Alimente minune, nutriție sau marketing? Unde se termină lupta cu excesul de greutate și începe modul de viață (FOTO)

Alimente minune, nutriție sau marketing? Unde se termină lupta cu excesul de greutate și începe modul de viață (FOTO)
Agora.md

Societatea este plină astăzi de fete și femei care luptă pentru câteva kilograme în minus cu diete drastice, înfometare excesivă și probleme psihologice care pot degenera în stări foarte grave. De cealaltă parte, internetul abundă de alimente minune, care ne fac BINE și diete care ne scapă de „-10 kg într-o lună” sau „-5 kg pe săptămână”. Care este, totuși, mijlocul de aur, pentru a ne menține sănătatea fizică și mentală, unde se termină dieta și începe schilodirea și de ce avem nevoie în „tot acest maraton” de un nutriționist, am încercat să aflăm pentru voi. O poveste, niște concluzii și încă o motivație în plus să aveți grijă ce și cât și în ce formă mâncați. 

„Toată viața mea m-am luptat cu excesul de greutate”

Elizabeta Ispravnic este o tânără pentru care lupta cu kilogramele în plus a început în copilărie și i-a marcat profund adolescența. Bunătatea bunicii, alături de care a crescut, și-a spus cu adevărat cuvântul la numai 10 ani ai copilei când, clasa a IV-a fiind, Elizabeta a ajuns să cântărească 90 de kilograme (la o înălțime de 130 de cm).

Elizabeta la 10 ani, dreapta sus (în roșu)

„Tind să fiu supraponderală, iar din copilărie am adorat produsele de patiserie și dulciurile. După dulciuri fără limite și lipsa mișcării, la 10-11 ani, în clasa a IV-a aveam vreo 90 de kg. În acel moment, mama a început să-mi monitorizeze atent alimentația și în 4 ani am slăbit cam 25 kg. N-a fost de ajuns. Eram deja adolescentă, cochetam cu băieții de la școală, dar aveam o mare problemă = 70 de kilograme. După multe diete inutile, am început să număr caloriile. Am ajuns să-mi fie frică de mâncare”, îți amintește eroina materialului nostru.

„Îmi părea că toți îmi știu și analizează kilogramele”

Să slăbească i-a reușit, doar că a ajuns în cealaltă extremă: cântărea cca 47 de kg la o înălțime de 165 de cm... „Și mă simțeam grasă. Aceasta deja se numește tulburare de alimentație, doar că atunci mai nimeni nu vorbea despre asta. Au început problemele de sănătate. Momentul decisiv a fost căderea părului - cădea în smocuri mari, încât m-am speriat. A fost nevoie de intervenția unui medic, am început să mănânc mai bine și pentru o vreme, a trebuit să iau hormoni. Am început să iau în greutate și a devenit foarte greu psihic. Până pe la 19 ani eram foarte complexată și retrasă. Mi-a fost foarte greu cu străinii, îmi părea că toți îmi știu și analizează kilogramele”, ne mai povestește Elizabeta.

Pentru tânăra din materialul nostru, ca și pentru multe alte adolescente, frumos era egal cu subțire (slab). Eliza recunoaște că era foarte complexată de greutatea sa și dorea cu orice preț să ajungă și să se mențină sub 50 de kilograme. Apela la diete, se înfometa excesiv și recurgea la gesturi extreme – nimic însă nu o ajuta să se mențină „în forma” pe care ea și-o dorea.

Prețul conștientizării frumuseții... în timp

„Toate eforturile mele erau în zadar, luam din nou în greutate! Și chiar dacă nu vorbim despre o fată supraponderală, ci despre o adolescentă cu o grămadă de complexe, pentru mine era o tragedie. Mi-a luat aproape trei ani să realizez că frumusețea, atractivitatea și sexualitatea nu au nimic de-a face cu greutatea. O femeie atrage atenția și admirația bărbaților (precum și a altor femei) atunci când se iubește mai întâi pe sine, își respectă corpul și nu-și va permite niciodată să mănânce un morcov pe zi și să te chinuie în  diete. Atunci m-am apucat de sport și, timp de un an, fără diete și eforturi deosebite, am slăbit 10 kg”, povestește Elizabeta.

La 23 de ani, când și-a întâlnit viitorul soț, a pierdut din nou bătălia cu kilogramele și senzațiile trăite în adolescență îi reveneau.

