Ziua Mondială a Alimentației: Cu ce mesaj vine directorul general al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite

Ziua Mondială a Alimentației: Cu ce mesaj vine directorul general al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite
QU Dongyu, directorul general al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO)

În fiecare an, la 16 octombrie este marcată Ziua Mondială a Alimentației. În acest an, ne găsește pe toți într-un moment critic. Pandemia de COVID-19 rămâne o problemă globală, provocând pierderi și greutăți de nedescris. Vedeți în continuare mesajul transmis cu această ocazie de directorul general al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), QU Dongyu.

Impactul crizei climatice este resimțit în orice colț de lume: culturile agricole sunt distruse de foc, casele sunt luate de ape. Viețile și mijloacele de trai au fost afectate de conflicte și alte urgențe umanitare. De ani de zile provocările globale de securitate alimentară nu au fost atât de grave ca acum.

În pofida acestor lucruri, simțim un nou impuls încurajator și o creștere a energiei pe măsură ce ne străduim să revizuim modalitățile prin care alimentele noastre sunt produse, păstrate, distribuite și consumate. Am început să rezolvăm aceste probleme și încercăm să transformăm structurile pe care le-am creat ca să fie mai potrivite sarcinilor pe care ni le-am propus.  

Summitul ONU privind sistemele alimentare, convocat luna trecută de Secretarul General al ONU, António Guterres, a trasat direcțiile generale ale modului în care lumea trebuie să avanseze pentru a transforma sistemele agroalimentare. La sfârșitul summitului, s-a spus că ștafeta este transmisă „de la New York înapoi la Roma”, unde se află Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și alte agenții ONU din domeniul alimentației.

Noi, la FAO, ne-am suflecat deja mânecile și ne-am apucat să îndeplinim sarcinile practice pentru a dirija procesul de implementare și de a declanșa transformarea.

La începutul acestei luni, în capitala Italiei, s-a desfășurat cu succes inovatorul Forum Alimentar Mondial, la inițiativa tinerilor din întreaga lume și a membrilor tineri din echipa FAO, și agențiilor înfrățite, axat pe valorificarea creativității și rezilienței generației tinere. Miza tinerilor este cea mai mare. Anume ei sunt cei care se vor adapta la consecințele directe ale crizei climatice și la perturbările din activitatea sistemelor agroalimentare. În același timp, în lume sunt 1,8 miliarde de tineri cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani, dintre care aproape 90 la sută trăiesc în țările în curs de dezvoltare, cu un potențial cu adevărat nelimitat, care trebuie valorificat.

Noi am început deja să valorificăm potențialul lor pentru a crește gradul de conștientizare la scară largă, pentru a aplica soluții integrate și acțiuni concrete ale tinerilor, ca să se producă schimbări. Desigur, tinerii nu sunt singurii care trebuie să se îngrijoreze de faptul că sistemele noastre agroalimentare nu sunt adecvate scopului și despre cum să le facem mai eficiente, incluzive, rezistente și durabile.

Chiar înainte ca pandemia de COVID-19 să expună vulnerabilitatea sistemelor agroalimentare mondiale, sute de milioane de oameni din întreaga lume erau afectați de foame, iar în ultimul an, acest număr a crescut la 811 milioane. Aceasta se întâmplă în ciuda faptului că lumea produce suficientă hrană pentru a ne hrăni pe toți. Acest lucru este de inimaginabil și inacceptabil. În același timp, 14 % din alimentele produse în lume nu ajung la consumator din cauza pierderilor, iar 17% sunt irosite.

Și dacă adăugăm la aceste cifre și alți factori negativi - cum ar fi dăunătorii și bolile, dezastrele naturale, pierderea biodiversității, distrugerea habitatelor și conflictele în diferite regiuni -  devine clar amploarea problemei cu care ne confruntăm, pentru a face față provocărilor de a satisface nevoile mondiale de alimente în creștere, încercând, totodată, să reducem impactul sistemelor noastre agroalimentare asupra mediului înconjurător și a climei.

FAO, în calitate de agenție principală care lucrează în domeniul alimentației și agriculturii, a dezvoltat un set de instrumente care, suntem siguri că, ne va permite să abordăm multe dintre aceste probleme sistemice complexe.

Noi avem o viziune clară despre direcția încotro mergem, încadrată în obiectivele: o Producție mai Bună, o Nutriție mai Bună, un Mediu mai Bun și o Viață mai Bună. Suntem ghidați în munca noastră de noul Cadru Strategic 2022-2031, pentru următorii zece ani, care identifică acțiunile și resursele concrete necesare pentru ca toate cele patru domenii de îmbunătățire să devină realitate, fără a lăsa pe nimeni în urmă.

 

FAO estimează că sunt necesare de investit anual între 40 și 50 de miliarde de dolari pentru intervenții concrete pentru a pune capăt foametei până în 2030. Există o mulțime de proiecte cu costuri reduse și cu impact mare care pot ajuta sute de milioane de oameni să își satisfacă mai bine nevoile alimentare.

De exemplu, intervențiile bine țintite privind Cercetarea și Dezvoltarea pentru a face agricultura mai avansată din punct de vedere tehnologic, pentru a aplica inovația în agricultura digitală și a crește alfabetizarea în rândul femeilor pot contribui în mod semnificativ la reducerea foametei. Cu toate acestea, există alte elemente importante care trebuie luate în considerare, cum ar fi date mai bune, o guvernare mai bună și instituții mai eficiente.

În plus, abordarea noastră poate da rezultate numai dacă se bazează pe colaborarea cu guvernele și partenerii cheie, deoarece aceștia își dezvoltă propriile planuri naționale de transformare a sistemelor, în funcție de condițiile și nevoile lor specifice.

De asemenea, trebuie să fim conștienți de faptul că oamenii de știință, funcționarii și chiar producătorii și distribuitorii de alimente nu pot pune singuri în aplicare toate aceste schimbări atât de necesare.

Transformarea poate și trebuie să înceapă cu acțiuni pragmatice și concrete ale consumatorilor și cu alegerile pe care fiecare dintre noi le facem. Deciziile pe care le luăm în fiecare zi cu privire la alimentele pe care le consumăm, de unde le cumpărăm, cum sunt ambalate, câtă mâncare aruncăm - toate acestea au un impact asupra sistemelor noastre agroalimentare și asupra viitorului acestei planete.

Toți avem potențialul de a fi eroi alimentari. De acțiunile noastre depinde viitorul nostru. Procesul de transformare a sistemelor noastre agroalimentare - și de eradicarea foamei la nivel global, asigurarea unor diete sănătoase, remedierea daunelor aduse mediului și reducerea pierderilor și a deșeurilor alimentare - începe cu tine și cu mine.

Însă lucrurile nu se reduc doar la tine și la mine. Vechea zicală spune: „Suntem ceea ce mâncăm”. Este adevărat că modul în care se dezvoltă copiii și nepoții noștri va fi, de asemenea, influențat de ceea ce mâncăm. Speranța pentru viitor este în mâinile lor. Să învățăm împreună, să lucrăm împreună și să contribuim împreună la cauza noastră comună!

QU Dongyu, directorul general al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO)

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Ziua Mâncării Gustoase: Care sunt „combinațiile interzise” și ce e o alimentație sănătoasă (VIDEO)

Ziua Mâncării Gustoase: Care sunt „combinațiile interzise” și ce e o alimentație sănătoasă (VIDEO)

Prețurile globale la produsele alimentare sunt în scădere a doua lună consecutiv

Prețurile globale la produsele alimentare sunt în scădere a doua lună consecutiv

Prețul lunar pentru alimentația elevilor şi a copiilor din grădinițe a crescut cu circa 100 de lei: „Masa trebuie să fie creată sănătos, dar nu econom”

Prețul lunar pentru alimentația elevilor şi a copiilor din grădinițe a crescut cu circa 100 de lei: „Masa trebuie să fie creată sănătos, dar nu econom”

Advertoriale
Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

Petrom îți economisește timpul. Plătește facturile în timp ce faci plinul

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

În premieră, mai mulți vârstnici din Republica Moldova beneficiază de servicii de e-sănătate și consiliere online

Articolele vestimentare Hermina: Îmbracă-te cu căldură la prețuri reduse!

Articolele vestimentare Hermina: Îmbracă-te cu căldură la prețuri reduse!

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  Ceban, supărat pe consilierii socialiști: Regret foarte mult că foștii mei colegi bat mână PAS-ului și fac front comun anti-primar
 • 2
  Controlul unic la vama moldo-română ar putea deveni realitate din luna martie. Guvernul a aprobat un acord cu România (DOC)
 • 3
  La 19 ani de la numirea în funcție, reprezentantul permanent al Parlamentului în Secretariatul CSI va fi rechemat din funcție
 • 4
  Prelungirea stării de urgență, motiv de dispută între Vlah și Gavrilița. Ce a nemulțumit-o pe bașcana Găgăuziei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.