Oamenii AGORA. Irina Harea-Mardari, jurnalista care pictează prin cuvinte

Oamenii AGORA. Irina Harea-Mardari, jurnalista care pictează prin cuvinte

Șșșș...vorbim în șoaptă. Ai ajuns în culisele AGORA, aici unde, la o pauză de cafea, îți povestim despre ce se mai întâmplă la noi prin redacție și, mai ales, cine sunt oamenii care îți aduc știrile, în fiecare zi. Dacă un articol de pe AGORA te-a emoționat, te-a inspirat sau te-a făcut să zâmbești, se prea poate să fi fost un longread scris de jurnalista Irina Harea-Mardari. De patru ani în echipa AGORA, ea este cea care a dat viață mai multor proiecte, printre care Copiii știu mai bine și Oameni ca tine. Textele Irinei te iau de mână și te duc alături de eroii materialelor, descriindu-ți starea lucrurilor cu lux de amănunte. Aflăm azi de la colega noastră detalii despre arta longread-ului, cei mai dificili interlocutori, dar și despre „butoanele” pe care știe să apese un jurnalist bun. 

Din culisele săptămânii AGORA

Publicitate

În săptămâna aceasta. Irina a lucrat la o nouă serie de materiale, numită „Viața în afara bulei”. Eroii ei sunt orașele și satele care au reușit să găsească secretul prosperității, dar și cele care întâmpină dificultăți. 

...

„Cele mai bune cifre le-au adunat trei raioane Ialoveni, Orhei și Strășeni. Mi se pare că noi atât de mult vorbim despre ce nu merge bine în anumite localități, dar nu încercăm să le oferim oamenilor soluții folosind exemplul celor cărora le merge bine”. 

Irina spune că a savurat, în special, discuțiile cu oamenii din provincie, cei care știu să spună lucrurilor pe nume, fără să se eschiveze de la răspunsuri. 

„Am fost și am luat niște vox-uri și am vorbit cu femei foarte faine. Am avut așa o revelație! Când făceam televiziune, deseori mergeam în sate și luam interviuri și sinceritatea lor și franchețea cu care vorbesc nu o mai găsești nicăieri. Foarte rar când oamenii din sate o să zică  „eu azi nu dau interviu” sau „azi nu comentez””.

Scriind materialele din această săptămână, Irina a mai avut o revelație. Și anume că, uneori, funcționarii publici pot să depășească așteptările. 

„L-am telefonat pe președintele raionului Orhei și i-am zis că realizăm un reportaj, dar că noi nu putem să venim acum la Orhei. I-am spus că dacă găsește un coleg care să filmeze interviul, atunci eu trimit întrebările pe email și ei filmează răspunsurile”.

„El a luat chestia asta foarte serios și s-a filmat la toate obiectivele din Orhei, pentru redacția AGORA. El a fost un fel de vlogger, ne-a impresionat. A fost fain că s-a implicat”, spune Irina menționând că „De regulă, funcționarii nu că să filmeze pentru tine, ei nici nu răspund la telefon”, spune zâmbind colega noastră. 

Maternitatea și munca de jurnalistă

V-ați întrebat vreodată care e atmosfera într-o redacție de știri? Ei bine, dincolo de cursa contra-cronometru pentru a vă aduce cele mai noi informații și dincolo de titlurile serioase, noi râdem mult, chiar tare mult! 

„Echipa este faină, alt cuvânt nici nu știu care ar fi mai potrivit. Sunt oameni faini cu care ai ce vorbi, cu care poți să discuți subiecte serioase, care pot face glume, care au un simț al umorului foarte fin. Deci, eu sunt omul care crede că simțul umorului este cea mai înaltă dovadă a inteligenței”.

...

Irina a ajuns să facă parte din redacția AGORA în 2017, anul în care a devenit mămică. 

„Fetița mea s-a născut în septembrie și eu la AGORA am venit în noiembrie, adică peste două luni. Nu era o decizie asumată. Ceea ce am făcut eu nu este ceva normal și eu nu recomand nimănui. Eu am venit la AGORA și am agreat un program care să-mi ofere flexibilitate să pot să stau și cu copilul. Eu lucram de dimineață până la ora 13:00 și până la urmă mie și asta mi s-a părut greu. Am venit și am spus că mai bine renunț”. 

Dar nu a renunțat. A avut curajul să meargă mai departe, iar proiectele sale au crescut odată cu micuța Mia. 

