Campania de recoltare a strugurilor este în plină desfășurare, în raioanele țării fiind recoltate circa 65% din suprafețele totale de viță de vie. Datele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare arată că întreprinderile vinicole au procesat până în prezent peste 110.000 tone de struguri pentru vin. În regiunea vitivinicolă Sud au fost recoltate circa 70% din suprafețele de struguri pentru vin, iar în regiunea de Centru – circa 60% din podgorii, scrie Mold-Street.
Prețul de la fabrică și cel de la piață
Prețul de achiziție a strugurilor de la producătorii viticoli constituie șapte, opt lei pentru un kilogram.
Pentru fabricarea vinurilor materie primă pentru distilare, prețul soiurilor pentru vin variază între 4 – 4,5 lei pentru un kilogram, iar cel al soiurilor pentru masă (struguri de calitate neconformă pentru consum în stare proaspătă) oscilează între 3,5 - 4 lei pentru un kilogram.
Strugurii de soiuri de tip Isabella se achiziționează la prețuri de 4- 4,5 lei pentru un kilogram.
În același timp, la piața specializată din Chișinău, în prezent, prețurile la strugurii de soiuri pentru vin se ridică la 10-14 lei pentru un kilogram.
Autoritățile susțin că la etapa de finalizare este recoltarea soiurilor cu epoca medie de maturare (Sauvignon, grupa Fetească, Aligote, Merlot) şi a început recoltarea soiurilor cu epoca de maturare tardivă (Rkaţiteli, Cabernet Sauvignon, Rară Neagră ș.a.).
Recolta medie
Recolta medie de struguri, în plantațiile vinăriilor, variază de la cinci, șase tone pe hectar până la 10 -12 tone pe hectar, iar în gospodăriile viticole este de patru, șapte tone pe hectar. Recolta medie de strugurilor de masă oscilează de la șase tone până la 11-13 tone pe hectar.
În plantațiile viticole cu sisteme moderne de suporturi (de tip Pergolă și Gable) producția medie de struguri se ridică la 20-25 tone pe hectar. Concomitent cu comercializarea strugurilor de masă în stare proaspătă, o parte din recoltă (preponderent de soiul Moldova) se depozitează pentru păstrare. În acest sens, specialiștii estimează o cantitate de circa 35.000 tone de struguri.
Prețul angro la soiurile de masă pe piața internă variază între opt și 11 lei pentru un kilogram, iar la export prețul este de 8-9,0 lei pentru un kilogram, în funcție de calitatea strugurilor.
Conform informațiilor furnizate de Serviciul Vamal, din recolta acestui an au fost exportate deja 14.700 de tone de struguri de masă, dinamica fiind similară anului precedent. Principalele destinații ale exportului din recolta actuală sunt pieţele: Federația Rusă (8,2 mii tone), România (2,83 mii tone), Belarus (1,31 mii tone), Ucraina (1,1 mii tone) şi Polonia (810 tone).
Vezi și aceste știri

Culeg struguri pentru o pedeapsă redusă. 14 deținuți din sudul țării muncesc la un agent economic

În Moldova a început producerea unui nou material săditor pentru vița de vie. Acesta va spori calitatea strugurilor

Producția de struguri din acest an va fi mai mare decât anul trecut. Exportul produselor vitivinicole, în scădere
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