„Nu aveam de gând să mor de foame și să beau pastile. Am decis pentru prima data în viața mea să slăbesc încet, dar corect”. A citit și s-a documentat foarte mult despre nutriție, metabolism și cum ne ajută alimentele, a început să mănânce mai multe legume și produse lactate, a adăugat în dietă supe și a renunțat încet la carne.

„Nu mi-am impus restricții, interdicții și intervale de timp stricte. O dată pe săptămână, îmi permiteam să mănânc ceva „dăunător, dar foarte dorit”. Nu am ținut dietă nicio zi, am mâncat alimente obișnuite, dar cu măsură. Am diversificat metoda de preparare și cantitatea lor era alta. Și așa a fost cel mai corect. Aaaah, și da, am reușit peste o lună să stau în sfoară, în sfârșit”, mărturisește tânăra.

Reguli, litri și ultima oră

Elizabeta Ispravnic este doar un exemplu. Ca ea sunt sute și mii de femeie care lasă mâinile în jos în lupta cu greutatea lor, cu acel confort de greutate care să le asigură liniștea sufletească și cu visurile, care așa și rămân – doar vise. Elizaveta ne-a povestit despre câteva reguli foarte simple pe care și le-a impus, dar care funcționează enorm de bine în cazul ei.

„Obiceiuri noi și utile au intrat în viața mea: cei aproximativ doi litri de apă pe zi, sportul – de patru ori pe săptămână măcar 20-30 de minute; ultima masă - nu mai târziu de 18:00 – 19:00 și eliminarea alimentelor grase precum uleiul de floarea soarelui sau maioneza. Acum lucrez pentru îmbunătățirea calității tenului meu, am primele pătrățele pe abdomen (cel mai mare trofeu) și pot spune cu încredere că sunt acum în cea mai bună formă. Îi sunt foarte recunoscător soțului meu, pentru faptul că a fost singura persoană din toată viața mea care nu mi-a criticat niciodată silueta. Când eram grasă, îmi adora formele apetisante, iar acum că am slăbit, este încântat de forma în care sunt. Acest lucru este foarte important, atunci când în preajmă există o persoană care te sprijină și nu îți scade stima de sine”, spune tânăra.

Este bloggeră și e foarte activă pe instagram. Acolo povestește și motivează. Acolo împarte rețete sănătoase pe care le descoperă și testează singură, dar și concluzii la care a ajuns, de-a lungul anilor de luptă cu kilogramele. Elizaveta recunoaște că este adesea întrebată „Ce trebuie să mănânci pentru a slăbi?” Ce dieta sunt? Cum să slăbești 5 kg într-o săptămână? Ce alimente minune avem?”

„Din păcate, voi dezamăgi pe toată lumea și voi spune adevărul - nu există nicio dietă, pastilă magică sau produs care să vă ajute să slăbiți fără efort. Corpul tău este rezultatul muncii tale asupra ta! Nu există o greutate ideală! Cineva visează să cântărească 65 kg, dar pe altul/alta această greutate o poate duce în depresie. Vreți să slăbiți, o faceți documentat, corect, cu specialist alături – dacă nu puteți desinestătător și treptat. La urma urmei, pierderea în greutate este doar la jumătatea drumului, menținerea greutății și renunțarea la vechile obiceiuri este mult mai dificilă”, spune Elizabeta Ispravnic.

Alimente minune – marketingul din spatele slăbitului

Concluzia fiind clară, am apelat la un nutriționist cu studii și experiență, care să ne vorbească despre calorii, alimente minune și dacă sunt acestea, într-adevăr, așa cum ne promit reclamele. Iată ce ne-a spus Victoria Ursu, nutriționistă:

„Creșterea sau scăderea în greutate nu se rezumă la anumite alimente luate separat, ci mai degrabă la excesul sau deficitul de calorii de peste zi. Creierul nostru „contorizează” cu aproximație APORTUL CALORIC provenit din alimentele și băuturile ingerate. Se știe că greutatea corporală fluctuează (atât în vederea creșterii, cât și scăderii) datorită nutriției și a efortului fizic (prin operarea unui deficit/surplus caloric).

Dacă folosim nutriția drept instrument de gestiune a greutății, atunci vorbim mai degrabă despre FRECVENȚA și CANTITATEA alimentelor, în special cele cu DENSITATE calorică MARE. Să luăm de exemplu, dulciurile și patiseria sau produsele grase: cașcavalurile, nucile, untul, prăjelile, fast-food-ul etc. - sunt alimente cu densitate sau concentrație calorică mare. De regulă, ele nu oferă sațietate, iar dacă nu se știe măsura (aici de ajutor este Piramida Alimentară) e foarte ușor să se depășească aportul zilnic de calorii.

