
Ministrul desemnat la MAE România: „Moldova a primit o ofertă de la Gazprom de cinci ori mai scumpă decât în contractul de până la luna septembrie”
Ministrul desemnat la Ministerul Afacerilor Externe din România în Guvernul Cioloș, Dan Barna, a afirmat, la audierea din comisiile parlamentare, că Republica Moldova ar fi primit o ofertă de la Gazprom de cinci ori mai scumpă decât în contractul de până la luna septembrie.
・
Dan Barna a fost întrebat, marţi, în cadrul audierilor în comisiile parlamentare, care este poziţia sa în criza gazului din Republica Moldova, scrie presa de peste Prut.
„Astăzi, Moldova a primit o ofertă de la Gazprom de cinci ori mai scumpă decât în contractul de până la luna septembrie. E foarte clar că este o presiune uriaşă pe Moldova, care mai are rezerve de câteva zile şi este un moment, în care România trebuie să intervină. Faptul că funcționează gazoductul Iaşi – Ungheni, este un lucru bun şi putem să le acordăm acest sprijin, însă, dincolo de asta - şi de asta am şi salutat iniţiativa domnului Aurescu, ministrul actual de externe, de a solicita sprijin european pentru resursă de gaz pentru Moldova, pentru că în momentul de faţă, ei sunt cu spatele la zid şi partenerul pe care se pot baza se numeşte România”, a afirmat Barna.
Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a solicitat sprijinul consistent și rapid al instituțiilor europene și al statelor membre pentru depășirea crizei gazului din Republica Moldova. Declarațiile oficialului român au fost rostite la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE / Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Luxemburg pe 18 octombrie.
„Cu prilejul reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu a atras atenția cu prioritate asupra situației din Republica Moldova privind criza gazului, determinată de schimbarea de către Rusia a condițiilor de vânzare a acestuia. În acest context, a subliniat necesitatea urgentă ca instituțiile UE și statele membre să se implice activ în susținerea acestei țări și în identificarea unor soluții pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, inclusiv prin mobilizarea de expertiză și resurse financiare”, se menționează în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe din România.
Mai mult, Bogdan Aurescu a evidențiat că România este deplin angajată în susținerea Republicii Moldova, punctând faptul că rezolvarea crizei este necesară pentru a permite guvernului de la Chișinău să se concentreze pe implementarea programului amplu de reforme la care s-a angajat în urma alegerilor din luna iulie.
Amintim că, Comisia Națională pentru Situații Excepționale a decretat stare de alertă în sectorul de gaze naturale din Republica Moldova.
Se întâmplă în condițiile în care prețurile la gazele naturale au crescut fulminant pe piața internațională, iar autoritățile centrale încă nu au reușit să ajungă la un numitor comun cu reprezentații Gazprom pentru semnarea unui nou contract.
Astfel, Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru a evita impactul creșterii prețurilor. Vor fi găsite fonduri necesare pentru a proteja moldovenii de șocul creșterii prețurilor.
De asemenea, a fost adoptată decizia cu privire la eliberarea și folosirii păcurii din rezervele care sunt, ca să fie redus volumul de gaz de la Termoelectrica. Păcura a început să fie folosită chiar de miercuri.
Energocom a fost mandatat să găsească soluții alternative de livrare a gazelor pentru țară pentru octombrie și următoarele luni.
AGORA amintește că, după deplasarea sa la Moscova, Andrei Spînu a declarat că „Indiferent de situație, noi avem deja un plan pentru orice eventualitate.” Oficialul a menționat că nu s-a întâlnit direct cu directorul „Gazprom”, Alexei Miller, din „motive obiective” și că nu are un răspuns concret în privința livrărilor de gaze de mai departe. Totuși, Spînu a ținut să sublinieze că Moldova nu va rămâne fără energie, pentru că autoritățile iau deja în calcul și rezerva de stat a țării pentru a încălzi la iarnă cetățenii.
Contractul de livrare a gazului în Republica Moldova a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit să negocieze extinderea acestuia, astfel încât s-a ajuns la soluția să fie prelungit pentru o lună și să se continue negocierile. În luna octombrie Republica Moldova achită 790 de dolari pentru mia de metri cubi un preț de câteva ori mai mare.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că subiectul aprovizionării Republicii Moldova cu gaze naturale este încă unul dificil, din cauza negocierilor continue cu Gazprom. Șefa executivului a anunțat că se va începe achiziționarea gazelor din „surse alternative” prin intermediul Energocom, fără a menționa ce volum și în ce sumă.
Săptămâna aceasta, Guvernul ar urma să majoreze capitalul statutar al Energocom, ca să poată fi posibilă procurarea gazelor