Un rinichi de porc a fost transplantat în premieră la om fără a se declanşa respingerea imediată de către sistemul imunitar al beneficiarului, un important pas înainte care ar putea contribui în cele din urmă la atenuarea unei uriaşe penurii de organe umane transplantabile, informează Reuters citat de Agerpres.
Procedura, realizată la NYU Langone Health din oraşul New York, a implicat utilizarea unui porc ale cărui gene au fost modificate astfel încât ţesuturile sale nu mai conţineau o moleculă despre care se cunoaşte că declanşează respingerea aproape imediată a organului transplantat.
Destinatara a fost o pacientă aflată în moarte cerebrală, care prezenta simptome de disfuncţie renală. Familia acesteia şi-a dat consimţământul pentru efectuarea experimentului înainte ca pacienta să fie deconectată de la aparatele de susţinere a vieţii, au precizat cercetătorii.
Noul rinichi a fost menţinut ataşat de vasele ei de sânge timp de trei zile, în afara corpului pentru a permite cercetătorilor acces la organ.
Rezultatele testelor efectuate asupra funcţiei rinichiului transplantat „au arătat destul de normal”, a spus chirurgul specialist în transplant Robert Montgomery, care a condus studiul.
Rinichiul a produs „cantitatea de urină care era de aşteptat” de la un rinichi uman transplantat, a precizat el, şi nu a existat nicio dovadă a unei respingeri clare, timpurii, observată atunci când sunt transplantaţi rinichi de porc nemodificaţi la primate non-umane.
Cercetătorii lucrează de zeci de ani la posibilitatea utilizării organelor de la animale pentru transplanturi, concentrându-se asupra modului de prevenire a respingerii imediate a acestora de către corpul uman.
Experimentul de transplant renal desfăşurat la NYU ar trebui să deschidă calea către studii pe pacienţi cu insuficienţă renală aflaţi în ultimul stadiu, posibil anul următor sau peste doi ani, a indicat Montgomery, beneficiar la rândul său al unui transplant de inimă.
În cadrul acestor studii s-ar putea testa această abordare atât ca soluţie pe termen scurt, pentru pacienţii aflaţi în stare critică până la momentul la care un rinichi uman devine disponibil, dar şi ca grefă permanentă.
Cercetătorii colaborează cu specialişti în etică medicală şi în probleme juridice şi religioase pentru validarea conceptului înainte de a solicita familiei acces temporar la un pacient aflat în moarte cerebrală, a subliniat Montgomery
Vezi și aceste știri

Elveția a dezvoltat primul aparat capabil să genereze piele pentru transplanturi (VIDEO)

Moldoveni, duși în Bulgaria pentru transplanturi ilegale de rinichi: Erau prezentați drept nepoți ai unor bogătași din Israel, Japonia, Germania și Oman

„Tata a fost îngerul meu păzitor”. Istoria unui tânăr de 28 de ani, salvat printr-un transplant de rinichi
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
