În timpul unei luări de cuvânt pe marginea unui proiect de lege privind utilizarea semnăturii electronice, deputatul PCRM Oleg Reidman s-a gândit să folosească o comparație a inițiativei cu persoanele cu dizabilități locomotorii. „Președintele comisiei a lăudat proiectul că ar fi frumos. Da, desigur, frumoși pot fi și oamenii care șchiopătează de ambele picioare, când sunt frumoși la suflet”, s-a exprimat deputatul. La cele spuse, mai mulți parlamentari au ținut să-i facă din deget comunistului.
„Președintele comisiei a lăudat proiectul că ar fi frumos. Da desigur, frumoși pot fi și oamenii care șchiopătează de ambele picioare, când sunt frumoși la suflet. Păi această lege parcă e frumoasă, dar e șchioapă de ambele picioare”, s-a expus pe marginea unui proiect de lege deputatul PCRM Oleg Reidman.
Mai mult, pe finalul discursului, deputatul a revenit la comparația folosită: Această lege trebuie promovată conceptual, dar această șchiopătare trebuie înlăturată, altfel semnătura electronică va fi folosită abuziv”, a spus Reidman.
Replicile nu au întârziat să apară.
„Stimați deputați o să vă rog în discursurile noastre publice să încercăm să evităm comparații cu persoane cu dizabilități. Asta nu dă bine, ei sunt parte a societății noastre”, a spus Igor Grosu.
„Trebuie să nu aprindem limbajul furiei la tribuna Parlamentului. Și să nu ne adresăm cu limbaj discriminator așa ca acesta. Suntem fața societății și totul începe de la noi. Asta mai ales când vorbim de probleme tehnice care n-au treabă cu așa comparații înjositoare” , a adăugat deputatat PAS Ana Racu.
AGORA amintește că și deputatul PSRM Vasile Bolea a folosit anterior într-o exprimarea comparații cu persoanele cu dizabilități. Ulterior, Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii recomandă deputatului Vasile Bolea „ să fie mai prudent la exprimările sale publice” după ce a folosit expresia „autist” într-o expunere pe marginea unei sesizări depuse la Curtea Constituțională. Mai mult, Consiliul consideră că fapta constituie instigare la discriminare pe criteriul stării de sănătate.
Vezi și aceste știri

„Fără 200 de lei, copilul nu este acceptat la grădiniță”. Fondurile din școli și instituțiile preșcolare - fenomen din '90, prin care se adună milioane în 2022

Maia Sandu nu exclude că ar putea efectua o vizită la Kiev: Există un asemenea plan

Comisia Europeană își dorește să reducă utilizarea pesticidelor chimice cu 50% până în 2030
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