 Deci, e important ca dieta noastră zilnic să fie echilibrată caloric. În sensul că valoarea energetică (exprimată în kcal) a tuturor alimentelor ingerate pe parcursul a 24 ore să nu depășească necesarul zilnic de calorii. Acest necesar este diferit de la o persoană la alta, în funcție de sex, greutate, înălțime, vârstă, stare fiziologică și activitate fizică practicată”, ne explică nutriționista Victoria Ursu.

Mai circulă și informații că există alimente ce „accelerează metabolismul”. Da, este vorba de efectul termic al alimentelor – corpul folosește o energie în plus pentru descompunerea alimentelor. Aproximativ 5-10% din totalul energetic zilnic. Pe această listă se trece ceaiul verde, cafeaua, piperul negru, cili, ghimbirul, dar și proteinele animaliere, care se știe că au efect asupra termogenezei.

Victoria Ursu, nutriționistă
 

Echilibrul alimentar se învață

Pe lângă avalanșa informațională, reclamele cu carul și suplimentele care apar sute per sezon, ajungem să testăm final echilibrul alimentar tot la raft. Cum alegem corect devine întrebarea esențială!

„Informații într-adevăr sunt multe, însă necesită a fi verificate, chiar puse la îndoială. Multe dintre ele sunt articole de umplutură lipsite de dovezi și uneori logică, altele au în spate mesaje publicitare. Echilibrul alimentar se învață. Ține de domeniul educației”, ne spune Victoria Ursu.

Nutriționista confirmă că obiceiurile educate în copilărie sunt foarte importante și ne marchează profund, dar și cei alături de care trăim și muncim sau petrecem mai mult timp timp la fel de mult să ne influențeze. Ești suma celor cinci oameni cu care comunici cel mai des, spunea un mare autor de cărți motivaționale.

„Totul se rezumă la obiceiurile formate în copilărie, avem tendința să ascultăm și să copiem comportamentul alimentar al părinților. Apoi acestea se definesc mai puternic la maturitate, alături de partenerii noștri de viață și oamenii lângă care muncim. Să mergem pe simplitate și intuiție, să fim atenți la nevoile corpului, să nu lăsăm greutatea să evolueze în exces, să ne facem analizele medicale cu regularitate, să apelăm după ajutor la specialiștii potriviți. Acestea ar fi recomandările de bază”, ne atrage atenția Victoria Ursu.

Nutriționistul - tendință sau necesitate

Pentru toate problemele corpului nostru sunt medici. Specialiști care ne pot ajuta atunci când avem o problemă de vedere, când ne doare capul sau am suferit un traumatism. Specialiști care vor indica tratamente endocrine, cardiace sau pentru tensiune. De ce ar fi diferit în cazul nutriției?

„Poate că pentru cineva e trendy, însă pentru persoanele care-și doresc o viață de calitate sunt niște servicii primordiale. Rolul unui dietetician-nutriționist este să-i ajute pe oameni să prevină boala sau în prezența acesteia, să abordeze terapia medicală nutrițională țintită, pentru vindecarea și diminuarea suferinței. Anume nutriției dezechilibrate i se atribuie incidența a peste 80% din boli. Boli care cresc statisticile înspre sus, ”întineresc” și uneori nu răspund tratamentului medicamentos dacă nu e schimbată nutriția”, concluzionează nutriționista.

Trebuie să recunoaștem, am auzit și voci ale femeilor care ne-au mărturisit că nu merge, că nu a funcționat, că dietele sau normele alimentare nu sunt pentru ele, iar nutriționistul nu le-a ajutat să scape de surplusul de greutate. De cealaltă parte, o recunosc și specialiștii în nutriție, uneori problema este mult mai gravă și trebuie „să săpăm și pe alte direcții” ca să aflăm adevăratele cauze. Într-un final, recomandarea lor a fost adresarea la profesioniști și efectuarea unor minime analize pentru ca nutriționistul-dietetician să știe cu ce are cu adevărat de-a face. 

La specialiști, chiar și pentru rutină

Irina Buga este antreprenoare și e o femeie mereu în acțiune. Deși, are studii medicale și știe foarte bine cum ar trebui să fie toate organizate pentru o viață echilibrată, Irina recunoaște că mai sare peste mese, mai face excese și ar vrea să se alimenteze corect, ca să poată să mai dea jos câteva kilograme. A apelat la un nutriționist, iar experiența sa o mărturisește aproape zilnic cu urmăritorii săi de pe instagram. 

„Cred că pentru orice problemă sau întrebare avem, trebuie să lucrăm cu experți nișați, cu expertiză și cunoștințe profunde în acest domeniu, pentru că în situația dată e vorba de sănătate și detaliile contează foarte mult. În al doilea rând, am apelat la un nutriționist clinician, deoarece anume acesta adună anamneza patologiilor concomitente, analizează investigațiile paraclinice și în cazul în care există ceva asociat, ea ține cont, pentru că altfel nu ajungem la rezultatele dorite. Am apelat la Victoria Ursu pentru că, noi, oamenii, în tot ce facem, avem nevoie de alți oameni pentru coaching și motivare. Sunt atâtea cazuri în care tu tare mult vrei, dar nu are cine te lua din urmă, nu are cine te monitoriza și întreba de rezultate”, ne mai spune Irina.

Timpul costă mai mult

La această concluzie a ajuns antreprenoarea după multe încercări în care începea diete singură și nu se mai ține de ele sau își propunea că va citi mai mult la temă ca să reușească să aibă o alimentație echilibrată. 

„E vorba despre timp. Timp pe care un specialist l-a cheltuit ca să învețe, iar tu, venind din alt domeniu, la sigur cu o singură carte nu-l ajungi din urmă, iar timpul costă astăzi cel mai mult. Poți calcula și împărți și tu caloriile - însă ai nevoie de mult mai mult timp și insistență, lucruri pe care un specialist nutriționist le face rapid și profesionist. Este important să alegem un specialist cu experiențe și expertiză reală, deoarece și nutriționiști avem un car. Nu alegeți în baza unui profil de instagram cât mai fancy și mai atractiv și în baza unor rezultate, cunoștințe de care specialistul dispune. Unii nutriționiști pot face în recomandări greșeli foarte grave și cunosc o grămadă de fete care au umblat săs e trateze după asemenea experiențe pe la medici. Am ales să îmi ordonez modul de alimentare și viață cu un specialist și sper să văd și rezultatele din asta, nu doar la minus câteva kilograme, dar și la felul cum mă voi simți de bine după adoptarea acestui mod de viață”, ne-a mai împărtășit Irina Buga. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Veganismul: da sau ba? Filozofie, controverse și de ce unii nutriționiști nu recomandă copiilor acest regim

Veganismul: da sau ba? Filozofie, controverse și de ce unii nutriționiști nu recomandă copiilor acest regim

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

Suplimentele alimentare, vitale și în sezonul estival. Top 5 suplimente, recomandate de nutriționist (VIDEO)

Mâncare sănătoasă, cu buget redus. Sfatul nutriționistului: Cum să faci alegerea corectă

Mâncare sănătoasă, cu buget redus. Sfatul nutriționistului: Cum să faci alegerea corectă

Încă o insectă, bună de mâncat. UE a aprobat-o ca ingredient alimentar

Încă o insectă, bună de mâncat. UE a aprobat-o ca ingredient alimentar

Depresia și anxietatea – medalia cu două părți a societății moderne. Despre sănătatea mintală sau cum să fii BINE din cap până-n picioare

Depresia și anxietatea – medalia cu două părți a societății moderne. Despre sănătatea mintală sau cum să fii BINE din cap până-n picioare

Ziua în care ne-am învățat să vorbim despre sănătatea mintală

Ziua în care ne-am învățat să vorbim despre sănătatea mintală

Advertoriale
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară (VIDEO)

Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară (VIDEO)

Proiectul „maib recomandă” se extinde: Beneficiază de servicii de consultanță de la parteneri

Proiectul „maib recomandă” se extinde: Beneficiază de servicii de consultanță de la parteneri

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

Teatru Fără Nume te invită la Repetiţia cu Spectatorii

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Compensații: Cetățenii vor fi anunțați despre categoria de vulnerabilitate energetică atribuită treptat
 • 2
  Livada fraților Stăvilă: Cum pot fructele din Moldova să crească din bani europeni (VIDEO)
 • 3
  Dodon, despre războiul declanșat de Rusia: „Niciodată n-am condamnat agresiunea cuiva. Dacă Rusia atacă Transnistria, eu am să-i condamn” (VIDEO)
 • 4
  Ucrainenii trebuie să se pregătească pentru un alt atac masiv cu rachete începând de astăzi, anunță Ministerul de Interne din țara vecină
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.