Subminarea principiilor statului de drept și subordonarea justiției”.

„La 6 august 2021 Parlamentul a votat aprobarea programului de activitate a guvernului și acordarea votului de încredere guvernului. Așa Executivul și-a asumat obligația în fața Parlamentului de a elabora și a promova politici publice în domeniul Justiției pentru a asigura un sistem judiciar indemendent și o justiție transparentă și echitabilă, respectarea drepturilor omului, lupta cu corupția și edificarea statuului de drept. Nici la 100 de zile a Guvernului Gavrilița, PAS împreună cu ministrul Justiției au făcut tot posibilul să subjuge ideile justiției independente care să răspundă doar la indicațiile de oportunitate politică date la partid”, a spus de la tribuna centrală deputatul socialist Vasile Bolea.

Parlamentarul susține că reformele în domeniu „au început cu stângul”.

Publicitate

„Întreaga societate vede doar implicarea ministrului în procesele de înfăptuire a justiției, promovarea unei politici de subminare a Procuraturii generale și nedorința de implementare a programului Guvernului Justiției”.

Potrivit socialistului, amendamentele propuse la legea cu privire la Procuratură, Legea cu privire la Curtea Supremă de Justiție ar reprezenta un atac îndreptat împotriva independenței Justiției și a Procuraturii și ar fi o încercare de anulare a eforturilor comune, inclusiv ale partenerilor externi de reformare a Justiției.

BCS vine cu un șir de solicitări:

 1. Decapturarea CSM, CSP și asisurarea independenței funcționale reale a acestor instituții.
 2. Ministerul Justiției să devoaleze agenda sa ascunsă și să înceteze acțiunile de subminare și control politic asupra Procuraturii și Justiției din Moldova.
 3. Exertizarea tuturor proiectelor de legi care modifică legislația în domeniuul de funcționare a justiției și a Procuraturii de structurile internaționale cum ar fi Consiliul Europei, Comisia de la Veneția și alte structuri internaționale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal