Moldova va începe să procure gaz din „surse alternative”, anunță prim-ministra Natalia Gavrilița. Negocierile cu Gazprom continuă

Moldova va începe să procure gaz din „surse alternative”, anunță prim-ministra Natalia Gavrilița. Negocierile cu Gazprom continuă

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că subiectul aprovizionării Republicii Moldova cu gaze naturale este încă unul dificil, din cauza negocierilor continue cu Gazprom. Șefa executivului a anunțat că se va începe achiziționarea gazelor din „surse alternative”.

Prim-ministra Natalia Gavriliță a declarat că Moldova va începe să procure gaz „din surse alternative” prin intermediul Energocom, fără a menționa ce volum și în ce sumă. Săptămâna aceasta, Guvernul ar urma să majoreze capitalul statutar al Energocom, ca să poată fi posibilă procurarea gazelor.

„Mesajul meu pentru cetățeni este că Moldova va avea gaz natural. Întrebarea pe care trebuie să o decidem: La ce preț?! Negocierile nu sunt simple. Intenția noastră e să ducem la bun sfârșit aceste negocieri care să convină ambelor părți. Sunt detalii din negocieri, care încă nu pot fi făcute publice. Suntem în discuții și cu România, Ucraina, Polonia, dar și cu alte țări cu privire la furnizarea de gaze”, a precizat Gavrilița.

Publicitate

„Este clar că va crește prețul de import și tarifele finale. Guvernul pregătește un mecanism de compensare pentru anumite pături social-vulnerabile”, a declarat prim-ministra.

Șefa executivului a mai anunțat că joi, 21 octombrie, vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, urmează să plece la Moscova pentru a continua negocierile privind livrarea gazului natural de la Gazprom. În același timp, Gavrilița a confirmat faptul că au fost purtate negocieri cu România, Ucraina, Polonia dar și unele companii din domeniu.

„Nu putem lăsa țara fără gaz, de aceea inițiem procedura de procurare a gazului din surse alternative. În ultima săptămână, am primit volume de gaz prin conducta Iași-Chișinău pentru balansare a presiunii, fapt pentru care mulțumim României. (...) Ceea ce clar - este că prețul va crește și va crește și tariful. Ceea ce poate face Guvernul - este să avem un mecanism de compensare, țintit pentru păturile vulnerabile. Schema este în lucru și decizia poate arăta diferit, dar Guvernul va fi alături de cetățeni. (...) Azi am planificat o discuție cu dl Krasnoseliski, unde urmează să vorbim despre cum comunicăm pe acest subiect”, a adăugat prim-ministra Gavrilița, care a negat informațiile, potrivit cărora, Chișinăul ar fi rugat Tiraspolul să intervină pe lângă Moscova, în subiectul gazelor naturale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal