Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit plenul Parlamentului în semn de protest la ședința din 14 octombrie. S-a întâmplat înainte ca deputații să se expună pentru ratificarea convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Aceasta pentru că, în prevederi ar fi ascunse unele aspecte legate de gen. Grigore Novac: Statul să-și rezerve dreptul de a recunoaște și a utiliza doar noțiune de sex biologic.
La ședința de joi, Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind ratificarea convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice adoptată la 11 mai 2011.
La acest capitol, deputatul socialist Grigore Novac a propus un amendament. „Aici nu are nimic cu violența asupra femeii. Lucrurile stau ascunse la articolul trei, litera C și F. Și anume „gen va însemna rolurile, comportamentele, activitățile construite social pe care o societate dacă le consideră adecvate pentru femei și bărbați””, menționează deputatul.
Novac spune că Convenția nu ar avea plus valoare în apărarea femeilor de violență. Socialistul a propus un amendament prin care să se impună modificarea: „R. Moldova declară că va aplica prevederile Convenției, în conformitate cu principiile Constituției R. Moldova. Statul își rezervă dreptul de a recunoaște și a utiliza doar noțiune de sex biologic prevăzută de Constituția și legislația națională”.
Novac spune că ar exista aspecte ascunse în proiect: „Dacă stați cu inima împăcată că o să apară un fel de „ano”, atunci să fie pe conștiința dvs. Pe acest subiect s-au expus și cultele religioase, în special Mitropolia Moldovei”.
Amendamentul socialistului nu a fost susținut de majoritatea parlamentară. În semn de protest, BCS a părăsit plenul înainte de votul ratificării Convenției.
Convenția de la Istanbul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate.
Vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcționalității centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgență, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenței, servicii de consiliere psihologică și juridică, dar și alte măsuri în acest sens. Fiecare autoritate publică va analiza, estima și planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției.
Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea împotriva femeilor și a violenței domestice a fost semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017.
Pentru orice stat care aderă, Convenția intră în vigoare în prima zi a lunii următoare expirării perioadei de trei luni de la data transmiterii documentului pentru păstrare către Secretarul general al Consiliului Europei.
Vezi și aceste știri

Frontiera cu România rămâne cea mai „activă”: 30.004 traversări, înregistrate în ultimele 24 de ore

Șefa statului susține că în următoarele luni ar urma să scadă prețurile produselor alimentare

„Fără 200 de lei, copilul nu este acceptat la grădiniță”. Fondurile din școli și instituțiile preșcolare - fenomen din '90, prin care se adună milioane în 2022
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
