James Wasserstrom este în prezent consultant privat în probleme de corupție și transparență. Și-a început cariera la Organizația Națiunilor Unite și a fost repartizat la Misiunea ONU în Kosovo (UNMIK) la începutul anilor 2000. Cariera sa în ONU a luat o întorsătură neașteptată când a descoperit acte de corupție în rândul oficialilor UNMIK de rang înalt. El a raportat constatările sale la ONU, dar au fost dezvăluite făptașilor, fiind ulterior supus unei ample campanii de represalii. După numeroase proceduri legale, în cele din urmă s-a stabilit că a fost abuzat, dar ONU i-a refuzat despăgubirea din motive procedurale dubioase. În timpul și după disputa sa cu ONU, Wasserstrom a devenit un avocat eminent pentru reforma instituțională la ONU și reformele de integritate. Din 2009 și până în 2014 a servit în calitate de consilier special pentru combaterea corupției la Ambasada SUA în Afganistan.
Highlights din intervențiile invitatului:
- Ceea ce m-a adus pe mine și pe colegul meu în Moldova a fost efectul crescând al corupției asupra vieții de zi cu zi și a economiei din țară.
- Se pare că corupția e o problemă persistentă care se înrăutățea. Din cauza acelei deteriorări a condițiilor ni s-a cerut să venim cu noi abordări cu privire la modul în care Moldova ar putea progresa și combate problema.
- Problema corupției persistă în majoritatea sectoarelor: finanțe, servicii bancare, asigurări, întreprinderi de stat, agricultură. Vrem să cercetăm toate aceste domenii și să identificăm problemele.
- Eu și comunitatea mea suntem hotărâți să ajutăm moldovenii și Guvernul Moldovei și sper că vom putea face o diferență.
https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1135587457&color=%23ff5500&auto_play=true&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true
Podcastul „Voices for democracy” este realizat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, o organizație non-profit din Bălți, care a fost înființată în 2003 de un grup de studenți în drept, pentru a apăra și promova drepturile omului în Moldova. Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare a populației în raport cu fenomenul de corupție, prin producerea a 24 de episoade de podcast pe probleme legate de buna guvernare, cu participarea a 12 vorbitori americani și 12 moldoveni.
Printre vorbitorii podcastului se numără Matthew Stephenson (profesor la Harvard Law School), Susan Rose- Ackerman (profesor la Yale Law School), Nathan Bocks (primarul or. Holland, Michigan), James Wasserstrom (diplomat american), Danielle Brian (director al proiectului privind supravegherea guvernului - POGO), Kayuyum Koban (consilier la EducationUSA), Matthew Winters (profesor la Universitatea din Illinois), Brian Taylor (profesor de guvern, Michigan), Maggie Lemere (producătoare de film), Chris Flowers (American Councils for International Education), Kevin E. Davis (Director, Transparency International SUA), Olesea Stamate (ex-ministră a Justiției din Republica Moldova), Dan Perciun (deputat în Parlamentul Republicii Moldova), Liliana Nicolaescu Onofrei (ex-ministră a Educației), Ion Pruteanu (Centrul Național Anticorupție), Lidia Sanduleac (Ministerul Afacerilor Interne).
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.