Un grup de peste 30 de ONG-uri a emis o declarație publică în care condamnă șantajul energetic din partea Rusiei și cere Guvernului să diversifice sursele de livrare a gazelor naturale. În același timp, reprezentanții ONG-urilor solicită Guvernului să nu accepte nici o condiționalitate politică din partea Federației Ruse, scrie media-azi.md.
„Organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic urmăresc cu îngrijorare evoluțiile privind negocierea cu Gazprom privind livrarea de gaze naturale pentru Republica Moldova. Considerăm inadmisibilă tergiversarea procesului de negociere din partea Gazprom și perpetuarea intenționată a incertitudinii cu privire la livrarea gazelor naturale. Comportamentul părții ruse prezintă toate semnele unui șantaj deoarece tergiversarea respectivă nu are nici o motivație economică sau tehnică”, se arată în declarația publicată.
ONG-urile fac apel la guvernarea Republicii Moldova să nu accepte nici o condiționalitate politică cu partea rusească și în cazul în care nu va fi acceptată livrarea gazelor de către Gazprom la condițiile precedente, să dinamizeze procesul de identificare a surselor alternative prin intermediul Energocom de la traderi care operează la bursele internaționale.
„La moment, Republica Moldova este pregătită din punct de vedere al infrastructurii pentru a importa gaze naturale prin conductele de la sud, nord, vest și est. Prin urmare, considerăm că Republica Moldova are toate premisele să examineze o multitudine de alte opțiuni de asigurare Republicii Moldova cu gaze naturale, având în vedere, în particular, gazoductul Iași-Ungheni și asigurarea reversului prin conducta de la Isaccea, dar și căile tradiționale din estul și nordul țării”, susțin reprezentanții ONG-urilor.
Aceștia precizează că dacă sursele alternative de gaze naturale vor fi mai scumpe, prețul eventualelor condiționalități politice în raport cu Gazprom/Federația Rusă ar putea fi mult mai mare față de prețurile stabilite la bursele internaționale. Totodată, în opinia membrilor Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic, o eventuală majorare a tarifelor pentru consumatori, poate fi atenuată prin măsuri țintite de compensare pentru păturile social vulnerabile.
„Facem apel la partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova să acorde sprijin financiar, tehnic și politic în vederea susținerii Republicii Moldova în procesul de consolidare a securității energetice a țării. Facem apel către toate forțele politice din țară să evite specularea pe marginea crizei energetice și să își unească eforturile în interesul Republicii Moldova, și anume să promoveze dreptul de a avea libertatea de a procura gaze naturale din diverse surse.
Facem apel către întreaga populație a Republicii Moldova să manifeste responsabilitate în utilizarea rațională a gazului natural și a înțelege că situația creată este indusă de doi factori major asupra cărora Republica Moldova nu are nicio influență: prețurile istoric de mari la gaze naturale la bursele internaționale și șantajul politic din partea Gazprom/Federația Rusă”, se menționează în declarația publică.
Vezi și aceste știri

EDITORIAL | Șantajul gazelor rusești sau despre moștenirea tridentului Dodon – Chicu – Greceanîi

Ministrul Andrei Spînu pleacă în Polonia. Va purta discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova

Moldovagaz îndeamnă consumatorii să raționalizeze consumul de gaze, în perioada stării de alertă
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
