
A schimbat antrenamentele din sala de sport pe atelierul de producere a mobilei: Antreprenorul Nicolae Dunas, despre provocările și rezultatele afacerii (VIDEO)
De nouă ani, Nicolae Dunas își începe ziua în sunetul mașinăriilor și în miros de lemn. A renunțat la meseria de antrenor în arte marțiale și a deschis la Roșu, raionul Cahul, o fabrică de mobilă. Acum ajunge la volumul anual de activitate de 3 milioane de lei, dar începutul n-a fost deloc ușor.
・
„De fapt eu am crescut în atelier de tâmplar. Tatăl meu, fiind tâmplar, avea numele de Iosif. Mama era Maria. Ce m-a învățat tatăl meu în tâmplărie a fost să știu ce înseamnă prelucrarea lemnului, îmbinarea lemnului, rezistența și multe alte lucruri în ce privește lucrul cu lemnul. Dar asta a fost în copilărie, gândindu-mă că studiile mele vor fi pentru alt domeniu”, susține directorul „Prim Art” SRL.
După ani dedicați sportului în calitate de antrenor în arte marțiale, Nicolae Dunas a decis totuși să renunțe și să încerce să producă mobilă la comandă. Ghid în afacere i-a fost un prieten cu mai multă experiență în domeniu. Partener în afacere - soția, care pe lângă toate mai are și aptitudini de designer. Iar prima comandă de la un client a primit-o în 2012.
„Afacerea am început-o cu mici rezerve de bani pe care-i aveam atunci. Nu-mi amintesc exact ce sumă, dar era foarte puțin. Lucram pe banii clientului. Arătam desenul, era soția care desena și nu trebuia să plătesc designe-ul. Ea realiza și prezentam la clienți și obțineam avansul pentru produs. Astfel, am reușit să dezvoltăm un pic câte un pic afacerea noastră”, spune antreprenorul.
Acum, Nicolae Duna poate crea mobilă pe placul și buzunarul oricui, de la dormitoare, la bucătării. Dar nu a fost așa de la bun început.
„Prima piesă de mobilier a fost un dulap pe care l-am asamblat împreună cu soția. Bine au fost și momente care nu s-a reușit așa cum se reușește acum. Au fost acele găuri nedorite la locul nepotrivit. Am încercat să le maschez, să acopăr. Totuși clientul a acceptat și m-am bucurat că în felul acesta am prins curaj și am mers mai departe”, își amintește Nicolae Dunas.
Antreprenorul ne dezvăluie și câteva cifre din afacerea sa.
„Odată ce încheiem un contract cu un client, noi obținem 70% din bani, ceea ce în mare parte acoperă costurile produselor. Ca rezultat cele 30% vin în urma finalizării proiectului și aceasta ne dă libertatea să lucrăm cu banii clientului. Asta înseamnă mobilă la comandă”, spune antreprenorul.
În munca sa este ajutat de soție și alți opt angajați. Iar rezultatele se măsoară tot în cifre.
„Pot să realizez volumul activității de trei milioane lei în timp de un an și astfel reușesc mai mult. O bucătărie începe de la 20 de mii de lei până la cât vrea clientul. Când discut cu clienții ce tip de bucătărie doresc, eu le spun că toate mașinile au patru roți, dar sunt prețuri diferite. Așa este și la bucătării”, compară antreprenorul.
În cursul dezvoltării afacerii sale, Nicolae Dunas a apelat la mai multe proiecte. Așa a reușit să-și extindă capacitățile de producere și să crească din calitatea mobilei produse. Printre utilaje se regăsește un compresor performant. Acesta a fost procurat datorită unui grant de 4.400 de euro acordat de GAL „Valea Halmagei” din fondurile europene ale Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie.
„Evident că aceasta înseamnă muncitori mai calificați și au apărut alte probleme, dar am încercat să le rezolvăm. Instruim angajații noștri așa ca să atingem acele așteptări ale pieței R. Moldova și să satisfacem cererea clientului care plătește banul și vrea un produs calitativ”, afirmă Nicolae Dunas.
Care este următorul pas? Antreprenorul planifică să-și extindă afacerea și să iasă pe piața externă.