Guvernarea ar fi primit „două cartonașe galbene” din partea instituțiilor europene, susține un fost ministru al Justiției

Guvernarea ar fi primit „două cartonașe galbene” din partea instituțiilor europene, susține un fost ministru al Justiției

Guvernarea ar fi primit „două cartonașe galbene” din partea instituțiilor europene, susține fostul ministru al justiției, Fadei Nagacevschi. Acesta susține că ultimele modificări efectuate de majoritatea parlamentară la legea procuraturii, au fost mai mult grăbite decât urgente.

Fostul oficial s-a referit la raportul Comisiei europene, publicat la 19 octombrie curent, în care este apreciată modificarea Constituției. În opinia lui Nagacevschi, raportul nu menționează modificările recente ale Legii CSM prin care a fost schimbată structura instituției, întrucât o nouă modificare urmează să fie întreprinsă în structura Consiliului ca urmare a modificării Constituției.

„Acest fapt nu demonstrează altceva decât aceea că modificarea recentă a Legii CSM a fost una nejustificată, în grabă și a urmărit alte scopuri decât cele declarate(presupun impunerea controlului politic efemer asupra justiției)”, a declarat Nagacevschi.

Publicitate

Ex-ministrul justiției mai susține că în cursul vizitei de astăzi a membrilor grupului de lucru de nivel înalt privind reforma justiției în Republica Moldova, condus de Directorul General pentru Drepturile Omului și Statul de Drept al Consiliului Europei, Christos Giakoumopoulos și a președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, au fost formulate mai multe mesaje critice la adresa guvernării.

„Să nu se încurce graba cu urgența, când vorbim de modificări legislative pe domeniul justiției; Presupun că se referă la modificările recente ale mai multor legi pe domeniul justiției care au fost dur criticate pe intern, ce au fost făcute în grabă. Reforma trebuie să fie făcută prin consens larg. S-a dat exemplul modificării Constituției.  Spre regret, guvernarea nu știu de ce i s-a părut că poate face ce vrea și cum vrea fără a ține cont de standardele și regulile statului de drept. Reformele trebuie făcute durabil și nu pentru o lună sau câțiva ani.  Altfel spus, reforme nu trebuie făcute contextual, din interes exclusiv politic pentru partidul ce se află la guvernare, ceea cu ce se ocupă cei ce dețin puterea politică în ultimele luni”, a precizat ex-ministrul justiției.

Nagacevschi a mai afirmat că în următoarea perioadă Comisia de la Veneția va emite avizul pe modificările la Legea Procuraturii, președintele Comisiei fiind mandatat să monitorizeze cazul.

Acesta l-a criticat pe actualul ministru al justiției, Sergiu Litvinenco, afirmând că aportul acestuia la reforma Constituției este zero.

„Notez, domnul Litvinenco, pe pagina MJ a comunicat că s-a lăudat membrilor grupului ad-hoc cu modificarea Constituției.  Îl felicit, chiar dacă aportul lui e zero la subiect.  S-a mai lăudat cu Convenția de la Istanbul.  Nici aici nu are vreun aport.  Și nu prea înțeleg ce are asta cu consolidarea justiției și cu ce face dumnealui. Mai bine nici nu scria despre asta. În schimb tace la critici.  Sper că a auzit ce i s-a comunicat.

Dragi guvernanți, terminați cu experimentele și precedentele nocive. Reveniți la normalitate, dacă vreți să construiți ceva durabil și să fiți apreciați”, a adăugat fostul oficial.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal