Accesul produselor agroalimentare pe piețele UE va spori grație ratificării Acordului de Cooperare între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Financiară Internațională în vederea realizării proiectului „Reforma Climatului Investițional în Republica Moldova”, faza a doua. În acest scop, țara noastră beneficiază de asistență tehnică nerambursabilă în valoare de 2,8 milioane de dolari din partea CFI pentru sporirea competitivității sectorului și a exportului de produse agricole.
De asemenea, vor fi organizate programe de instruire și consolidare a capacităților și de asistență în ajustarea cadrului normativ din domeniul siguranței alimentelor la cerințele UE pentru export.
„Proiectul are ca scop intensificarea exporturilor agricole pe piețele Uniunii Europene pentru produsele de origine animală (carne de pasăre, ouă, lapte și produse lactate), precum și consolidarea capacităților de export a sectorului horticol. Un alt obiectiv al Acordului, ține de soluționarea problemelor investitorilor în vederea facilitării investițiilor și re-investițiilor, activităților aferente fortificării sistemului de siguranță a alimentelor în Republica Moldova, inclusiv a infrastructurii laboratoarelor din domeniu, sistemelor IT și a bazei normative privind trasabilitatea și siguranța produselor de origine animală”, a subliniat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.
Oficialul a menționat în cadrul ședinței de Guvern că Proiectul „Reforma Climatului Investițional în Republica Moldova” faza II, va contribui la modernizarea sistemelor informaționale utilizate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și asigurarea integrării reciproce, respectiv conectarea lor la sistemele de alertă rapidă internațională.
Acordul de Cooperare între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Financiară Internațională în vederea realizării proiectului „Reforma Climatului Investițional in Republica Moldova” faza II a fost semnat la Chișinău, la data de 25 februarie 2021. Toate activitățile urmează a fi finalizate până la 30 iunie 2023.
Vezi și aceste știri

Franța: Fructele și legumele nu se vor mai vinde în pungi de plastic. Legea va fi aplicată treptat în următorii cinci ani

Cum s-au modificat prețurile pentru produse în luna martie? S-au scumpit legumele, fructele, carburanții, medicamentele și s-a ieftinit îmbrăcămintea

Legumele s-au scumpit cu 20%. Cum s-au modificat prețurile la produse în septembrie
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
