Parlamentul Moldovei și cel European vor semna un „Memorandum de înțelegere”. Opinia unui oficial UE despre dosarul Stoianoglo și problema gazelor

Parlamentul Moldovei și cel European vor semna un „Memorandum de înțelegere”. Opinia unui oficial UE despre dosarul Stoianoglo și problema gazelor

Un memorandum de întelegere între Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova ar putea fi semnat deja până la finele acestui an, a anunțat oficialul european Dragoș Tudorache, în cadrul vizitei pe care o întreprinde în țara noastră. Totodată, acesta s-a mai referit și la ultimele evenimente din țara noastră, specificând că era imposibil că dosarul în care este cercetat Stoianoglo să  nu fie observat de autoritățile din afară și că va trebui să fie o analiză serioasă din partea statului în felul în care aceste anchete s-au desfășurat.

„Memorandul de înțelegere între Parlamentul European și PRM sperăm să îl semnăm până la finele acestui an, în baza căruia Parlamentul European va oferi sprijin concret.

 • Prima concluzie e că angajamentul politic al actualei majorități parlamentare, al actualului guvern și alpreședintelui rămân la fel de ferme așa cum le-am simțit din primele zile de investitură, un anagajament ferm în calea reformării. Și așteptările în față societății sunt la fel de mari. Reforma statului, reforma justiției, toate astea sunt elemente care se vor regăși și în nouă agenda a Acordului de Asociere.
 • A două concluzie e că nevoia de sprijin din partea UE de spijin politic și financiar.  Dincolo de suportul bugetar, programul de dezvoltare post-pandemie, dincolo de asistență foarte concretă, acum se mai adaugă și sprijinul pentru această nouă criză energetică, o criză care va afecta și celelalte țări europene. Dar pentru trecerea acestei crize, sprijinul UE e necesar.
 • A treia concluzie, alinierea între obiectivele noastre și cele ale autorităților de aici e perfectă. Vedem cumva nevoia de dezvoltare a RM în același fel”, a declarat Dragoș Tudorache.

Igor Grosu a precizat că acest Memorandum va constitui un semnal politic important în relația noastră cu UE: „Vă mulțumim pentru susținerea constantă pe care Parlamentul European o acordă Republicii Moldova în procesul de modernizare și dezvoltare, dar și de integrare europeană, iar semnarea memorandumului ne va permite să intensificăm dialogul nostru pe mai multe domenii cheie”.

Publicitate

Raportorul Comisiei de politică externă pentru implementarea Acordului de Asociere UE-Moldova, din cadrul Parlamentului European, Dragoș Tudorache s-a referit la conferința de astăzi și la subiectul Stoianoglo...

„Era imposibil ca ceea ce s-a întâmplat să scape atenției noastre. Noi am privit asta că pe un caz individual aflat în față organelor de anchetă. Nu vom comenta cum această anchetă se va derula. Cred că e important că autoritățile să comunice pe parcursul anchetei pentru a elimina orice suspiciune. Mai trebuie spus că orice instituție și eficiența ei se măsoară în rezultate concrete. Va trebuie să fie o analiză serioasă din partea statului în felul în care aceste anchete s-au desfășurat.”

...dar și la criza energetică cu care se confruntă Moldova.

„E un context mai larg, această criză afectează și alte state din UE. Ne putem aștepta că această iarnă să fie una grea pentru europeni. Creșterea la facturi deja se simte acest lucru, în buzunarele europenilor. Am convingerea că atât în plan bilateral, cât și la nivelul discuțiilor europene, să se găsească soluții pe ambele planuri.”

 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal