„Proiect frumos? Frumoși pot fi și oamenii care șchiopătează, când sunt frumoși la suflet”: Un deputat PCRM, face comparații de la tribuna Parlamentului (FOCUS)

„Proiect frumos? Frumoși pot fi și oamenii care șchiopătează, când sunt frumoși la suflet”: Un deputat PCRM, face comparații de la tribuna Parlamentului (FOCUS)

În timpul unei luări de cuvânt pe marginea unui proiect de lege privind utilizarea semnăturii electronice, deputatul PCRM Oleg Reidman s-a gândit să folosească o comparație a inițiativei cu persoanele cu dizabilități locomotorii. „Președintele comisiei a lăudat proiectul că ar fi frumos. Da, desigur, frumoși pot fi și oamenii care șchiopătează de ambele picioare, când sunt frumoși la suflet”, s-a exprimat deputatul. La cele spuse, mai mulți parlamentari au ținut să-i facă din deget comunistului.

„Președintele comisiei a lăudat proiectul că ar fi frumos. Da desigur, frumoși pot fi și oamenii care șchiopătează de ambele picioare, când sunt frumoși la suflet. Păi această lege parcă e frumoasă, dar e șchioapă de ambele picioare”, s-a expus pe marginea unui proiect de lege deputatul PCRM Oleg Reidman.  

Publicitate

Mai mult, pe finalul discursului, deputatul a revenit la comparația folosită: Această lege trebuie promovată conceptual, dar această șchiopătare trebuie înlăturată, altfel semnătura electronică va fi folosită abuziv”, a spus Reidman.

Replicile nu au întârziat să apară.

„Stimați deputați o să vă rog în discursurile noastre publice să încercăm să evităm comparații cu persoane cu dizabilități. Asta nu dă bine, ei sunt parte a societății noastre”, a spus Igor Grosu.

„Trebuie să nu aprindem limbajul furiei la tribuna Parlamentului. Și să nu ne adresăm cu limbaj discriminator așa ca acesta. Suntem fața societății și totul începe de la noi. Asta mai ales când vorbim de probleme tehnice care n-au treabă cu așa comparații înjositoare” , a adăugat deputatat PAS Ana Racu.

AGORA amintește că și deputatul PSRM Vasile Bolea a folosit anterior într-o exprimarea comparații cu persoanele cu dizabilități.  Ulterior, Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii recomandă deputatului Vasile Bolea „ să fie mai prudent la exprimările sale publice” după ce a folosit expresia „autist” într-o expunere pe marginea unei sesizări depuse la Curtea Constituțională. Mai mult, Consiliul consideră că fapta constituie instigare la discriminare pe criteriul stării de sănătate.

Vezi aici mai multe detalii: Scandalul Bolea vs Litvinenco sau cum a ajuns socialistul să-și ceară scuze de la persoanele care suferă de autism

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal