Constantin Țuțu a fost pus sub învinuire pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații

Constantin Țuțu a fost pus sub învinuire pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații

Procuratura Anticorupție, la 12 octombrie curent, i-a înaintat învinuirea unui fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Constantin Țuțu, fiindu-i incriminate trei capete de acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită și două episoade de fals în declarații. 

Potrivit învinuirii, fostul deputat, fiind persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada 2014-2019 a obținut venituri din mai multe surse în sumă totală de 6.455.350 lei și tot în aceeași perioadă a efectuat cheltuieli în sumă totală de 10.012.207 lei.

Fiind contrapusă suma veniturilor realizate de către fostul deputat, pentru perioada 2014-2019 cu suma cheltuielilor efectuate de către acesta pentru aceeași perioadă, s-a constatat o diferență de circa 3.556.857 lei. Mijloace care nu puteau fi obținute legal.

Publicitate

Totodată, Țuțu ar fi inclus în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 și respectiv 2018, date false și incomplete, indicând venitul obținut din vânzarea unui mijloc de transport în sumă de 80.000 Euro, când de fapt potrivit contractului de vânzare-cumpărare, autoturismul vizat a fost vândut la prețul de 75.000 Euro.

Autoturismul marca Mercedes Benz, în valoare de 80.000 de euro apare în declarația de avere a lui Constantin Țuțu pentru anul 2017.

...

În declarația depusă la ANI la 26 iunie 2019, Constantin Țuțu a indicat că a vândut același Mercedes unei persoane fizice, la un preț de 4,5 milioane de lei (peste 200 de mii de euro).

...

De asemenea învinuitul a indicat în declarația de avere că a împrumutat de la o terță persoană mijloace financiare în sumă de 2.000.000 lei, deși în acest sens nu a fost întocmit nici un act juridic confirmativ, iar de facto în cadrul urmăririi penale s-a constatat că mijloacele financiare indicate nu au fost transmise către fostul deputat.

În același document apare împrumutul de 2.000.000 de lei, despre care procurorii spun că nu există niciun act confirmativ.

...

Potrivit procurorilor, Țuțu nu a inclus în mod intenționat, în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 și respectiv 2018, date despre:

- venitul obținut din vânzarea unui mijloc de transport, în sumă de 31.000 lei;

- obținerea dreptului de proprietate asupra unei porțiunii de teren, procurată la prețul de 20.000 lei;

- calitatea de uzufructuar asupra a șapte mijloace de transport;

- împrumutul bănesc acordat unei societăți comerciale în sumă de 64.600 lei;

- înstrăinarea în baza unui contract de vânzare-cumpărare a unui teren pentru construcții, la prețul de 909 lei.

De menționat că procurorii anticorupție au aplicat sechestru pe imobilul fostului deputat.

Amintim că la 1 octombrie 2019, a fost pornită urmărirea penală pe faptul îmbogățirii ilicite comisă de Țuțu, în perioada anilor 2014 – 2018.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal