„Ultima șansă a Moldovei”: Mitropolitul Vladimir, mesaj critic către guvernanți, după ratificarea Convenției de la Istanbul

„Ultima șansă a Moldovei”: Mitropolitul Vladimir, mesaj critic către guvernanți, după ratificarea Convenției de la Istanbul

Mitropolitul Vladimir a venit cu un nou mesaj către guvernanți, în care vorbește despre „ultima șansă a Moldovei”. În cadrul mesajului făcut public pe pagina Mitropoliei, se menționează că „Biserica este separată de stat, însă aceasta nu este separată de societate”.

„Întreaga noastră societate trăiește intens evenimentele social-politice desfășurate în ultima perioadă. A câta oară în istoria contemporană a Republicii Moldova, în urma unei lupte politice, întreaga putere în stat ajunge în mâinile unui singur lider și a unui singur partid. Putem discuta dacă aceasta este benefic pentru popor și țară, însă noi ne vom abține de la comentarii politice în acest sens. Un lucru este indubitabil, cu toate pericolele unei super concentrări a puterii în mâinile unei singure persoane, țara și poporul nostru din nou au un lider politic care poartă toată responsabilitatea pentru rezultatul guvernării sale și care nu va putea da vina pe nimeni în cazul lipsei unor rezultate pozitive și a nerealizării promisiunilor electorale”, se arată în mesajul Mitropolitului.

În text se vorbește despre faptul că actuala conducere a statului trebuie să conștientizeze pe deplin „marea încredere acordată de alegători în speranța unui viitor mai bun și mai luminat”, urmând să-și asume toată responsabilitatea privind luarea deciziilor și consecințele acestora „privind acțiunile și inacțiunile dânșilor”.

Potrivit mitropolitului, un eventual eșec al guvernării în ceea ce privește realizarea așteptărilor și speranțelor alegătorilor „înseamnă nu doar a-și înșela, trăda și pune în dificultate pe proprii alegători, ci, de fapt, a spulbera toate așteptările și aspirațiile poporului multietnic al Moldovei pentru un viitor mai bun”.

Înalt Preasfințitul Vladimir susține că, deși biserica este separată de stat, aceasta nu este separată de societate și prin urmare este preocupată și îngrijorată de ceea ce se întâmplă în societatea noastră.

„Credința creștină ortodoxă a inspirat poporul, îi alimentează forțele spirituale și este sursa sigură și de nezdruncinat a hărniciei acestuia. Ea stă la temelia năzuințelor pentru renașterea și prosperitatea țării noastre, ieșirea acesteia din impasul politic și economic spre calea luminoasă a dezvoltării și zidirii. În acest sens, Biserica Ortodoxă din Moldova nu poate să rămână indiferentă, izolându-se de societate și de procesele sociale, îndeosebi într-o țară ortodoxă și credincioasă ca Moldova”, declară Mitropolitul.

„Biserica atrage atenția, în mod special, autorităților asupra momentului crucial din istoria neamului! Într-o astfel de situație critică, este cu totul inadmisibilă promovarea și adoptarea unor legi ce vin în contradicție cu istoria, credința ortodoxă, cultura și moralitatea, dar și tradițiile bimilenare ale poporului nostru”, se mai arată în mesajul publicat.

Mitropolitul mai susține că misiunea bisericii este de a „sluji poporul, de a avea grijă de acesta, călăuzindu-l în lumina adevărată a lui Hristos spre desăvârșirea spirituală, morală și socială”.Acesta mai declară că este de datoria Bisericii de a avertiza autoritățile despre pericolele unor legi, concepții și acțiuni greșite pentru popor, susținând în același timp că „este inadmisibil divizarea în cei de dreapta și cei de stânga, cei corecți și cei incorecți, cei buni și cei răi, cei bogați și cei săraci”.

„Să luăm aminte! Dumnezeu ne mai dă o ultimă șansă, să nu o ratăm! În aceste vremuri de cumpănă pentru țară și popor, părintește îndemn clerul și credincioșii, indiferent de etnia și limba vorbită, să înalțe rugăciuni pentru luminarea conducerii și pentru propășirea țării”, se menționează în mesaj.

Pe 1 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), în prima lectură. Pe 14 octombrie, documentul a fost votat și în lectura a doua. Prin ratificarea Convenției, autoritățile se angajează ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită conform legii.

Proiectul de ratificare a Convenției de la Istanbul a fost aprobat, în prima lectură, cu 54 de voturi ale deputaților din Fracțiunea parlamentară PAS.

Deputații Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-au arătat nemulțumiți de introducerea proiectului pe ordinea de zi și au părăsit sala de ședințe, în timpul examinării documentului.

Documentul a fost adoptat la 11 mai 2011. Până în prezent, acesta a fost ratificat de 34 de state-membre ale Consiliului Europei, fiind semnat de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova. De asemenea, Convenția a fost semnată de Uniunea Europeană.

Tratatul include 81 de articole cu prevederi, prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.