 „Eu le-aș recomanda femeilor care au devenit mămici să se asculte și să aleagă ce-și doresc. Dacă ele vor să muncească și au ajutoare e ok, dacă nu-și doresc să muncească, dar să savureze maternitatea, la fel, este în ordine. Dar să ieși la muncă doar pentru a nu te simți inutilă mi se pare o alegere greșită, pentru că maternitatea este un job atât de full, că poate să-ți ofere împlinirea, pentru că tu, de fapt, crești un om”. 

Cărțile și scrisul au pasionat-o dintotdeauna pe Irina, așa că atunci când a trebuit să aleagă facultatea pe care o va urma, nu a existat decât o singură opțiune.

„Eu am venit de la țară cu un curaj extraordinar, eu până acum nu pot să îmi explic de unde avem curajul acela. Mai dă Doamne așa încredere în sine, aș vrea să o cresc pe fata mea așa. Adică, indiferent de cine ești tu, câți bani ai, cum arăți, tu să știi că poți tot. Eu am venit cu gândul că pot tot!”.

...

Așa că Irina a mers la Jurnalism, iar în scurt timp a obținut primul job în televiziune. 

„Am început să lucrez chiar din primul an fiindcă aveam nevoie de bani. Îmi doream să devin independentă, eu țin foarte mult la libertate. Singura modalitate era să câștig banii mei și să pot să fac cu ei ce vreau”, spune Irina. 

Ea povestește că în 2013 a început maturizarea sa profesională, aceasta fiind perioada în care a descoperit că un jurnalist bun este capabil să aducă o schimbare în viețile oamenilor. 

„Am înțeles că scopul nu este să apari pe sticlă, că trebuie să îți dorești altceva, pentru împlinirea profesională nu ai nevoie de această popularitate. După o perioadă, oamenii îmi sunau și îmi spuneau că noi avem o problemă și știm că voi ați putea să ne ajutați. Și eu mi dădeam seama că aici este forța unui jurnalist, prin faptul că el este actorul din societate care poate să apese anumite butoane. Adică, jurnalistul este omul care face legătura dintre autorități și omul simplu. Atunci mi s-a părut că job-ul meu are sens, unul mai mare decât să apar pe ecran 2-3 minute”.

Copiii, cei mai imprevizibili interlocutori

În octombrie a început un nou sezon al proiectului Copiii știu mai bine, acolo unde cei mici se dau cu părerea despre problemele celor mari. 

„Să intervievezi copiii este mai complicat decât să intervievezi adulți. Tu trebuie să fii un bulgăre de energie și să-i determini pe dânșii să interacționeze cu tine. Ei o să ne arate nouă multe. Generația aceasta de copiii o să ne arate că nu e totul atât de simplu cum pare. Ei au punctul lor de vedere. Eu văd că ei sunt crescuți în familii libere. Ei pot să gândească liber, ei pot să spună atunci când nu se simt confortabil sau când ei nu vor să răspundă la o anumită întrebare. Ceea ce în generația noastră nu era, dacă ți-au zis să stai aici și să răspunzi, tu stăteai și răspundeai. Ei pot să zică „stop, eu vreau să merg la baie”, de exemplu, „mie îmi e foame” sau „vreau să beau apă”, „nu sunt de acord cu tine”, „nu ai spus corect ceva”. Și aceasta este minunat”.

...

În plus, copiii sunt foarte imprevizibili, spune Irina. Niciodată nu știi la ce să te aștepți și nici care o să fie următoarea replică. 

„Ei nu sunt aceiași de la o ediție la alta, răspunsurile lor sunt dependente de felul în care ei se simt în ziua respectivă. Dacă ei vin cu dispoziție, energici, obosiți sau enervați, în funcție de asta sunt și răspunsurile lor. De multe ori, până a ajunge în subiect, trebuie să mergem la Bălți pe la Cahul, să vorbim despre toate, despre trotinete, ca să ajungem să vorbim până la urmă despre medicamente, de exemplu. Acesta este farmecul, reușim, totuși, după lungi dezbateri, să ajungem acolo unde ne propunem”.

Arta longread-ului

Timp de mai mult de un an, Irina a lucrat la proiectul Oameni ca tine, reușind să scrie portretele a zeci de oameni din diferite domenii, pături sociale și cu diferite nivele de cunoaștere.

O altă provocare a fost seria de materiale despre Oamenii Legii și Reforma Poliției, în care Irina a descris munca polițiștilor din provincie. 

„Eu pot să pictez prin cuvinte. Dacă e nevoie să-mi imaginez un anumit context eu pot să-l descriu prin cuvinte în așa mod încât omul să și-l imagineze și el. Dar asta se întâmplă atunci când eu am inspirație. Sunt multe cazuri când eu chinui un text cinci ore la rând și el nu iese așa cum un text pe care îl pot scrie în 10 minute. Asta se datorează cred că mult faptului că eu am crescut la țară și pentru că am citit foarte mult. Eu întotdeauna le spun și colegilor mei: sunt anumite informații pe care noi le primim la un moment dat și ele nouă atunci ni se par irelevante, dar peste un timp ele ne vin la țanc”.

...

„Scrisul, ca și orice alt lucru, dacă îl faci în fiecare zi, nu are cum să nu-ți iasă bine. Cred că nu este vorba atât despre emoții, cât faptul că reușesc să-i duc pe oameni într-un anumit context. Dacă noi scriem despre un polițist de la țară, eu o să povestesc omului ce se întâmplă în jurul acelui polițist și de multe ori mediul în care trăiesc eroii vorbește și el despre destinul lor sau explică de ce el este așa și nu altfel”.

...

„Pe mine cititorii m-au dezamăgit de multe ori prin lipsa lor de interes față de textele foarte muncite, dar eu nu știu dacă este numai vina lor, posibil că e și vina breslei care a obișnuit publicul cu materiale care se citesc repede. Se spune că fiecare marfă are cumpărătorul lui, eu chiar cred că textele mele, sau, în general, investigațiile, de exemplu, materialele documentate, nu sunt pentru oricine, cred ca trebuie să recunoaștem asta. Eu, de exemplu, nu citesc niciodată știri din sport, fiindcă nu mă interesează domeniul. Atunci, eu nu înțeleg de ce un om trebuie să citească longread-uri dacă eu știu că sunt oameni care nu suportă textul liric, dar pe de altă parte sunt oameni care citesc ceea textele pe care le scriu tocmai pentru că sunt lirice și pentru că le dă o anumită stare, o anumită emoție. Textele nu sunt pentru oricine”.

Top 3 articole recomandate de Irina Harea-Mardari

1. Vremea de afară este cea care decide dacă elevii merg la baie afară sau rămân să își facă nevoile în veceul din interiorul școlii. Acesta este principiul după care se orientează conducerea gimnaziului din localitatea Maximovca, raionul Anenii Noi. Managera instituției recunoaște că veceul din curtea școlii nu este chiar adaptat nevoilor copiilor, în schimb cel din interiorul instituției este considerat un adevărat motiv de mândrie. Dotată cu apă caldă și săpun, dar prea puțin prietenos cu principiul intimității, atât de necesar pentru fiecare om.

2. Stă cu spatele la poarta din lemn nevopsit și își freacă cu îndârjire obrazul stâng. O lacrimă stă să-i curgă dintr-un colț de ochi, dar îi taie avântul cu o singură mișcare de deget. Tot frecându-și pielea arsă de soare și ușor zbârcită, se îndreaptă spre bucătăria improvizată afară, unde stă atârnat un ciob de oglindă.

...

3. Actrița Ala Menșicov repetă pentru spectacolul „Ultima noapte la Madrid”. Sala este goală, iar vocea ei intensă și răspicată îi eliberează pieptul și zboară până în cele mai pitite colțuri ale încăperii și chiar pe holul Teatrului Eugene Ionesco, pustiit de pandemie. De acasă a venit îmbrăcată într-un deux-piece elegant, negru, cu cizme lungi, cât să-i acopere genunchiul. S-a dus țintă spre cabina de machiaj unde o aștepta pe umeraș costumul de scenă pe care și l-a pus, grațioasă, pe corp, dând viață și atitudine unei rochii de culoare bej, cu o structură indecisă. 

Susține jurnaliștii AGORA!

AGORA vrea să facă în continuare jurnalism independent, transparent, relevant și să ofere conținut gratuit pentru toată lumea! Acest lucru ne reușește inclusiv datorită cititorilor noștri, care aleg să ne finanțeze cumpărând un abonament de Susținător, Fan sau Ambasador. Fiecare dintre ele vă aduce beneficii și contribuie mult la creșterea capacității redacției!

Ia-ți și tu un abonament!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal