Gaz pe foc în Parlament. Voronin, către Spînu; „Matale nu ți-a deschis ușa nici Miller, nu că altcineva”. Spînu: „Indiferent cine v-a deschis ușa, dvs ați adus țara unde este” (FOCUS)

Gaz pe foc în Parlament. Voronin, către Spînu; „Matale nu ți-a deschis ușa nici Miller, nu că altcineva”. Spînu: „Indiferent cine v-a deschis ușa, dvs ați adus țara unde este” (FOCUS)

Spiritele s-au încins în plenul Parlamentului la ședința din 14 octombrie. În timp ce prezenta un proiect de Lege de la tribuna centrală, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a fost luat la rost de comuniști pe subiectul alimentării cu gaze naturale. „Sursele  energetice au fost și vor fi mereu elemente politice. Să fiți mai atenți când vă implicați în aventuri legate cu Krîmskaia Platforma”, a spus Vladimir Voronin.  Iată ce răspunde Spînu.

„Vreau să vă întreb dacă ați semnat protocolul din 23 aprilie 2007 între Moldova și Gazprom. A semnat Zinaida Greceanâi și Oleg Reidman și ați recunoscut datoria pe care o are MoldovaGaz față de Gazprom și v-ați angajat să faceți tot posibil ca să nu avem acea datorie. Ce ați făcut ca să nu ajungem în situația asta? Și domnul Voronin, Reidman era consilerul dvs, Grecianîi era vicepremier, iar Dodon - ministrul economiei. Ați adus țara să fie șantajată energetic”, a spus Spînu.

Publicitate

În replică, deputatul comunist Oleg Reidman a spus că, în toți acești ani, n-au fost probleme cu gazul. 

„Luând în considerare reintegrarea teritorială, noi am insistat că avem un sistem de gazificare unic. Și cum am vorbit cu Gazprom e o discuție aparte și vă pot da recomandări cum să o faceți. În rezultat, am avut contract cu rezultate clare. N-am auzit că Gazprom azi ne șantajează cu datoriile mai vechi. Ați dormit și ați depășit termenii. Moldova putea avea gaz”, a spus Reidman.

Iar Vladimir Voronin a spus: „e tânăr și voi face oleacă de skidcă”. „Sursele  energetice au fost și vor fi mereu elemente politice. Să fiți mai atenți când vă implicați în aventuri legate cu Krîmskaia Platforma. Matale nu ți-a deschis ușa nici Miller, nu că altcineva. Să dai nasul în jos și să te apuci de lucru”, a mai reproșat Voronin.

Dup aceste replici, Spînu a răspuns: „Indiferent cine v-a deschis ușa, dvs a-ți adus țara unde este.  Generația mea răspunde și trebuie să scoată mizeria făcută. Moldova va avea gaze și nu trebuie să speculați”.

AGORA amintește că după deplasarea sa la Moscova, Andrei Spînu a declarat că „Indiferent de situație, noi avem deja un plan pentru orice eventualitate.” Oficialul a menționat că nu s-a întâlnit direct cu directorul „Gazprom”, Alexei Miller, din „motive obiective” și că nu are un răspuns concret în privința livrărilor de gaze de mai departe. Totuși, Spînu a ținut să sublinieze că Moldova nu va rămâne fără energie, pentru că autoritățile iau deja în calcul și rezerva de stat a țării pentru a încălzi la iarnă cetățenii. 

Ulterior, la 13 octombrie, Comisia Națională pentru Situații Excepționale a decretat stare de alertă în sectorul de gaze naturale din Republica Moldova. Se întâmplă în condițiile în care prețurile la gazele naturale au crescut fulminant pe piața internațională, iar autoritățile centrale încă nu au reușit să ajungă la un numitor comun cu reprezentații Gazprom pentru semnarea unui nou contract.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal