Biroul Național de Statistică a primit echipament modern în valoare de aproximativ 260 de mii de dolari

Biroul Național de Statistică a primit echipament modern în valoare de aproximativ 260 de mii de dolari

Un lot de echipament modern în valoare de aproximativ 260 de mii de dolari a fost donat Biroului Național de Statistică (BNS) drept suport în procesul de revizuire a numărului populației și estimarea migrației internaționale și interne la nivel local. Donația a fost făcută în cadrul proiectului Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) „Îmbunătățirea capacităților instituționale ale Biroului Național de Statistică”, finanțat de Elveția și co-finanțat de UNFPA.

Echipamentul donat conține 215 tablete, 21 computere și laptopuri de ultimă generație, cinci imprimante și echipament de rețea. Acesta a fost transmis direcțiilor BNS implicate în colectarea de date, calculul populației și al migrației, efectuarea recensămintelor, colectarea datelor administrative și georeferențiate.

Echipamentul va consolida procesul de colectare a datelor, prelucrarea datelor mari (Big data), va spori capacitatea de analiză a BNS, va permite utilizarea metodelor statistice moderne cum ar fi georeferențierea locuințelor, colectarea și prelucrarea datelor asistate de computer și altele.

Publicitate

Reprezentantă Rezidentă UNFPA în Republica Moldova, Nigina Abaszada, a spus că echipamentul modern constituie un element important în procesul de îmbunătățire a capacităților BNS de colectare și prelucrare a datelor privind populația și migrația. 

„UNFPA este partenerul de bază al Biroului Național de Statistică în acest domeniu și va oferi suport în continuare pentru producerea datelor de calitate despre populație, pentru a răspunde mai bine schimbărilor demografice din țară”, a conchis Nigina Abaszada.

Caroline Tissot, directoarea Biroului de Cooperare al Elveției, a subliniat că „statisticile sunt esențiale pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă asumate de Republica Moldova. Datele calitative și furnizate în timp înseamnă și informații obiective, și politici ajustate pe necesitățile de dezvoltare ale comunității”.

Pe lângă capacitarea tehnică a BNS, în cadrul proiectului susținut de UNFPA și Elveția se oferă și expertiză în producerea datelor dezagregate teritoriale și pe medii de reședință pentru estimarea numărului populației cu reședința obișnuită după vârstă şi sex, prin utilizarea datelor privind migrația internă și cea internațională din surse administrative dezagregate la nivel de unități administrativ-teritoriale.

Proiectul „Îmbunătățirea capacităților instituționale ale Biroului Național de Statistică”, finanțat  de Elveția și UNFPA, are drept scop sporirea capacităților BNS în vederea realizării Obiectivului 17 din Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030, în particular pe segmentul consolidării capacității statistice și asigurării disponibilității datelor dezagregate de calitate înaltă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal